„Unii intelectuali s-au angajat în dubioasele anexe ale Puterii“
Interviu cu Norman MANEA
- 19-11-2010
- Nr. 551
-
Ovidiu ŞIMONCA
- PORTRET
- 3 Comentarii
În majoritatea întîlnirilor publice pe care le are în România în perioada 17-23 noiembrie, Norman Manea va fi însoțit de Edward Kanterian, lector la Oxford University și doctor în filozofie al aceleiași universități. Norman Manea și Edward Kanterian au realizat împreună volumul de convorbiri Curierul de Est, apărut la Editura Polirom în „Seria de autor Norman Manea“, care va fi lansat cu acest prilej. Curierul de Est conține trei substanțiale dialoguri, întinse pe durata unui deceniu. Primul a fost un dialog epistolar din perioada 1999-2001, următorul, din 2007 – o convorbire directă la Bard College, New York, unde Norman Manea este profesor de literatură europeană; ultimul – un dialog la sfîrșitul anului 2009. Curierul de Est este o excelentă cale de descifrare a evoluției unui autor, care a suferit ca evreu deportarea în Transnistria și efectele Holocaustului și ca român, anii de comunism.Curierul de Est este și o lucidă analiză a situațiilor contemporane, a frămîntărilor occidentale. De asemenea, prin Curierul de Est, Norman Manea depune mărturie că România îi este întotdeauna aproape, că-l interesează, că-l frămîntă tot ce se petrece aici, întîrzierile în democratizarea țării, metehnele scriitorilor, care nu găsesc întotdeauna un echilibru cînd își privesc contemporanii, că se lasă […]
Ce de solidarizări anticomuniste cu Daniel Cristea-Enache! Păi, pensia…
Comentariul dlui Radu Cazan ma obliga sa-mi incalc regula de a nu raspunde pe forum celor ce fac comentarii pe marginea textelor mele.
1. Nu am „parasit la timp” ” Romania literara”. Am fost bucuros sa scriu, 4 ani si mai bine, pentru aceasta revista. Cind, dintr-odata, semnatura mea a devenit indezirabila (contextul e cunoscut), mi-am cautat alte spatii de exprimare. I-am multumit de mai multe ori dlui Nicolae Manolescu pentru colaborarea mea la RL. O fac si acum. Cit priveste decizia renuntarii la un colaborator, era dreptul directorului revistei sa o ia.
2. Nu am parasit Uniunea Scriitorilor, „inainte de scufundare”. Sunt membru al USR si fac parte din Consiliul USR, unde am fost ales, prin vot, de colegii de la sectia Critica. Promit ca in viitorul Consiliu sa ridic inca o data problema Goma si problema Manea. Dar daca (si aici trebuie sa recunosc intuitia dlui Radu Cazan) cel mai important dizident roman si cel mai cunoscut si mai tradus autor roman vor fi tratati cu aceeasi indiferenta dimboviteana de catre Uniunea Scriitorilor din Romania, eu personal imi voi da demisia din USR. Parol!
… Norman Manea este un mare scriitor. Am cumparat ieri de la Gaudeamus volumul „Curierul de Est. Dialog cu Edward Kanterian”. O incantare!
Aveti dreptate, domnule Simonca, sa laudati „Curierul de Est” si sa scrieti ca „nimeni nu este etichetat, ștampilat, aneantizat, comprehensiunea este opusul bășcăliei de care Norman Manea se ferește. Dialogul cultural din carte este rezultatul înțelegerii, și nu al vehemenței. Cu toate acestea, Norman Manea spune tot ce are de spus, fără să fandeze spre jocuri de cuvinte.”
Mi-au placut raspunsurile cu privire la Mircea Eliade si despre Paul Goma (si fereala de a-l considera antisemit), cat si distantarea de Nicolae Manolescu. Lui Manolescu nu-i place Norman Manea – e dreptul lui de critic literar! -, dar a transformat USR in „proprietate personala”, fapt remarcat si de Daniel Cristea-Enache miercuri, la Institutul Francez din Bucuresti, cand l-a prezentat pe Norman Manea. Domnule Cristea-Enache, va felicit ca ati parasit la timp „Romania literara” si USR, inainte de scufundare!