Ultima imagine (I)
Răzvan PETRESCU - Rubato
- 02-12-2011
- Nr. 603
-
Daniel CRISTEA-ENACHE
- Literatură
- 10 Comentarii
Secțiunea de „ecouri critice“ cu care se încheie volumul Rubato al lui Răzvan Petrescu dovedește că autorul a fost bine citit și receptat de critici din mai multe generații. De la „șaizeciștii“ Eugen Simion, G. Dimisianu și Nicolae Manolescu la „optzeciști“ ca Al. Cistelecan ori Radu Călin Cristea, și de la aceștia la comentatori încă și mai tineri, precum Marius Chivu (fan declarat al scrisului marca Răzvan Petrescu): e greu de susținut că volumele anterioare ar fi trecut neobservate. Critica de întîmpinare, de primă instanță, și-a făcut, așa-zicînd, datoria, sesizînd originalitatea scriitorului și paleta bogată a prozei sale. Dar, pe de o parte, prozele lui Răzvan Petrescu au apărut într-un interval în care întreaga societate românească a fost zguduită, tulburată și autoeliberată ca multe dintre personajele sale. Grădina de vară este din 1989, Eclipsa, din 1993, iar Într-o după-amiază de vineri, din 1997. Interesul cititorului, focalizat înainte de ’90 asupra fiecărui punct de literatură viabilă, s-a dispersat, în primii ani postrevoluționari, în toate direcțiile posibile. Viteza de schimbare și de multiplicare socială a făcut ca performanțele de virtuozitate epică ale scriitorilor artiști să nu mai aibă impactul public dinainte. Răzvan Petrescu a debutat editorial prea tîrziu pentru a mai […]
@ „Axell”: Vă promit că o să scriu despre cea mai recentă carte a lui Andrei Pleşu. Dar înainte de asta o să scriu despre „Note, stări, zile”. Vă mulţumesc pentru interes.
Nu incerc sa-l desfintez pe eseistul (ca sa fim mai exacti) Andrei Plesu, mi-e teama insa sa n-o faca singur: nu pot sa nu constat ca aparitiile dansului, dincolo de retorica fermecatoare, sunt subtirele in substanta: Imparatul e gol!
Spuneti c-o sa continuati – astept cu interes cronica dvs. la ultima dansului „culegere de textulete”.
@ „Lord”: Adevărul e că Al. Cistelecan este „optzecist”, dar şi-a dat demisia din generaţia ’80, împreună cu Alexandru Muşina. Deci e un „optzecist” eretic sau disident…
Am inteles. Sunteti partizani. Eu nu-l urasc pe CIS. Dar nu poate fi optzecist. Sa nu exageram. Uitati-va la varsta lui! DCE. are probleme de clasificare.
Sa-mi explice si mie cineva cum este Cistelecan optzecist.
„Axell” încerca să-l desfiinţeze pe un scriitor ca Andrei Pleşu, acum „Vaxell” se străduieşte să ne arate ce slabă revistă e Observator Cultural. Păi, stimate „Vaxell”, vă obligă cineva să citiţi Obs.? Citiţi alte reviste, care nu vă sufocă…
Chiar nu pricep ce repros i se aduce lui DCE … Ar trebui oare sa-l ignore pe Plesu ?? Chiar asa ?!! Si asa spus intr-o revista care este asa de partiala, care sufoca cititorii facand atata tapaj de niste scriitori adusi tot timpul in discutie, cand de fapt ei au asa de putini cititori….
@ Anna: Radu Petrescu e unul dintre scriitorii foarte preţuiţi de Răzvan Petrescu.
@ Axell: 1. Emisiunea cu Andrei Pleşu şi Florin Iaru a fost înregistrată cu mult înainte; 2. Andrei Pleşu – ca şi Florin Iaru – a fost extraordinar în emisiune; 3. Am avut o grămadă de reacţii bune după această ediţie; 4. Îl admir foarte mult pe Andrei Pleşu, şi ca scriitor, şi ca om; 5. Deci voi continua tot aşa…
Imi cer scuze ca nu scriu la subiect dar sunt inca sub impresia emisiunii dvs. din aceasta seara:
Sititi cum se zice – Perseverare diabolicum!
Iar dvs. perseverati nu gluma! Dupa ce emisiunea trecuta cu impresii de la Gaudeamus a deraiat spre posteriorul Marelui Estetician si ati cantat osanale pe trei voci, iata ca in asta seara invitat a fost insasi Maestrul, si ati continuat aceasta „savanta” opera de rebilitare, cazand mut de admiratie in fata prolificului autor. Pentru cei care nu stiu, maestrul tocmai fusese prins cu …”capul gol” la prezentarea Cartii rosii a lui Jung.
Ati fost jalnic! Continuati tot asa, veti a junge departe!!
Impresionant,Razvan Radu Petrescu.
Foarte exact,Daniel Cristea-Enache.