Vremea politicului
Un nou răspuns către Alexandru Matei
- 12-11-2014
- Nr. 748
-
Paul CERNAT
- Politic
- 67 Comentarii
Dragă Alex, Iată că, după ce în scrisoarea trecută încercai să justifici poziţia lui Radu Vancu, de mustrările eticiste ale căruia te apărasem, de astă dată te-a intrigat subtonul meu pro-PSD din răspuns. S-ar putea să mă înşel, dar am sesizat şi eu un discret subton pro-Iohannis, semn că vremea neutralităţii a trecut. Mi se pare mai onest să dăm cărţile politice pe faţă. În incipit faci o prezentare maliţioasă a platourilor Antenei 3 postalegeri, cu Tăriceanu în studio, cu „răzbunarea“ lui Ponta pe Băsescu pentru voturile din diaspora etc. Deh… Eu tocmai comutasem de pe Realitatea, unde Iohannis era gata-gata să-l egaleze pe Ponta în sondajele lui Rareş Bogdan, iar Monica Macovei era pe locul trei cu peste 10%. Să trecem… Pledoaria ta pentru nuanţe mă convinge, ca întotdeauna. Vorbeşti, întemeiat, despre stilul afectiv şi inflamat al intelectualilor noştri publici. OK. Totuşi, nu stilul mă desparte radical de Gabriel Liiceanu & Co, ci ethosul politic. Iar reacţia lui Andrei Pleşu împotriva susţinerii lui Radu Beligan pentru Victor Ponta nu mi s-a părut declanşată doar de iritări legitime împotriva „nostalgicilor“ sau a „manifestărilor de pe stadioane“ de altădată, cum înclini să crezi. D-sa îi degrada, ontologic şi axiologic, pe cei […]
Lansarea de la standul Rusiei este programată vineri la 18.30.
In ciuda anumitor informatii utile, Amintirile lui „Aimée” (care avea 11 ani la moartea scriitorului, iar ulterior a avut o fire dificila si o existentza nefericita, marcata de neintelegeri cu mama ei si de incercari literare nereusite) nu sunt considerate o sursă foarte fiabilă pentru biografia lui Dostoievski, de aceea ele nu figurează printre autorii selectati in editia rusă a cărtii. Exista in schimb largi extrase din memoriile unuia din fratii romancierului, arhitectul Andrei Mihailovici, descriind atmosfera căminului părintesc, precum si cateva pagini despre ultimele clipe, din amintirile Annei Grigorievna, care se pare că au fost deja traduse la noi.
Nu sunt sigur ca Lenin il ura cu adevărat pe Dostoievski. (Este cunoscută cred, doar o butadă de-a lui, referitoare la nu stiu ce „imitatie arhi-detestabilă a arhi-detestabilului Dostoievski”.)
Mai degrabă as crede ca el era „dincolo” de slăbiciunile mic-burgheze, numite ‘iubire’ si ‘ură’.
Cat despre motivele pentru care el si colegii lui il considerau „arhi-detestabil”, e suficient sa ne gandim la portretul anticipativ pe care li-l făcuse in „Demonii”, portret care i-a atras de altfel multe nenumărate critici
si condamnări din partea tineretului „progresist” care s-a considerat calomniat prin el…
Deci vineri la ora 18. Am prin biblioteca versiunea franceza a amintirilor fiicei – Aimee (Liubov po frantzuskii) – lui Fiodor Ivanovici, e si ea in carte?. Imi amintesc de o seara geroasa cand bajbaiam pe langa Nevski Prospekt – capatul dinspre gara Moscovei – parca o chema atunci Oktiabrskii – in cautarea casei scriitorului, undeva in apropierea unui Institut de Cercetari Arctice. La fel de cazinoul din Baden-Baden in care am intrat sa intalnesc fantoma „jucatorului” – doar in hol caci nu ma pasiona ruleta. Oare de ce l-a urat atata Lenin pe Dostoievski?
* Constat la Dvs un evident „parti pris” in favoarea spatiului euro-atlantic, cu deprecierea corespunzatoare a celuilalt (valaho-moldavo-balcanic, atât de gustat de anumiţi localnici nu complet lipsiţi de har, cum ar fi poetul Isarlakului sau cel al Crailor). Nu mai vorbesc de orizontul rusesc, chiar daca citaţi salata à la russe, care bineinţeles nu e deloc rusească.
Personal n-am degustat niciodata faimoasa ciorbă de burtă, al carui nume continui să-l cred plin de poezie şi forţă de sugestie… în context autohton.
* Despre Rusia putem vorbi vineri, la standul ei de la Gaudeamus, cu ocazia lansării volumului „Dostoievski văzut de contemporanii sai”.
* Pentru cei interesaţi de poziţia lui Ivasiuc fatza de „oamenii cu lavalieră „, de consultat savurosul roman „Iluminări”, pp. 19-21:
“…îmbrăcaţi în giubele şi fumând ciubucuri lungi pe divanuri moi. […] Ei aveau harul special al consacrării, pentru că orice atac împotriva reputaţiei lor părea de prost gust. […] Apoi rămâneau pe jumătate tolăniţi, privind visători apusul soarelui în iezerele pline de peşti care făceau cercuri argintii în apa verzuie şi stătută, sărind să înghită insectele imprudente. ‘Ce paletă’, spunea savantul, urmărind umbrele pădurilor în ape şi culorile paşnic-vineţii ale cerului. […] Statuari în cerdac, păreau când doi sultani, când doi baci înţelepţi, capabili să citească în stele, etc.”
@prfesor
desigur că pentru un om cu opțiuni de stînga nu îmi este indiferentă, ba chiar regret că a pierdut Dl V Ponta,
dar sper ca de data acesta în spectruuuuuuuuuul stîngii să se lămurească lucrurile, iar adevărații reformatori să fie aduși sau unii repuși la locul cuvenit
—
ptr o eventuală curiozitate: uneori aș trece Canalul Mînecii ca să regăsesc un partid de stînga în care să mă regăsesc, FĂRĂ SĂ MĂ ÎNBREGIMENTEZ!!!!
Mă alătur Magistrului Şerban Foarţă.
Da, există o „vreme a politicului”, inevitabilă dar nu există decît o „prognoză” a „vremii” (vremurilor), mai mult sau mai puţin probabilă. Să încurci, însă, planurile într-atît încît să devii „meteopolitic(ian)” e riscant! Te poţi transforma într-un simplu „meteorit”!
