Vive la France!
- 16-09-2016
- Nr. 840
-
Bedros HORASANGIAN
- Politic
- 1 Comentarii
Vizita de trei zile şi două nopţi a preşedintelui Republicii Franceze, François Hollande, în România este cel mai important eveniment politic al acestor zile. Cu puţin înaintea summitului european de la Bratislava, cei doi şefi de stat au convorbiri directe şi vor să găsească o platformă comună pentru promovarea unei strategii favorabile viitorului Uniunii Europene. Primire oficială la Cotroceni, schimb de decoraţii, conferinţă de presă comună, totul ţine de un registru al firescului. E bine că România reintră în circuitul diplomaţiei şi al contactelor internaţionale de înalt nivel, e bine să fim prezenţi cu proiecte şi cu oferte concrete de colaborare (bilaterală şi multilaterală). Delegaţia preşedintelui Franţei a fost însoţită de 30 de oameni de afaceri, directori de mari companii, care, se spune şi se doreşte, ar putea antama investiţii în România. După care tot suspinăm şi oftăm, fără să facem, în acest sens, ceva concret. Vizitarea laserului de la Măgurele: o reconfirmare a potenţialului ştiinţific românesc. Vizită la fabrica de elicoptere Ghimbav. Inaugurarea unei noi linii de producţie – fabrica este mult mai veche – pentru producerea de elicoptere ar fi putut fi o veste foarte bună, dacă nu ni se dădeau detalii care să ne turtească fesul. 300 […]
….. „…. Şi ce-ar mai trebui să fie în afara respectării drepturilor universale ale omului şi a statului de drept? O bună aşezare economico-financiară, o bună aşezare a educaţiei/învăţămîntului, cu mult mai importante decît resursele militare… „….
Aşa e. Bine formulat. Cînd începem?
Care sunt problemele majore în România 2016 care împiedică, încetinează, frînează ţelul cetătenilor români azi: bunăstare, prosperitate şi belşug?
De la ambasadori, investitori se aud după 25 de ani de democratizare originală autohtonă în România aceleaşi reclamaţii….Sa le ignorăm pe ici colo.. în părţile esenţiale…?
Mentalitatea .. aminteşte preşedintele ţării cînd întrebarea nu mai poate fi ocolită….
…………. „…. Franţa este ţara care a dat sens unor cuvinte precum Libertate, Fraternitate, Egalitate. Nu este un slogan de stînga, cum ne place nouă să ne isterizăm acum în România, ci realmente un crez al întregii umanităţi, de la părinţii fondatori ai Statelor Unite, … „…..
UE28-1 ca uniune SUI GENERIS în permanentă tranziţie e zguduită din interior.
Se rezolvă ceva la Bratislava 2016?
Contribuţia României 2016? Unde e formulată? Ce e de făcut azi?
…… „… Tot ceea ce e legat de Franţa ne face plăcere. Ne dă un dram de speranţă, de încredere şi un anume soi de demnitate. Naţională. Personală…. „….
La arte TV 16 Septembrie Andrei Makine, scriitor ruso-francez a fost oaspete la 28 minutes. El a fost ales/numit ca nou membru pe viaţă al academiei franceze 2016. M-ia plăcut cum s-a prezentat ca scriitor şi citoyen (e rus, e citoyen loial francez, de la bunica a învăţat franceza deja în Siberia ca copil rus). El a aminit de faptul că înainte de 1914 nu era nevoie de paşaport în Europa (Paris-Peterburg şi invers, o stampilă de la secţia de politie ca reşedinţă, repede şi atîta tot, fără probleme înainte de 1914… …. azi ?!.. .. Paris – Moscova…).
Problemele actuale în Franţa nu au fost evitate la arte TV 28 minutes 16.09.2016 . A. Jupee formulează curajos (cu riscuri la campania prezidenţială 2017) : agregation şi nu integration. De ce tinerii din banlieu în jurul Parisului, născuti în Franţa în familii de imigranţi, nu se „asimilează” azi la valorile şi tradiţia seculară în Franţa? Ce s-a întîmplat în ultimii 30-40 de ani în aceste suburbe ale Parislui şi ale marelor oraşe în Franţa?
Ce trebuie rezolvat? Cum?
Front National/ Marine le Pen 2017…..
Copii, citoyenii români la Paris, băgaţi cu forţă în avion retur la Bucureşti …brandul românesc în Franţa de mulţi ani …. ?! … O nimica toată? O lăsăm baltă cu problemele reale ale tinerilor aici (copii în România din familiile fără o tradiţie scisă, fără literatură scrisă în graiul lor….. învaţă azi scrisul şi cititul în scoli românesti în limba română. Aceşti copii dintr-o tradiţie orală, fără tradţie scrisă sunt „asimilaţi”……. ţelul românesc 1918-1939-1989… deci realizat cel puţin la aceste familii?…) şi acolo?.
Altfelitatea/Lucian Boia?…. contrar cu Declaraţia de la Alba Iulia 1918 privind 30% din cetăţenii în România MARE 1918 …..Bucureştiul s-a decis pentru modelul francez stat naţional unitar centralizat( A. Pleşu in spaţiul public românesc.. în mai multe rînduri). Cu care consecinţe 1918-1939-1989 ( sentimentul apartenenţei- acelaşi A. Pleşu despre Dinkelsbühl cu un premier român ca oaspete la Sachsentreffen Siebenbürgen..)?
Care Românie 2016-2018-2026? Cît timp „brain drain” e brandul regimului de la Bucureşti ….1941-1989-2016. Ce e de rezovat 2016 în România azi? Cum ? Cînd?
….. …. . Ar merita să mai punem şi noi osul. În opinia mea – ştiu că măcar un consilier prezidenţial citeşte Observator cultural… „….
Multe din articol sunt bine intenţionate. Şanse de succes? Căi de rezolvare azi?
Observatorul cultural al secolului 21 a contribuit esenţial la PLURALITATE în spaţiul public românesc, e un izvor de încredere şi speranţă. Si e mai mult decît „hîrtie”, e accesibil şi citit digital pe tot continentul european. Diaspora….
Traducerile titlurilor observatorului cultural în cîteva limbi europene? In limbile vecinilor, ca mică atenţie?
Cu stimă şi speranţă în mai bine.