Votul ca reacţie
- 19-11-2014
- Nr. 749
-
Alexandru MATEI
- Politic
- 12 Comentarii
Dragă Paul, Update, mai întîi. În era mediosferei, nu mai cred decît în ce se întîmplă pe pielea şi în creierul oamenilor. Nu împărtăşesc discursul mainstream al diasporei, desuet şi antiPSD-ist a priori. Entuziasmele nu pot fi evitate, dar nu mă mai regăsesc în ele. Cei care vor să se bucure pot s-o facă cu diferite ocazii. Una dintre ele poate fi electorală, alta – un meci cîştigat. Nu aveam de gînd să votez. Tot ce o să citeşti mai departe, din paragraful trei, rămîne valabil. Dar gestul de a vota ţine de o dispoziţie care se poate declanşa într-o clipă. L-am crezut pe cuvînt pe cel pe care cred că l-ai ales preşedinte, atunci cînd a promis că toată lumea va putea vota în turul II. Duminică seara am ajuns în Bucureşti după ora 7 seara. Nu mă încred în Facebook, mă plictiseşte isteria anti-Ponta. Dar, Paul, la Paris, Viviana Muşa (o ştii, cred) stătea la coadă de la 5 după-masă, şi după 3 ore aproape nu trecuse de jumătatea cozii. În Berna au fost 4 urne, faţă de 3 în turul I. O fostă studentă (de la Spiru Haret, ca să n-avem vorbe elitiste) a stat 4 ore […]
Bun. Pe scurt, in privinta literatilor de la CA. Iovanel scrie putin acolo, atit de putin ca am si uitat. Mihaela Mihailov poate a scris, dar eu am vazut o piesa a ei, Complexul Romania, care mi s-a parut, mie, in vina \”anticomunista\” a epocii. Cred ca literatii de formatie lipsesc din acest nucleu de stinga, minus poate Costi, dar acolo sunt de discutat mai multe. Stiu foarte bine ca, in fata \”opiniei publice\” din tagma noastra, risti (dar numai in fata ei) si sper sa continuam discutia, mai putin indatorata ultimelor stiri, de acum. cu bine, Alex
@Alex. Matei: abia astept sa-ti raspund pe larg, Alex! Chiar asa: avem ce vorbi dupa alegeri. De acord cu multe din ce scrii, cu altele… mai putin, dar asta-i frumusetea dialogului.
Totusi, citeva nedumeriri preliminare: Costi Rogozanu nu mai e literat pentru ca a trecut la jurnalism politic? Pai, si Nicolae Manolescu a trecut in anii `90 la jurnalism politic, ba a intrat si in politica mare… De Tudorel Urian (minus politica mare) ce sa mai spun. Dar Mihai Iovanel (care a fost si el pe la CA) nu e literat? Iulia Popovici si Mihaela Michailov, colaboratoare la CA, nu sint literate? (sa nu spui ca se ocupa acum cu critica de teatru). Bun, daca intelegi prin „literat” pe cineva care nu e doar absolvent de Litere, ci se ocupa constant cu literatura, e OK, dar atunci hai sa precizam termenii. Pentru ca, uite, Vasile Ernu, desi a terminat filosofia, a publicat carti de un real interes literar. Ciprian Siulea la fel. Sau Alex. Cistelecan, si altii…
Cit priveste „centrele teritoriale ale ICR”, stiam ca au disparut odata cu echipa Marga. Ma insel? Iar eu vorbeam despre echipa actuala…
PS: m-am uitat si eu pe facebook saptaminile astea, inclusiv la comentariile in care eram implicati amindoi (ma rog, eu, in absentia…). Foarte instructiv, intr-adevar, sub toate aspectele. Multam pentru aparare, anyway. Tot ce pot sa adaug in legatura cu alegatiile unor colegi e ca ma simt mult mai solidar cu diabolizatii „asistati, pensionari, pomanagii etc.” decit cu spiritul de corp (cam gregar, nu crezi?) al snobilimii talibane de dreapta. Fanatismul si exaltarea intoleranta imi repugna. Crede-ma, nu le-am intilnit aproape deloc la stinga noastra de azi. Dincolo insa, ohoho!
Ma tem ca nu pot si nici nu vreau sa conving pe nimeni sa voteze intr-un anumit fel. Prozelitismul e un sport care le sta cel mai bine militantilor de dreapta, detinatori ai Adevarului. Tocmai am admirat o mostra halucinanta la TV, in persoana extaticului Lucian Mandruta.
Pe saptamina viitoare!
ascultai azi, la radio BBC, un interviu luat de Stevem Suker unui englez (evreu, in varsta de exact unasutashicinciani).
