Un epilog diaristic şi prologul unei reevaluări critice (I)
Monica LOVINESCU - Jurnal inedit. 2001-2002
- 06-02-2015
- Nr. 758
-
Bianca BURŢA-CERNAT
- MEMORIALISTICĂ
- 3 Comentarii
La apariţia Jurnalului inedit. 2001-2002 al Monicăi Lovinescu, recitesc ceea ce scriam, cu mai mult de opt ani în urmă (într-un articol din Observator cultural, nr. 80/7-13 septembrie 2006: „Sfîrşit de veac, sfîrşit de capitol“), despre însemnările autoarei din Jurnal. 1998-2000 (Editura Humanitas, 2006). Nu-mi revizuiesc, pe fond, observaţiile; doar că, renunţînd, azi, la uşoara timorare cu care îmi formulam diferitele consideraţii şi, implicit, obiecţii, mă simt, în sfîrşit, în stare să le dau o formă mai puţin esopică. Remarcam atunci – punînd o oarecare surdină afirmaţiei – un defazaj al diaristei în raport cu prezentul, încremenirea ei în proiectul ideologic al Războiului Rece. Sugeram tot – odată că, recunoscînd, desigur, importanţa acţiunii critice a Monicăi Lovinescu de dinainte de 1989, n-ar fi, totuşi, de dorit să vedem în autoarea cronicilor lansate „pe unde scurte“ altceva decît este în mod real: şi ea este un critic sagace, tenace, cu o scriitură pe care o vertebrează o formaţie intelectuală articulată nu doar în jurul literaturii, ci şi în orizontul mai larg al istoriei ideilor, un critic ferm, curajos – de aceea, o voce cu autoritate (devenită, din păcate, de la un punct încolo, o voce autoritară). Înţelept ar fi ca, […]
Detectez la recenzentă o anume superioritate care-i dă dreptate d-lui Manu.
Pe de altă parte era mai îndreptăţită să analizeze modalităţile Humanitas despre anumite iniţiative editoriale.
Pe Monica Lovinescu nu poţi să o rezumi ad usum Delphini!
domnule Manu, numai ca, vedetzi dvs., io merg *muuult mai departe decat dvs.*, crezand ca , de fapt, *nimic nu chiar \’\’contzeaza\’\’*…
Pa *asta*, zau, o *chiar cred*: cum ca, de fapt, *chiar nimic nu conteaza*.
O fi, oare, poate, un reflex de \’\’intzelepciune\’\’? Nu shtiu &*nici nu o cred*.
Shi, cand *vezi*, cand *auzi* ca mai tot ce scrii/spui
e luat pan *deradere*, te-ntrebi, domnule Manu: da\’ di *ce?* sa ma mai chiar obosesc?
Da\’ di *ce*, oare, sa nu ma chiar *retrag*, oare, lineshtit, pan gradina mea, ca sa cosesc, ca sa pun apa la flori, ca sa pun gunoi la radacina copacului?
Uite: pantru unu\’ *ca mine*, e o intrebare care nu e catushi da putzin ridicola. Da\’ chiar: da\’ di *ce* sa ne mai obosim, pan chiar toamna/iarna vetzii?
Ca, ma cam scuzatz\’: mi-a aparut numele pan ale mai dihai reviste. Sh-am decis, zau, ca, de acuma, ma voi semna doar \’\’Nea Marin\’\’. Pan reviste de Matematica.
Mai am *doar una* de scris supt nume propriu, pa urma gata.
Obosii, *io*, zau, d-a ma chiar \’\’lupta\’\’ cu Lumea. Vaz, cu anii, cum devin un ins care nu scrie decat idei. Tat mai \’\’pure\’\’, tat mai de ne-intzeles. O accept , varsta, situatziunea, faptu\’ ca-mi vine vremea d-a ma inghesui, ca-mi vine vremea sa-mi dau sfarshtitu\’ (shi *nu*, ortu\’ popii!), ca un cane batran, ghemuit, intr-un coltz.
E-o vorba da pan batrani: \’\’memento mori.\’\’
Shi, ashi adauga io cam asha: \’\’nu uita niciodata faptul, simplu, ca nu eshti, niciodata, al mai dishtept din Lume\’\’; shi, alaturea, s-adauga, desigur: \’\’nu uita , niciodata, ca Lumea-i *plina de proshti sadea*, din stirpea celor care cred ca Lumea are vreo datorie, anume, ca sa-i asculte \’\’. Chiar din aia precum sunt *io* &chiar Dvs. …
Cele bune, domnule Manu,
Nea Marin
In ce fel poate conta Monica Lovinescu pentru cei care au astazi sub 40 de ani, adica generatiile care n-au ascultat clandestin Europa Libera?