Televiziunea, TVR Cultural şi cultura de masă
- 24-08-2012
- Nr. 638
-
Alexandru MATEI
- Actualitate
- 6 Comentarii
Poate ar fi bine să nu fim repede vărsători de sînge, să nu împărţim lumea, iarăşi, în „intelectuali“ şi „cocalari“. Ar fi bine să nu descoperim cum noi înşine, intelectuali, avem tendinţa, de explicat la un moment dat, de a trece de partea celor din urmă din teribilism. Dar nu e aici numai teribilism. Atunci cînd termenul de intelectual li se aplică pînă la saţietate doar unora, pe care nu-i simţi că te reprezintă, e normal să păşeşti dincolo şi, asemenea unui coleg de generaţie, intelectual el însuşi, să ai în proiect „cocalar wannabe“. Aş vrea să discut în acest text două probleme: relaţia dintre cultura de masă şi televiziune, în România, iar apoi ideea de alternativă la programele comerciale ale televizinilor private. I Din 1958, de cînd apare televiziunea în România, problema culturii de masă a fost mereu lăsată la întîmplare. A existat mereu un dispreţ al intelectualilor, al autorităţilor faţă de ea, la care s-a răspuns, adesea, cu violenţă, uneori fizică (în 1990). Războiul continuă: intelectualii urăsc manelele, iar maneliştii, pe intelectuali. În anii ’60-’70, televiziunea n-a fost la noi o interfaţă a culturii de masă din România, ci o purtătoare a unei culturi de masă urbane importate […]
Oamenii îndrumaţi metodic în capcanele televiziunii de către întelectualii prinşi în capcanele istoriei juisînd logoreic cît mai mult cu putinţă.
Înlocuirea-folosirea “capcanelor” este recomandabilă, în special, cînd este vorba de Televiziune, unul dintre cele mai FANTISTICE instrumente de Manipulare, Distorsionare, Distrugere, Laminare-Nivelare în MASSĂ.
Domnul Alexandru Matei într-un limbaj Ambiguu-Clar ne ajută să înţelegem Fenomenul Televizune ( vezi Fenomenul Piteşti)
Odată intraţi, ieşim DIN, absolut Transformaţi, în Bestii Nevinovate.
Rolul autorului este în mod sincer, concret morbid pestilenţial inocent urît modern “sacru”, clasic.
ATÎT !
A compara Televiziunea (cu Capitalul şi ) cu VIAŢA este una dintre cele mai mari gogomănii mediatic propagandist-ideologice de serviciu întru manipularea şi îndobitocirea oamenilor precum acesta este şi ROL-ul esenţial al Televiziunii.
Televiziunea este un VICIU, este un DROG, este unul din mijloacele cele mai Sofisticate de Manipulare a Conştiinţei Colective. ESTE UN VIRUS care distruge fără să te omoare. Te transformă în Legumă.
Se manipulează printr-o intoxicare subtilă şi lentă, sofisme şi afirmaţii contradictorii, interpretări false şi alte elemente de distorsionare a adevărului prezentat mai tot timpul stîlcit, într-o dungă, partinic.
“Vînzătorii de la chioşc consumă….” EI NU CONSUMĂ ! EI VÎND ! ÎNTIND CAPCANE !
“Instituţiile statului …..”, “au datoria”,“să limiteze…..” “celor trei”…… CARE TREI ????
Comparaţia IMPOSIBILĂ cu Franţa !!!!!
De ce românu-n comunism urmărea emisiunea Reflector ?!?
Şi alte subtilităţi “televizatistice” în stilul bine-cunoscut “Alexandru Matei”.
Cît despre VINĂ ! VINA TELEVIZIUNII !!!! acest MONSTRU ÎNGROZITOR nu mai are nevoie de nicio prezentare.
Televiziunea este UNA din cele mai Atroce şi Nocive BOMBE cu efect întîrziat DAR SIGUR !
“REVOLUŢIA” CACIALMA din decembrie 1989, şi altele şi altele, oare mai este nevoie de subliniat că ni se vînd castraveţi putreziţi pe dinăuntru şi că acest Delir Orbitor ne conduce-induce permanent în eroare şi-Oroare
Dacă doriţi să rămîneţi Sănătoşi, cu Mintea pe umeri, LIBERI şi NE-îndoctrinaţi Manipulaţi Zilnic :
ARUNCAŢI cît mai grabnic TELEVIZOARELE LA GUNOI !
Foarte de acord cu materialul
Multumesc pentru comentarii. Sper sa aveti, intr-un an aproximativ, ocazia sa cititi o carte care se refera la televiziunea romana din perioada comunista.
Cat despre muzica populara, va deranja, desigur, dar eu nu ma astept ca cititorii OC sa fie chiar cei care puneau placile la pick-up. Asta nu inseamna ca ei nu sunt multi si ca televiziunea nu trebuie sa li se adreseze.
Multumesc, Claudiu
foarte buna analiza, Alex.
Am citit, am gandit, am inteles. Prinde bine sa ne mai „devoalati” si alte zone din trecutul nostru nu foarte indepartat, de pe cand eram noi mici, pentru a putea intelege mai bine prezentul. Ref.la muzica eu imi amintesc ca simteam o grozava iritare cand, de cum incepea sa se mai incalzeasca afara, vecinii mei deschideau duminica fereastra si dadeau volumul la maximum ca sa asculte „placile” de muzica populara. Dar ascultam cu mare incantare lectura de la teleenciclopedie si „prefata” de la telecinemateca. Din pacate nu am aflat la timp, cat inca imi cautam un domeniul folositor, o scoala, ca exista si sociologie – am prins taman perioada cand fusese trecuta sub tacere. Asa ca mai avem nevoie de asemenea materiale, prin care sa ne restituiti un timp pierdut. Sau care ne-a pierdut pe noi.