„Temelia găunoasă“ a patriei în cifre nemţeşti
- 16-07-2009
- Nr. 483
-
Liviu CANGEOPOL
- OPINII
- 2 Comentarii
Revista Observator cultural este invitată la Festivalul de Poez Un cititor atent la mersul stagnat al lucrurilor din ţară mă provoacă la următoarea temă editorială, plecînd de la o remarcă elegantă lansată de Iosif Boda, fost demnitar comunist şi postcomunist, pînă mai ieri-alaltăieri: „însăşi temelia noastră legislativă e găunoasă.“ Cititorul în cauză deplînge premisa potrivit căreia „nu sînt suficiente legi bune pentru a construi o societate normală.“ Mai mult, sentinţa este privită ca o diversiune. „Pentru că – susţine domnia sa – legile bune sînt absolut necesare.“ Necesar nu este totuna cu suficient. Iar suficient se dovedeşte adesea a fi doar conjunctura minimă pentru o posibilă reuşită. Cînd în Decembrie 1989, oamenii Securităţii au dat lovitura de stat, ei ştiau că urmează să adaste la cîrma ţării zeci de ani (ţintă dezvăluită cu cinism de Silviu Brucan şi scăpată de Ion Iliescu, prin vorba de duh „n-am pregătit plăcinta pentru alţii“). Pentru asta aveau nevoie de întrunirea cîtorva condiţii. Una dintre ele urma să fie o legislaţie ţinută în viaţă la aparate, cu cîteva restricţii bătute în cuie, o grămadă de legi contradictorii (care, la nevoie, se pot anula reciproc) şi altele, atît de încîlcite şi de expuse multitudinii interpretative, […]
nu cumva singura metoda de a ne recistiga demnitatea ar fi fost un proces tip nurenberg pentru fostul sistem comunist? – la nivel general de sistem si apoi individual pentru fiecare tara? cu consecintele ce decurg – dezambiguizarea rolului securitatii, a pcr-ului etc , lustratie /compensatii de la rusia ex ursss – chiar daca nu vor fi niciodata onorate, eliminarea santajabililor din politica si a securistilor atit de submediocri in afaceri incit sunt incapabili sa supravietuiasca fara un mediu corupt.
vorbesc de un proces adevarat si nu de simulacre pline de patetism, aduse la nivel de birfa si colportari de kiseleff sub conducerea lui tismaneanu. Nu ar trebui In nici un caz acest proces sa devina fundamentul de reabilitare al miscarii legionare. se poate incepe oare ca la nurenberg cu acuzarea celor care au corupt ideea de justitie? – adica judecatorii si asesorii populari ?
Accesul la propriul dosar este un proces individual – pe cind un proces public ar fi mult mai eficient. am scapa – macar partial de demonii suspiciunilor, s-ar crea o bresa in clica securistilor politicieni a securistilor universitari a securistilor afaceristi si a securistilor patrioti.
.ar fi interesant de aflat si de ce vestul europei nu a stiut cum sa musamalizeze mai repede aceasta tranzitie si cum sa sufoce orice tentativa de initiere a unui asemenea proces.
Citind in articolul d-lui Cangeopol despre aciuirea securistilor stasi in cultura nu m-am putut opri sa nu fac o paralela cu Romania unde-i banuiesc plasati printre altele si in biserica – ortodoxa sau de alt fel – si de unde la adapostul credintei au lansat de-a lungul timpului numai cruciade negative care nu au legatura cu toleranta din biserica, ci cu politicile de indepartare de europa (nu pasapoarte biometrice,nu dezincriminarii homosexualitatii,etc).
nu scriu aceste lucruri din perspectiva lui „asta e” ci pentru ca am convingerea ca nu este niciodata prea tirziu – nu e vorba de razbunare ci de reabilitare si de dreptate.Tot ce s-a facut pina acum a fost facut cu jumatate de masura si poate la aniversarea a 20 de ani de la caderea comunismului ar trebui comemorati si 20 de neincepere a procesului comunismului.
Domnule Cangeopol,
De sus pana jos, Romania merge pe criterii diferite decat cele de pe hartie. Stiti vorba aia a romanilor care spune ca daca ai un document nerecunoscut, neluat in seama, poti foarte bine sa te stergi cu el undeva? Ce ai in mana conteaza. De la plicul cu 20-30-40-50… de RON pe care il dai la doctor ca sa sari randul si sa te consulte mai repede, de la atentiile pe care le pui pe masa unor secretare ca sa iti dea mai repede hartie de care ai nevoie, pana cunostintele care te ajuta sa te angajezi (stiti, pilele care te baga in sistem, fara de care cel mai probabil ai zacea pe dinafara), pana la venituri oneroase realizate in turma, tot acest sistem al mizeriei maloneste, poate fi el zdruncinat daca lucreaza de sus pana jos, de decenii intregi in favoarea unora smecheri spre dauna unora fraieri? Dar asta e: coruptia e un joc in care obligatoriu cel care care castiga o face in dauna unuia care pierde. E un joc in care toti pierdem pe termen lung. Dar asta e…