Trebuie ”incarcat”, cumva,trebuie auzit. Evreu creshtinat, care s-a sastisit & de bisericile creshtine din ’39 &-a devenit ateu. Ca, spunea, intrebat daca nu-i e frica de moarte: ”pai, shtiu ca dincolo nu-i nimic” & mai spunea, intrebat cum de facu *atata bine*, chiar batandu-se cu Lumea:
se va supara Costi, pentru ca el nu „trece”, el ocupa noi si noi cimpuri, cu riscul de a cobori nivelul. Daca as fi fost el (sau invers), as fi continuat interviul cu Breban. Daca. Numai ca, nefiind eu, el opteaza pentru a pune in clasamente grabite carti citite in diagonala, liste de cumparaturi Gaudeamus si scurte contributii exaltate pe dosul unor carti de success de 15 minute.
Ernu e foarte literat, in sensul contemporan al notiunii; baiat de cultura inalta, cu cc la cauza – of, cit de mondena! a – precariatului.
In fine, spuneam ca activul de la CA scrie multa fictiune, eventual sociala; si nu e rau, cu conditia sa stie ce face; si „sa-si asume”, asa cum merge cliseul; ia-o ca pe o gluma rautacioasa (la fel si tu, Alina).
Multumesc, Alina: uite, asa se infiripa. Iti apreciez gusturile. De acord ca aici se poate dialoga, dar nu cred ca asta e un motiv de autoalint. Un dialog bine dezvoltat nu exclude posibilitatea „ma lasi?”-ului, mai ales cind pozitiile participantilor par a fi de neclintit, la un moment dat, in ciuda evidentelor.
Cu prietenie, da.
Mutumesc. Cred in acelasi timp ca discutiile trebuie sa paraseasca imediat evenimentialul. Abia apoi se pot descoperi lucruri.
@moses
Santeti un interlocutor interesant…felicitari!… v-am citit cu placere opiniile …ca si transferul in subsolul articolului lui Alexandru Matei a „amenintatorului”- „mai vorbim dupa vot” cu decriptare cu tot; din fericire in acest spatiu se poate dialoga, argumentele nu sant tratate cu „ma lasi?”sau napraznic duse in derizoriu daca nu converg cu ale emitentului. De altfel, A.M. este modest cand considera „mondena”pozitia sa din polemica generata de prima sa scrisoare deschisa.
Mai aproape de adevar este formularea dubitativa „cred ca i le pot spune lui Paul foarte bine”
De acord cu dv. ca e misto zicerea cu neliteratii de la Criticatac, numai ca nu e gluma!
Cu prietenie,
Alina Popescu
E cred exagerat sa vorbim despre idealuri populare in acest moment. Sa nu exageram.
Costi e literat, dar a trecut demult la jurnalism, inclusiv politic. Ernu scrie, dar tot de la filosofie vine. si citi altii nu sunt acolo? Cred ca e de discutat de pilda de ce literati de stinga sunt foarte putini, in timp ce exista o multime de artisti vizuali de stinga. Enfin, data viitoare
sper ca inteleg bine doua sugestii: (1) ca Paul e un bun partener, eventual contrast, pentru a spune lucruri de spus; (2) ca nimeni de la CA nu e literat: misto gluma, dar ai putea sa-l superi pe Costi, daca nu cumva si pe Ernu; de fapt, s-ar putea supara multi oameni de-acolo, care, desi neliterati, scriu fictiune.
Da, ar fi multe de spus.
S-ar putea de fapt sa fi asistat, putin sau mai mult, la o noua „confiscare” a idealurilor si optiunilor mai ales a celor din diaspora. Artizanii din umbra care l-au „ales” acum cateva luni pe Klaus, n-au facut-o pt. votanti, pt. popor. Nici ilici n-a „lucrat” pt. …. bobor!
Am din ce in ce mai mult impresia ca e vorba despre multa mondenitate in acest schimb – cel putin din partea mea – dar cred pe de alta parte ca sunt lucruri de spus si cred că i le pot spune lui Paul foarte bine. Mă mai gîndesc la ceva: nimeni de la Criticatac, de pildă, nu e literat. In fine, sunt multe de spus, cu bine.
Abia acum inteleg sensul amenintarii „mai vorbim dupa alegeri” (citez aproximativ), pe care, trebuie sa recunosc, am inteles-o putin altfel. Chiar mai vorbiti!
Ce sa zic, abia astept cartea, in particular tirajul si vinzarile.
Chiar si dezinvolt si agresiv Ponta era gaunos, mincinos, fara credibilitate. Iohannis parea timorat, cu reactii greoaie, dar cinstit, cu bun simt si caracter !