…..domnule Moroianu, e tuslamaua turceasca moldo-valahizata „porceste” (originalul era batal-ion, ca sa fac si eu un joc de cuvinte „fara finalitate precisa”).
BTW, astept sa comentati participarea Rusiei la Gaudeamus, caci sunteti mai mult decat avizat. Sper ca Humanitas va fi convins dupa acest eveniment sa reia seria cu Fandorin, o adevarata bijuterie – inclusiv cu subiecte laterale romanesti gen razboiul de la 1877 – a sclipitorului gruzin zis Boris Akunin.
Pe inefabila, zemoasa, eterna şi atât de pe nedrept ponegrita noastră ciorbă de burtă!
Din ea, din acest elixir al tinereţii noastre fără bătrâneţe, izvorăsc atât de multe ingrediente ale specificului nostru naţional: şi inepuizabila bună dispoziţie, şi resemnarea mioritică, şi snobismul incurabil al papioanelor, şi revărsarea molatecă a lavalierelor, şi (mai ales) refuzul urmăririi pedante a unei idei anume, înlocuită cu alunecarea compensatorie şi reconfortantă în apele cristaline ale visului, ale metaforelor şi ale arabescurilor fără finalitate precisă…
îmi doresc ca ”regretele ” mele să rămînă doar temerile amintite mai sus,
care pe Domnia Voastră să nu vă atingă vreodată
și cred că va fi bine pentru toți
iar eu, repetînd mereu nu doar în gînd,
Balada ivită dintr-un sipet de comori și ispitind,
încerc un sfios și recunăscător MULȚAM
cu sufletul plin de fluturi și fără nod — lavalieră, n’am
….napolitana, beef-stroganovul, chateaubriandul, salata a la russe, ciorba a la grec, havana, scotchul, capuccino, poate si madelena…..Posibila inspiratie pentru inca doua strofe la fel de fermecator ludice pe putzin.
N-am inteles: regretul pentru infrangerea lui ponta (un individ jalnic, ajuns mult prea sus …) vine de la bolovanu sau de la Sisif ?
Nu v-au spus nimic votul de duminica si tinerii care au votat cu speranta ca nu vor mai vedea corupti, aroganta, dispret pentru oameni ? Regret pentru un specimen ca ponta ? Incredibil … Chiar daca ne vom insela cu Iohannis, tot nu existau motive ca sa votezi cu ponta !
ULTIMA BAIONADĂ
Sursa cravatei e croată
(poţi să te spânzuri de vreun pom
cu ea, – pe-o pajişte plouată),
a lavalierei e La Baume
Le Blanc de La Valière, a şasea (I)
metresă a unui campion
al sexului, – pe când mătasea
o schimbă fluturii-n papion.
Îşi are-obârşia malacovul
în fortăreaţa Malakov,
din malvă („nalbă”) vine mauve-ul,
vine braşoava din Braşov,
cireşul din Cerasus vine,
din Harpagon vine-arpagon,
ne scrie Aldo cu aldine,
se schimbă fluturii-n papion.
De la Reine Claude este renglota,
iar de la unul ce bria
în arta ce ne-ncântă glota,
e savarina lui Brillat… (2);
din Parma vine parmezanul,
iar maioneza din Mahón,
din pan di Spagnia, pandişpanul
ce schimbă fluturii-n papion (3).
Maiandrosul e un meandru
ce curge-n marea ce le fu
mormânt lui Hero şi Leandru;
bistroul vine, însă, NU
din bîstro, – cum nici Godefroi IV (4)
Bouillon nu vine din bulion,
bulion ce-i un papionolatru (5)
ce schimbă fluturii-n papion.
Ne vine polca din Polonia,
mazurca, din Mazuria, o
avem, la fel cum, din Colonia,
odicolonul; din Bordeaux
vine bordoul copt în via
franceză, – dacă ai ghinion,
din Franţia, vine şi sfrenţia
ce schimbă fluturii-n papion.
Ne dă Majorca majolică,
iar Isabella, izabel
(culoarea alb jegos, adică),
pubela vine din Poubelle,
din Limousin e limuzina,
Sânzienele-s din Sânt Iion, –
textilă-i, mai ales, uzina
ce schimbă fluturii-n papion.
ÎNCHINARE
Asta-i Balada cea mai nouă
a baionetei din Bayonne, –
ce n-are-alt sens decât că, nouă,
ne schimbă fluturii-n papion.
––––––––––
(1) Licenţă poetică: Louise, nu ştiu
să fi fost „a şasea metresă” a lui
Louis XIV!
(2) … liniuţă [ – ] Savarin.
(3) Cf. Emil Brumaru, „Fluturii din
pandişpan”.
(4) Patru!
(5) Sau invers?! Cf., oricum, şi
Robert Desnos, „Le Papilon”:
„Trois cents millions de papillons/
Sont arrivés à Châtillon/ Afin d’y
boire du bouillon…”
chiar autorului, pe care-l respect.
Am votat & eu *Basescu*, in 2004 (contra Nastase – sa-a vazut c-am avut dreptate), l-am votat a doua oara impotriva prostacului PSD-ist (cari, se-ntalnise cu… Vantu pan ajun) – e, oare, da *mirare*?
Shi, va-ntreb: e, oare, ”da mirare” ca poporu’ nu a ales p-un alt prostac d-al PSD (maimutzoiu plagiator pa care-l chiar shtim, care &-a *permis* sa – ma cam scuzatzi – faca treaba mare pa opinia celor mai mari savantzi ai Romaniei, asistat de a patra matracuca din seria Elena, Aneta, Alexandrina)?
Pe care l-am *vazut/auzit* ca promite ”scoaterea” tuturor parnaiashilor da la parnaie?
P-acilea se bate iapa, draga autorule. Ca, pana la urma, asta a fost un vot *moral*. Ca, ne-am cam saturat (ma rog, cel putzin 30%) ca Romania sa fie stat mafiot *pa fatza*, declaratzia apartzinandu-i rushinii asteia de prim-ministru. Ca, ma scuzatzi: oricat v-ash respecta pe Dvs., autorilor, pana la urma *urmei*, io *poporul roman il respect*! Ca, am avut incredere-n El. Ca, se trezeshte mai greu? E drept. Eu *n-am scris* ca ma pish pa el. Nu ma bagatz’ pan’ alta categorie, rogu-va.
Dar, o intzeleg: pentru ca, *in fond* sunt de *stanga*, pentru ca imi pasa de oamenii nevoiashi, da sarea pamantului. V-o scriu: nu cu o astfel de ”stanga” iese Romania din impas. Shi, nu cu o astfel de ”dreapta”!
