Viaţa şi opiniile lui Adrian Green, pur şi simplu gay
Adrian TELEŞPAN - Cimitirul
- 31-01-2014
- Nr. 708
-
Bogdan-Alexandru STĂNESCU
- Literatură
- 12 Comentarii
Legat de categoria romanelor gay, şi despre ce cred eu în legătură cu ele, vă rog să citiţi cronica mea la Soldaţii lui Adrian Schiop. Nu vreau să mă repet. În esenţă, ce spuneam acolo, menţionînd cîteva nume de autori clasificaţi de critică drept scriitori gay, era că, aşa cum nu vorbim de – spre romane hetero, nu văd sensul lipirii de etichete. Passons… Iarăşi, încercînd să preîntîmpin comentarii care oricum vor exista: nu aş fi scris despre această carte, dacă nu ar fi fost un roman. Dacă Adrian Teleşpan şi-ar fi scris memoriile, nu m-ar fi interesat nici cît negru sub unghie. Dar, în clipa în care îţi intitulezi cartea Roman, degeaba insişti pe coperta a 4-a că nu eşti scriitor, oricît de multă falsă modestie ai crede tu că pui în respectiva afirmaţie. În fond, cartea lui Teleşpan se califică superb la categoria roman, avînd întinderea necesară, personaje destule, acţiune cît de cît şi, de ce nu, aşa cum spune chiar autorul, ficţionalizînd destul încît să iasă de sub incidenţa autobiografiei. Ceea ce nu face Teleşpan însă este să-şi ia destule măsuri de precauţie, pentru că fiecare pagină e scăldată de mîndria pe care o resimte autorul […]
Mai lipsesc o Mirelă, o Danielă și-o Elenă să se indigneze de fix aceeași frază din cronică și de nimic altceva. 🙂
„Aş vrea să-l întreb pe Adrian Teleşpan dacă, atunci cînd gîndeşte, o face cu „pula mea“ – asta numiti voi cronica literara?:) Frustrarea de pseudo intelectual ipocrit se citeste printre randuri.
Nu vreau sa-mi imaginez „ce ar fi transpirat” cartea asta, daca autorul mai avea si imaginatie… La fel cum nu tin sa-mi imaginez ce anume i-a „stat in gat” doamnei „Laura” …
„Aş vrea să-l întreb pe Adrian Teleşpan dacă, atunci cînd gîndeşte, o face cu „pula mea“. ” Pe bune, observatorul cultural? Nasol că aţi publicat recenzia în forma asta. Tot textul transpiră elitism şi dispreţ caracteristice pentru mediul cultural românesc – bine, am înţeles, sunt obişnuită cu astea, chiar dacă îmi stau în gât. Dar cu întrebarea de mai sus, domnul stănescu a atins un nivel deosebit. Vouă vi se pare ok că legitimaţi asemenea etichetări ? Din postura de autoritate culturală (pe care i-o confirmă şi menţine şi observatorul), stănescu nu îi spune lui teleşpan doar că a scris un roman prost, ci îi spune că nu are imaginaţie ( nu „textul e scris fără imaginaţie”, ci „autorul nu are imaginaţie”, deci aşa, în general, omul e lipsit de însuşirea asta) şi că e, ce să mai, prost, dacă e să analizăm ambiguitatea fraza pe care am citat-o.. Atitudine de profesor care nu se mulţumeşte doar să certe elevul pentru că nu ştie să rezolve problema, ci trebuie să îl mai şi umilească, pentru că poate. Pentru că elevul e un nimeni, iar profesorul e un cineva. Şi pentru că umilirea întăreşte şi asigură continuitatea autorităţii profesorului. Mă rog.
mie mi-a placut scena cu ashes to ashes si cam atat. poate a fost si nesansa de a fi citit chiar inainte povestea din ferentari. comparatia e net in defavoarea lui telespan.
Le-as propune tuturor fanilor romanului in dezbatere sa nu-si mai cheltuiasca energia apostrofandu-l pe d-nul Bogdan Alexandru Stanescu, ci sa schiteze cu mana proprie cate o (mini)recenzie alternativa, pe care sa o posteze pe acest forum. Rezultatul acestor incercari cred ca ar putea fi edificator, iar pe a locuri chiar amuzant.
Oh, ah, much filozofy!
După cîteva pagini, simțeam că mă sinucid de plictiseală. Logos de blog, cincizeci de bani snopul, cinșpe mii de snopi per platformă online. Atîta caznă să umpli niște pagini… Plus că, mă scuzați, am avut onoarea să citesc bloguri de-astea ultraextramegafutere de limbaj „naturist” care chiar erau scrise bine și nu repetau aceeași treabă cu alte cuvinte rînd după rînd, de spaimă că n-ar pricepe-o cititorul. atît că autorii lor nu pricepeau că bat apa-n pive deja tocite pînă la subțiere.
foarte, foarte proasta recenzia. dezlanata, scrisa clar din unghiul „contra”, desi din citate se poate observa ca nu e o carte stralucita. autorul cronicii putea desfiinta cartea in mod profesionist, insa a ales sa o faca sumar si superficial. pacat ca putem citi astfel de cronici in Observator, nu citeste nimeni din redactie articolele inainte de publicare?
Cred ca te-a refuzat Telespan 🙂 lasand gluma mi se pare cam multa inversunare in a desfiinta un roman care se vinde bine doar pentru ca autorul e „new entry”. Traim intr-o lume in care nu e suficient doar sa scrii pentru a ti se vinde cartea. Lucru pe care o sa il vada administratorii siteului asta cand vor vedea ca le-au crescut accesarile doar pentru ca cineva scrie despre Telespan. Scritura ca si muzica sint chestii personale . E ciudat sa aplici un sablon de critica literara doar pentru ca Telespan e celalalt gay care a scos o carte :-). Nu vorbesc de toleranta ci de moderatie 😉
umorul e fortat, personajele sunt goale pe dinauntru ca iepurasii de ciocolata, dialogurile sunt artificiale, sexul e aspirational, numai cu barbati frumosi si cu pula mare, meditatiile voit tampite sunt tampite de-a binelea, traznesc de banalitate si mediocritate, pledoariile pro-gay sunt ridicole de-a dreptul. bestsellerul gay din 2013 e un kitsch, in ciuda unor premise ok si a unor pasaje pe ici pe colo misto. sorry telespan, simpatic sau antipatic, cu un milion de prieteni in presa sau singur pe lume, cu succes de vanzari sau nepublicat, nu conteaza pentru literatura.
Am parcurs cu gura cascata de uimire \”recenzia\” asta… Am citit ambele carti si cred exact opusul a ceea ce spui aici.
Felul in care il desfiintezi pe asta si il ridici in slavi pe celalalt e atat de gratuit si personal incat ambele texte devin nule, din punctul meu de vedere. Iar tu ai nevoie de multa compatimire, caci \”recenzia\” asta dovedeste tare multa frustrare si urat interior. Ti-as explica pe layere cat gresesti, dar e evident ca aici duci o rafuiala personala care nu tine cont de argumente sau valori. Pana la urma, nu parerea unui comentac conteaza, ci a cititorilor, ca lor le e adresata.
de cind asteptam o astfel de cronica! dupa toata isteria online din decembrie…