In cazul *acesta*, in spetza, am votat din nou cu cineva care macar *pretindea* ca mere cu Justitzia.
Vom mai videa.
Cele bune,
Nea Marin
într-un ”comentariu” mai vechi pomeneam deloc întîmplător de cartea lui C Țoiu – INSOȚITORUL; se știe că personajele principale sunt un activist de partid și un (fost) legionar
atunci eram surprins că Dvoastră pomeneați că în anii ’90 mare parte din Liga Studenţilor era legionară; în acete săptămîni accentele s-au radicalizat, nu s-au nuanțat, iar extremismul lor mie mi-a dat fiori; sunt sau mă pretind a fi de stînga și chiar dacă V V Ponta nu este sau nu a fost niciodată foarte reprezentativ pentru mine dinspre această … ideologie…, recunosc sincercă nu știu ce să regret mai tare/ mult : înfrîngerea Dlui Ponta sau temerea pe care o regăsesc în rîndurile acestui articol : ” intelighenţii noştri folosiţi de el l-au folosit, la rîndu-le, ca vehicul politic ideal pentru impunerea propriei agende impopulare (de fapt, antipopulare). Lasă că îl educăm noi, şi-au zis, doar de aceea sîntem intelighenţi. Şi l-au educat, făcînd din el un „mahalagiu cu viziune“, scut antirachetă al euroatlantismului, al occidentalizării, al modernizării Statului şi al independenţei Justiţiei. Minunat, dar am văzut ce-a ieşit ” ; să sperăm că acum va fi altfel; da, dar ar trebui ca cei care fac Apeluri peste apeluri să se tempereze, să se odihnescă nițel ei însuși; cei care Vă aduc reproșuri aici, oare știu că ați scris cărți împreună cu cei care poartă papion ? ( eu sunt familiar și cu papionul – nu împrumutat de la Turcescu!- și cu șlapul)
și tot deloc întîmplător am lăsat pe site-ul meu un gînd / o reflexie f frumoasă a Dlui E Vasiliu, cel atît de aspru cu acel și mai reprobabil copy-paste atribuit și – se pare, din păcate, real, lui V Ponta
” Nicăieri nu este mai frig și nici mai întuneric decît la stînga stîngii și la dreapta dreptei” (E V )
în centru nu încăpem cu toții, dar în viața sau în opiunile noastre atunci cind ajung la tangență cu extremele trebuie să le ocolim
vine iarna, se face frig și încercăm să ne încălzim într-o lume a cărților și a culturii
am alături un album suprarealist
dar nu mă gîndesc la Bréton, ci la ultima replică a lui Bérenger ”Je ne capitule pas!”
și nu vom capitula în fața snobismului sau a improvizației
SPER CA IN EDIȚIA DE JOI SĂ VĂ REGĂSESC ȘI PE DVOASTRĂ ȘI PE Dl ȘERBAN FOARȚĂ
Doar ca *unii* da pa mai sus s-au cam grabit & ca i-a luat pana pa dinainte.
Desigur, io o *repet*: cum ca respect parerea tuturor, odata ce-i sustzinuta de argumente convingatoare.
Ca, sa o bine shtitzi: *chiar avem ce invatza* unii de la ceilaltzi. Ca Lumea *nu e* numa-n alb/negru…
Departe de-a exulta, ma-ntreb (ca, am repetat-o p-acilea) cat va chiar *conta* noul preshedinte (ca, o shtim cata putere are, pan Constitutzie) in a chiar *schimba* odata mentalitatea asta nenorocita a romanului, care-ashteapta ajutor da la Stat.
Desigur, multora li se chiar cuvine – nu-i mai inshir aici. Statul trebuie sa *intzeleaga* odata ca Educatzia
e *baza*. Pe urma, Sanatatea (ca, avem *milioane* de bolnavi de hepatita etc.) Pe urma, *infrastructura*.
Potzi *angaja* sute de mii de posesori de diplome *false* in constructzii, sunt banii pentru asta (daca *nu* se fura la km) pentru a-i plati chiar mai bine decat pe profii de generala.
Sa videm daca dom’ Klaus se ridica d-asupra domnului
Constantinescu (mda, ala ”invins da sistem”).
Ca, treaba adevarata d-abea d-acuma chiar incepe. Trebuie ”re-shapata” o clasa de profitori inari, cari ni locuieshte Parlamentu’ & care face legile *strambe*.
Trebuie *intzeles*, odata pentru intotdeauna, ca (horribile dictu, comunishtii chiar aveau dreptate) munca-l ”face” pa om. Shi, *nu* cuvintele.
Trebuie *stransa punga* & *nu* dat da pomana milioane BOR ca sa te voteze credincioshii (i.e. babele di la tzara). Io sper ca v-a chiar cazut bine barbosu’ ala pre-fericit (sigur ca e!), dand-o cotita pa dupa masa, in Dumineca Domnului…
Pox on you! Ai ‘tzeles, bai, prea-fericitule? Ca-tzi pasa *tzie*, mult prea fericitule, de Romania & de oamenii Ei chiar cat imi pasa *mie*, da chiar *tine*, bre…
Mda, ma cam scuzatz’, m-a stropit ala cu aghiazma & imi sfaraie,
Nea Marin
Trebuia spus, bineinteles, „lavalieră”, nu „papion”.
(Ivasiuc folosea acest termen drept trimitere codificata la „moldovenii” impăcati cu comunismul si răsfătati de el, avand drept tipi reprezentativi pe Sadoveanu si Ralea
la asfintitul existentei lor.)
Deosebirea dintre cele doua ornamente vestimentare este mai mult decat evidentă:
In vreme ce papionul, snob si rezervat, este atributrul chelnerilor si al diplomatilor obisnuiti cu plictiseala receptiilor oficiale, tinand de rutina profesiei lor, lavaliera, cu mătasea ei revarsată, simbolizează infinit mai plastic lenea orientală, visarea si autosatisfactia mandarinilor neo-bizantini…
Si mie mi se pare ca dl Paul Cernat este infinit superior celor pe care s-a decis sa-i sustina din punct de vedere politic.
Si totusi de ce a facut aceasta alegere, atat de stranie la prima vedere? Motivele cred ca sunt mai multe – mergand de la aversiunea (perfect justificata, dupa parerea mea) fatza de o anumita categorie de oameni influentzi si lenesi, pe care, urmandu-l pe Ivasiuc, i-as numi „a insilor cu papion” (dara a caror tradare si lene nu s-a ostenit pana acum sa le defineasca, si poate nici sa le inteleaga in toate dimensiunile si nocivitatea lor)… si o anumita atractie, sa-i zicem „faustica”, fatza de jocul cu focul si pactul cu diavolul.
Aici as putea cita remarca lui Rudolf Kassner, dupa care Faust ar fi fost tipul omului care „vroia si in acelasi timp nu vroia. Cum ar fi putut el altfel rabda sa-l aiba pana la capatul zilelor sale pe diavol langa el!”
Vielen Dank, gleichfalls !
Draga d-le Paul Cernat,
Colerici – tine de temperament – cred ca suntem amândoi si avem fiecare si circumstantele lui atenuante!
Caragiale era nemilos cu oamenii fiindca ii iubea (cf Camil Petrescu), daca i-ar fi urât ori sa-i fi fost indiferenti, fie nu mai scria, fie scria cu totul altfel.
Nici eu (mutatis mutandis) nu v-as fi scris de florile marului, daca nu credeam, si mai cred, ca avem ceva in comun: dincolo de literatura, o sensibilitate umanista, sa-i zicem de centru-stânga, dar ar fi mai potrivit sa n-o definim ideologic; oricum, intr-un capitalism generalizat, nu poti sa nu te bati pentru cei care ramân mereu pe tusa (nu de buna voie si nesiliti de nimeni!), intr-o lume din ce in ce mai dihotomica: lumea (sau clasa) celor cu bani si nelumea (sau clasa) celor fara bani (implicit nici drepturi)… schematizând, si totusi cam asta e.
Cum in România nu exista centru-stânga, nici stânga, fiindca PSD nu are nimic de-a face cu asa ceva…, nu se putea vota, din punctul meu de vedere, decât cu Johannis.
E un pariu care trebuie asumat: daca Johannis, cu toata presiunea FMI-ului, Bancii Mondiale, Bruxelles-ului… va reusi sa faca pentru tara o parte doar din binele pe care l-a facut pentru Sibiu, atunci nu ne-am inselat, Il vom urmari pas cu pas, incuraja ori critica.
Cu parere de rau pentru ridicarea tonului si depasirea masurii… Ce-i drept, mi-ati platit-o cu aceeasi moneda: facându-ma paranoic (detinatorul unicului adevar!), coleric, masochist…
Cu aceeasi simpatie.
Mulţumiri fără echivoc!
Sunt oameni (dintre care, la unii, ţii îndeaievea) ce nu pot fi atinşi nici cu o roză. Sunt, din păcate, mai surescitabili decât ai fi crezut… Pentru că ţin într-adevăr la ei, admirându-le subtilităţile şi erudiţia, spun (fără umbră de ipocrizie), cu meşterul François Villon, şi eu: „Je crie a toutes gens mercis”!
Magarii pedeseristi sa-si manance rozele din herb ca sa devina oameni. Multumesc, maestre Foartza.
( Sancti Johannes Paulus Congregatio): Asinus asinum frica/t…
E prea compliţirt: nu mai insist…
În rest, fie cum credeţi Dvs că va fi.
Leben Sie wohl!
Apuleius, Metamorphoseon (Liber tertius): „Nam rosis tantum demorsicatis exibis asinum.”
Ce Schaden aveti dvs si de ce credeti ca eu simt Freude la asta ?
Eu ma bucur doar ca a castigat Iohannis si poate scapam de hoti si corupti !
Ma bucur sa va anuntz ca sambata viitoare la targul Gaudeamus de la Romexpo, orele 14, se produce debutul in audiobook al celebrului duo lansat de OC prin rubrica TANDEM: Tudor Banus si Serban Foartza. De citit citeste Poetul – speram live. Se lanseaza si un audiobook Ion Barbu (poetul, nu petrileanul care cred ca lanseaza si dansul ceva). Vor participa Ovidiu Simonca – gazda noastra – dar si Mircea Cartarescu.
Cuvintele „stalp” si „acciza” va spun ceva, d.le Cernat? Urmariti Monitorul si in fiecare saptamana veti gasi cel putin o taxa noua.
Am retinut ca pensiile nu s-au taiat, dar ar fi vrut sa se taie!!!! Dar noi zicem ca s-au taiat!!!
Gindul la defunctii mei laudatori (unii avortati, altii prea timpuriu chemati de la cele lumesti) imi prilejeste o apasatoare mihnire (cam pleonastic, dar asta e); daca i-as fi avut , datoria profesionala i-ar fi minat la un cit de marunt – ori de ditirambic- salut al lecturii oportune pe care am propus-o din lectionarul evanghelic , Evanghelia (de) dupa Rosa. Revenind, am sa fac o mai buna adecvare la context si un efort diacritic; folosind le mot juste, fara ambiguitati, esopisme si alte sopirlisme, deci: Evanghelia de dupa roză…
Apropitarului jumatatii din viitoarea carte ce se maieutizeaza sub ochii-ne, acri-biu haruspicionist, leptor in fabula viscerelor (celor personale, dar mai ales ale preopinentilor) evenimentele i-au servit, oarecum nebanuibil, o lectie de lectura. Poate e cazul sa se autochestioneze: n-o fi avind si distanta oaresceva de grait in cetirea viscerelor? E straniu, poate, dar nu de negindit, ca tot luindu-le la palpat, te poti alege cu o incurcatura de matse.
se pare ca manipularea romanilor se apropie de final.
Va fi din ce in ce mai greu sa fie manipulati de „antene”
si altele asemenea !
@paul cernat:da, sint calificat in chestiuni care privesc „socialul”.
La tara: ce faci, dai inapoi? Nu tu ai scris ca locuiesti la tara?
Lansarea memoriilor lui Iliescu: n-am spus ca l-ai votat, am spus ca ai vorbit la lansarea operei aproape complete.
Ramine valabila chestiunea cu „vorbim dupa vot”?.
„In noaptea aceasta se decide presedintele” ! Aceasta declaratie are legatura cu datul afara din sectiile de votare al observatorilor inainte de semnarea proceselor verbale ? A fost cumva un semnal-ordin ? Noi, naivii credeam ca in ziua asta s-a decis presedintele Romaniei !
Dacă nu ştiţi ce-i aia Schadenfreude, dl Iohannis vă stă la dispoziţie.
Aveti dreptate ca este pentru toti politrucii, dar faceti cateva greseli:
1) guvernul ponta a organizat alegerile (prin care a incercat macar in mod partial sa impiedice pe cei din diaspora sa voteze);
2) nu Basescu a candidat;
3) in comparatie cu psd, ponta si ceilalti Basescu chiar a facut ceva (macar merge justitia);
4) nu existau motive ca sa fie votata Udrea, chiar daca Basescu a sustinut-o;
5) unii dintre romani, mai ales tinerii, s-au saturat de acesti dinozauri comunisti reprezentati de psd.
Probabil ca cel mai important fapt este ca s-a votat impotriva nesimtirii guvernului (alias ponta), mincinos si manipulator, iar „neamtul” Iohannis lasa impresia de om de bun simt !
@Paul Cernat Dupa votul cui? Al celor care au votat sau al celor care ar vrea sa voteze dar nu pot?
@profesor Lectia de democratie e pentru toti politrucii care au luat si iau poporul de fraier, inclusiv pentru Basescu, Udrea si alti parveniti politici. Nu visati cai verzi pe pereti, nu se voteaza numai impotriva lui Ponta si impotrica coruptiei in general. Daca Basescu ar avea credibilitate atunci oamenii ar fi votat pentru candidata lui si, mai devreme, pentru partidul sau. Sa va reamintesc „succesurile” acestora? Asta e sustinerea pentru Basescu.
Capsunarii din Spania si alti romani din diaspora dau lectii de democratie guvernului ponta si \”decentului\” Melescanu !
Aceasta-i Romania profunda dar cu experienta unei democratii adevarate din vest …
…..sunteti mai surprinzator ca biata Romanie – ati produs o perla despre eterna mahala moldo-valaha. O sa radeti, dar si azi se cam repeta scarbosenia cu zidul; o face alt atzist – ex-plontonieru’ de manutanta oprea, prim-nash (al doilea nash e mai spalat, si mai mamre in grad – e maior) care incearca sa urineze pe voturile anti-ponta cu droaia de turisti ifoveni, teleormaneni, giurgiuveni care au purces in plimbare sa defecheze si in gradinile altor sate. Numai ca vor avea o mare surpriza.
Peste cca 30 minute ma duc si eu la vot sa-i dau lui ponta cu stampila peste bot.
Semne bune: Romania se trezeste!!!!!!
„cum trebuie sa arate satul cu 95% de oameni identici, politic vorbind?”
Traind de 21 ani in metropole occidentale si, deci, in cestiuni romanesti si in cotidian, doar virtual, asigurat de intellighentsie, desigur nu pot sti. Dar nu pare mult diferit, calitativ vorbind. Difera, poate, doar faptul ca intellighentsia cu pricina nu are constrangeri materiale pe masura, nici limitarile la informatie. Altminteri, cam aceeasi lipsa de varietate.
Vorbim dupa vot… 🙂
O să râdeţi, dar am încercat-o şi cu „Ştii ce ne trebuie nouă…”, – dar, oarecum, razant (în „caragialeta” anexată):
LĂCRĂMAŢIE
Eu supsemnatu angrosist
din gura Baltei Albe
vin a mă plânge şi ansist
daţi curs acestei jalbe
chiriaşu meu dom căpitan
Burlacovici de aţă
ce e-n concubinagi d’un an
în casele din faţă
cu d-şoara Caranfil
Constanţa de la poştie
o ţine tot într-un cadril
măcar că e pe drojdie
da eu la gându meu rămân
că francii manutanţii
îi toacă ca un rău român
ce e de dragu Tanţi (sic!)
c-o ţine-n chefuri cu taraf
de balaoacheşi başca
că mi se-ntoarce noaptea praf
de la grădina Raşca
cu un ciopor de bagabonţi
crai de spânzurătoare
care-şi dă aiere de conţi
fugind de-nsurătoare
şi-o liotă de mă-nţelegi
cu toatele de janru
lejer pentru căci nu e legi
în ţara asta cà-n Ru…
(NOTA COPISTULUI: aici
un şir de punte-punte)
încât poţi pentru ca să zici
că eşti în vârf de munte
iar căpitanu craidon
Burlacovici şi restu
îşi fac nevoile pardon
cât le ţin ele şestu
sub ferestruica cu brizbiz
pe didul casei mele
care iertaţi miroase-a iz
şi-a ud ca la ceşmele
or D-le Premar depui
acum prezenta jalbă
pentru ca didul meu să pui
să-l dea cu humă albă
şi puneţi guarzi la didării
că-n darn scrim noi pe ele
A NU SE FACE MURDĂRII
PE DIDUL CASEI MELE
(s. s. Indescifrabil)
@Paul Cernat In raspunsul adresat unui citittor spuneti ” Dvs. votati un candidat garantat de regimul lui TB si de Basescu insusi.”. Asta este lozinca lui Ponta&comp. si este falsa. Iohannis nu a fost si nu este un candidat garantat de Basescu, Udrea, Tismaneanu, Liiceanu. Acestia l-au adoptat din mers, „par defaut”. Cred ca ati citit ce schimbare radicala de opinii despre Iohannis s-a inregistrat in ultimele 2 saptamani din partea celor mai sus numiti! De la Iohannis care nu era bun de nimic sau aproape, a ajuns presedintele providential, salvatorul neamului si candidatul ideal al dreptei. De altfel, v-am si sugerat intr-un comentariu anterior sa cititi articolele lui Dorin Tudoran pe aceasta tema, Tismaneanu a reusit o schimbare de ton la adresa lui Iohannis demna de Ponta in biroul lui Basescu. Dorin Tudoran il numea „profesorul Girueta” si sper ca asa sa-i ramana numele. Deci, Iohannis nu e candidatul lui Basescu & comp, asta este varianta pe care Ponta &comp o flutura sub nasul alegatorilor naivi si fara minte. V-am spus si repet: Iohannis nu e o alegere deliberata ci una necesara intr-un context complicat. Si pe mine ma dezgusta prezenta unor fosti ” de-ai lui Basescu” in jurul lui Iohannis, ma dezgusta nerusinarea unora ca Tismaneanu si Udrea ( alaturarea nu e intamplatoare, amandoi sunt doua cocote politice, trecute si caraghioase, care se cred de neinlocuit) de a-l considera acum pe Iohannis candidatul LOR. Nu, e doar un candidat care in acest moment raspunde mai bine asteptarilor decat celalalt, asa cum odata oamenii au votat Iliescu in loc de Vadim, iar prietenii europeni francezi au votat Chirac in loc de Le Pen. Alegere ” par defaut”, in asteptarea candidatului fara tinichele de coada ( sau cu cat mai putine).
Nu v-aş fi răspuns dacă nu aţi fi replicat cu rudele.
Astea mi-a adus aminte de copilăria mea din anii 50 petrecută în două locuri: în Prahova de deal, cu similarităţi moromeţiene şi în Ardealul săsesc, în apropiere de Sibiu. Impresia certă era că am ajuns în altă ţară, cu saşii care, oricât de mulţi ar fi fost, vorbeau în prezenţa mea între ei româneşte, aşa le cerea politeţea!
Rudele astea ale mele n-au nicio legătură cu escrocii de stânga care împroprietăresc boieri cu păduri la care n-au niciun drept, în timp ce oameni obişnuiţi nu-şi primesc drepturi minimale funciare. Sunt sigur că nici rudele dumneavoastră n-au legătură cu aceşti indivizi al cărui reprezentant vă pregătiţi să-l votaţi mâine.
Şi încă ceva, nu am fost de loc şi nu sunt. un entuziast al lui Băsescu.
Ura nu trebuie să vă întunece raţiunea!
@moses: v-ati enervat, regret. Nu vad ce va califica sa dati indicatii privind \”lasarea mai usor cu socialul\” – sau poate sinteti un expert si nu stiu eu. Oricum nickname-ul dvs. nu ma edifica.
N-am vorbit de relativism, ci de partizanatul care ne caracterizeaza pe amindoi. Sau nu? O, da, dvs. sinteti nonpartizan.
Cit despre stil – \”dvs. si inca citiva va jucati prea mult cu literele\” suna bine, intr-adevar.
Din pacate, nu putem locui peste tot \”la tara\”, asa ca ne calificam amindoi la locul nostru de rezidenta…
In ceea ce priveste cartea autorului pe care (din pacate) nu l-am votat niciodata, si a carei lansare vi se pare, dvs. si celor ca dvs., o blasfemie, ce sa spun? Poate doar ca autorul ei e un om politic net superior celui pe care, foarte probabil, l-ati votat in turul doi din 2009 si care, ce sa vezi, nu scrie, nici nu citeste carti.
@Grigore Para: nu va banuiesc ca ati avea ceva in spate.
Nu de \”optiuni resentimentare\” e vorba in ce ma priveste, ci de optiuni contestatare, ceea ce inseamna totusi altceva. Cind iti dai seama ca ai gresit, e normal sa te revizuiesti. Ma rog, din punctul meu de vedere. Diferenta dintre noi e ca eu \”m-am dezis\” de diferite optiuni politice, in vreme ce dvs., ca sa va citez, preferati sa \”dati cu capul in acelasi gard\”, probabil din consecventa principiala.
Asadar: pueril, schizofrenic, narcisist, masochist… ce sa zic, sinteti foarte generos. Dle Para, decit ca dvs., mai bine asa. O asemenea atitudine nu va recomanda ca un tip \”democrat\”, ci ca pe un coleric convins de Adevarul personal. Si, in plus, cu un serios deficit de civilizatie, ca sa nu spun de buna crestere. V-o spun asa, ca de la om inferior la om superior…
….poate incercati si cu „Stii ce ne trebuie noua? O tiranie ca in Rusia”, care e mult mai aproape, chiar daca inmanusata in catifea. Altfel ma bucur sa constat ca versurile fascinant improvizate de domnia-voastra nu dau deloc semne de fanare precum florile in aceasta toamna bucuresteana rece. Si daca trecem de ziua de maine, ne puteti spune daca vetzi onora Gaudeamusul de anul acesta?
De la rosa sale la espina , de la espina sale la rosa precum si (reduplicativ) Donde hay amor hay dolor (bibliografie in Fading Gigolo)…
Un raspuns pueril!
Votând mereu astfel (optiuni resentimentare), v-ati dezis chiar de dvs., de fiecare data, de parca v-ati fi aruncat la cos rufele (ori gândurile) murdare, Fara a invata nimic! Asta s-ar putea numi o reactie „schizofrenica”, daca n-ar fi o minciuna, un subterfugiu! Mai sunt inca sperante sa va reveniti!
Afirmati, mândru, ca nu sunteti infeudat nici unui om politic si nici unei ideologii! Sunt perfect de acord, cu precizarea urmatoare: sunteti infeudat exclusiv propriilor slabiciuni si orbiri, reactionând fie ca un narcisic, fie ca un masochist, fie, mai degraba, ambele!
A fi sub imperiul resentimentului inseamna a da mereu ca capu-n gard; ceea ce nicidecum nu poate insemna a fi liber!
Nu cred ca am sa va mai supar cu reflectiile mele, constat ca e inutil sa mai insist: o sa credeti ca in loc de sincera mea simpatie am in spate vreo gasca elitista ori vreo ideologie, si ar fi pacat, O lasam mai bine balta.
Va doresc numai bine.
@paul cernat: dvs. si inca citiva va jucati prea mult cu literele. Nu ca ar fi rau, dar lasati-o mai usor cu „socialul”. Studiati, apoi abordati ce tema vreti, dar cu competenta.
Nu cred ca „depinde ce vrea sa vada fiecare”. Parca n-as crede ca n-aveti o notiune clara de relativism.
Cu locuitul in Bucuresti nu glumeam. Ce intelegeti prin „la tara”, ca sa va pastrez ghilimelele? Citi km de Bucuresti? Cit despre aia cu „am rude la tara”, va dau sansa sa renuntati la ea. Si eu am rude in Grecia, dar asta nu ma ajuta sa-i inteleg atit de bine, incit sa le explic si lor ce e cu ei.
Daca tot intrebati (desi va cam jucati de-a disputa televizata), va spun ca locuiesc la tara circa 10 luni pe an, 300 km de orasul in care i-ati lansat cartea de memorii fostului presedinte Iliescu. Ma calific?
E greu sa ai detasarea si obiectivitatea maestrului Serban Foarta. Poate incearca si si alti comentatori . Astept saptamana viitoare reactiile multora dintre „oamenii de bine” care-mi spun pe cine sa votez.
care predă brânză”, – vorba unei poetese răposate anul ăsta.
1) De plus en plus fanées
les fleurs ont leur trépas:
la pâleur n’attend pas
le(s) (n)ombre(s) des années.
2) „Grand âge” este un text de Saint-John Perse, cu care-l împărţiţi pe „Saint”! Mă bucur…
@Horea: credeti-ma, am facut toate comparatiile, si nu au iesit in favoarea lui Boc & Co. „Aloo”, pensiile nu s-au taiat, s-au impozitat ilegal, iar intentia a existat, noroc cu CCR. Care impozite? Reducerea de TVA la alimente de baza? Reducerea CAS cu 5% la angajator? Ce sa mai vorbesc de sfpitalele redeschise, de revenirea alocatiilor pentru „mamicute si bebelusi”, de cresterea salaruiului minim, de renuntarea la angajarile 7-1, de renuntarea la aroganta rasist-sociala etc. Aparati-l deci pe Boc, va defineste. Optiunea pentru MM va defineste de asemenea. Pe mine, nu. La ora asta, mi-e pur si simplu lene sa dezvolt pe spatii largi de ce MM mi se pare un personaj politic toxic pentru Romania.
@Joenegut: Iohannis ma lasa rece (chiar daca, vai, s-a vadit a fi nul in materie de pregatire pt. prezidentiale), nu si politicienii & ideologii care-i vor seta politica si care garanteaza pentru el. Inca zece ani cu continuatorii regimului Basescu ar fi prea mult pentru mine. Pentru dvs. ar fi ideal. .
B1 si Realitatea nu sint „aservite si mercenare”? Dvs. votati un candidat garantat de regimul lui TB si de Basescu insusi. Eu nu. Mie mi-a fost mai rau in regimul TB decit in regimul Iliescu. Daca v-a placut mai mult cu TB-Boc decit cu PSD-USL, e OK, dar nu vorbiti in numele oamenilor saraci: n-aveti nici un motiv.
Au legatura, domnule, rudele mele cu „ciocoimea pesedista”, dar exact pe dos: nu ea i-a umilit, ci dreapta dvs „ciocoiasca”. Ca, deh, „satulul nu crede la al flamind”…
@Grigore Para: ma intereseaza prea putin „circumstantele atenuante” pe care i le aduceti „fostului” PC, de ale carui optiuni politice m-am dezis de mult. S-ar putea sa votez, pe viitor, si impotriva lui Ponta – ei, si? O voi face, pentru ca ma simt simt liber fata de orice om politic si de orice ideologie politica.
De ce prefera unii sa fie „tuterii” lui ponta (si ai psd-ului), care este (evident) corupt si neispravit ?
Vă mulţumesc, domnule Horea, pentru nemeritat de buna opinie a Domniei Voastre despre mine…
Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când mă gândesc la unii guvernanţi ai noştri, mi-aduc aminte de „sindromul lui Ganser”.
În ce constă acest sindrom?
Am să transcriu, în continuare, câteva rânduri din Dicţionar-ul de Psihologie (Ed. Humanitas, 1999, p. 344):
„Descris în 1887, acest sindrom exprimă o suprimare specială a funcţiei de comunicare. Se caracterizează printr-un ansamblu de activităţi de răspuns şi de acţiuni evitante, ca şi de atitudini bazate pe faptul de a voi să nu ştii.
Descris, la început, pe cazuri de prizonieri şi deţinuţi, el se exprimă prin cuvinte şi acte absurde ca răspuns la întrebări sau situaţii clare şi neambigue, conducând la suspectarea unei conduite de simulare…”
Conduita de simulare este, după acelaşi Dicţionar (p. 720), „…caracterizată prin producerea şi prezentarea voluntară şi deliberată de către subiect a unor simptome fizice sau psihice inautentice sau foarte exagerate.”
Ca simulant al unei nebunii în care, vorba lui Polonius, „e metodă” („is method in’t”), prinţul Hamlet dă impresia, unori, că, aşa-zicând, „ganserizează”. Adică îşi suprimă, în prezenţa interlocutorilor suspecţi, ostili sau, cel puţin, dezagreabili, orice funcţie de comunicare. Activităţile-i de răspuns sunt evitante: fente frizând absurdul sau inautenticitea cabotină. — Numai că eredul coroanei Danemarcei nu e, din fericire, ministru (ca Polonius), iar eschivele-i (orale) sunt morale.
Un „ganserian” benign e omul surd: „surdus absurdus est” spuneau cei vechi.
Politicienii noştri, luaţi din scurt, o fac, de multe ori, pe surzii şi, strânşi cu uşa, dau răspunsuri anapoda sau echivoce la întrebări perfect normale (pe care ei, vizibil ofuscaţi, le consideră, fireşte, „incomode”). Dacă-i întrebi frumos cât este ceasul, ei îţi răspund, în cel mai bun caz, „vineri”!
S-au prins cam toţi, de altfel, că dialogul cu ei (şi, la rigoare, între ei) e unul între hipoacuzici; dacă-i întrebi de preţul pâinii, bunăoară, te vor privi cu tot dispreţul, ca unii ce, în loc de preţ, spun cost…
Fentele lui Hamlet aveau rostul de-a ascunde nu, desigur, costul hranei, dar ca el, la adăpostul măştii lui de tragic August-Prostu, să câştige timp, pentru ca fostul suveran să-şi recâştige postul, — Adevăru,-adică, cel ce rostul şi-l pierduse,-n mâzga şi compostul unei Danemarce,-n care costul de-a-l rosti era s-o faci pe prostul…
Să revenim, însă, la proză. La proza politicianistă a unor guvernanţi autohtoni, ce practică, de obicei, un vag discurs deviant şi dilatoriu, ca şi, adesea, paralel cu realitatea ca atare.
Or, sunt, acestea, câteva simptome ale sindromului lui Ganser. Care, fie şi dacă nu e autentic (adică, pur şi simplu, patologic), ci numai simulat (când e nevoie), nu e, totuşi, mai puţin nociv. Pentru cei ce-l contrafac, desigur, — căci despre noi, ce-i suportăm efectul, e inutil să mai vorbesc aici. Şi este logic să fi fost “descris, la început, pe cazuri de prizonieri şi deţinuţi”. Ceea ce vreau să spun cu asta, este că victimele lui sunt, mai cu seamă, captivii unui mediu (să-i spunem:) adiabatic, ca, de pildă, sferele Puterii.
Problema e, oricum, cu mult mai gravă decât reiese din tot textul ăsta, în care, din raţiuni de spaţiu (nu de Stat!), sunt nevoit s-o expediez sumar.
André Breton, poetul suprarealist, care făcuse studii medicale şi era sedus, ca autentic postromantic, de toate dereglările raţiunii, exemplifică, în Primul Manifest (1924), câteva dintre ele. Referindu-se şi la sindromul Ganser (alias “răspunsurile indirecte”), îl ilustrează prin acest dialog (între psihiatru şi pacient):
— Cum vă numiţi?
— Patruzecişicinci de case.
Hai sa dam mâna cu mâna…Coalizione degli giusti (tra i giusti), sereni, limpidi …Grand âge (dar ce zic? aux âmes bien nées, la valeur n’attend point le nombre des années, dupa cum limpede putem vedea), quel naufrage…Sa ne traim!
argumentele privind pe anumiţi politicieni care sunt în anturajul lui Iohannis. Ce să-i faci aşa este în politică!
Mai uiţi, cum am uitat în 2004 cu Băsescu, pe ăla din 1997-2000.
Însă domnule Cernat sunt categoric în dezacord pentru că dacă sunteţi extrem de critic cu ACL-PNL uitaţi ce avem în partea cealaltă.
O adunătură absolut hidoasă, cu pesedişti, cu dl. Dan Diaconescu, cu haznaua lui Vadim Tudor şi cu paiaţa penibilă care a ajuns Tăriceanu. Iar în frunte cine o fi?
Un tânăr, Victor Ponta care pare că a călcat pe cadavre ca să ajungă în frunte. Speram că are ceva onestitate, nu are nimic, teză copiată, minciuni grave şi obrăznicie agresivă. Niciodată un om atât de onest, rezervat şi politicos precum Iohannis nu a fost tăvălit prin noroi de haita televiziunilor aservite şi mercenare. Chiar nu vă deranjează damful de ticăloşie care intoxică ţara asta?
Uitaţi cine sunt în spatele lui Ponta. Nişte socialişti care s-au pus pe prădat ţara asta cu oameni săraci, în numele cărora au obrăznicia să spună că-i reprezintă.
Ce legătură au rudele d-voastră cu această ciocoime pesdeistă?
D-le Cernat, incercati sa faceti un efort si sa comparati taierea salariilor bugetarilor in timp de criza facuta de guvernul Boc (alo, pensiile nu s-au taiat, astea sunt minciunile lui Ponta si ale acolitilor sai!) si zecile de taxe si impozite introduse de Ponta si sa vedeti care sunt mai nocive pt populatie.
Daca mai aveti timp, numai dati cu piatra si cititi C.V.-ul D-nei Monica Macovei. Vedeti cum este „procuror ceausist”, ministrul justitiei, consilierul primului ministru intr-o alta tara, invitata la mari universitati din S.U.A. si mai ales ce a facut la Bruxelles.Ca ministru n-a rezistat mult ca nu i-a fost pe plac d-lui Tariceanu, omul care la plecare a lasat tara, dupa cum zicea D-l Isarescu, ca o armata fara arme in fata unui razboi, adica cu toata vistieria tarii a facut pomeni electorale de n-a mai ramas nimic in ea.
Cu d-l Nastase e alta problema. Ma intreb de unde o fi luat cei 700.000 de euro cu care a platit o amenda sau cam asa ceva, dupa ce a terminat primul ciclu de postuniversitare, ca nu prea erau trecuti in declaratiile de avere. Sau de ce dupa privatizarea PETROM-ului, d-l Ioan Dan Popescu s-a dat la fund, a schimbat partidul si acum nu se mai stie nimic despre el? Mare bucluc si cu privatizarea asta!
In incheiere vreau sa va felicit pentru compunerea de mai sus; aveti talent, e foarte bine scrisa chiar daca ii lipsesc argumentele.
N.B. Pe D-l Foarta n-am de ce sa ma supar, imi place prea mult opera Domniei Sale (i-am citit-o aproape pe toata!) si n-are rost sa ma leg de de amanunte extraliterare!
Draga domnule Paul Cernat,
Votul dvs. pentru Ponta este votul (nu imi permit sa spun al purei prostii-figura retorica!) resentimentului (cititi-l pe Nietzsche, ca sa vedeti unde duce asta), al urii de Basescu si de „basisti”, de fapt, al urii de sine; il „urâti” pe acel „inconstient” Paul Cernat care l-a votat pe Basescu in 2004, votat atunci, foarte probabil, din deceptia „usoara” pe care v-a produs-o al doilea Iliescu, pe care Iliescu l-ati votat in 2000 din lehamitea pe care v-a produs-o Constantinescu, votat, la rândul lui, in 96 din scârba fata de primul Iliescu; in curând, il veti vota pe un altul din groaza de Ponta (si, implicit, de acel Cernat care il va vota mâine!)… Si tot asa, intr-o veselie, intr-un domino al gafelor, veti imbatrâni votând intruna pe baza de resentiment, fara pic de detasare, luciditate, bun simt – paradoxal, facând astfel mereu raul tarii pe care se simte ca o iubiti sincer, chiar patimas si-i doriti binele!
Constat ca vi se potriveste ca o manusa acel paulinian: „Nu fac binele pe care vreau sa-l fac, ci fac raul pe care nu vreau sa-l fac”!
Atât de putinul, dar palpabilul pe care l-a realizat Basescu, dincolo de impotentele si excesele de dreapta ale acestui presedinte-jucator, e cu atât mai pretios, dat fiind contextul: ma refer la pasii siguri catre o independenta a justitiei; nu vom face abstractie nici de atât de minimalizata condamnare a comunismului, care, in ce ma priveste, era un lucru necesar si bun, Asta ar trebui sa-i aduca circumstante atenuante, sa-i linisteasca putin constiinta acelui Paul Cernat din 2004, cel care l-a votat pe Basescu!
Cu cel putin o buna parte din ceea ce s-a numit „elitele basiste” aveti multe in comun, atât etic cât si estetic, dar mai ales pe plan uman(ist) – infinit mai mult decât ati putea avea cu „elita”subterana iliesciana ori pontesca; ceea ce va desparte sunt lucruri, defel de neglijat, care trebuie puse pe masa de discutii, e vorba de tot ce tine de social, adica de viata noastra de zi cu zi.
Priviti-l un minut pe Ponta: e un Domn Goe care trateaza „tara” ca pe o jucarie, ca Hitler din „Dictatorul” dansând si sutând balonul-glob! N-o fi având fibra lui Hitler, dar o fi având ceva dintr-un Orban mai nataflet, ce-i drept, insa cu atât mai periculos, caci manipulabil!
ATMOSFERĂ ÎNCĂRCATĂ
sonet (poezie)
„Ce citeşti, dom’le, porcăria aia?”
zice ăl tânăr şi-mi şi face ghem
gazeta,-n timp ce dau pe ţal să-l chem,
nu prea ahotnic să ajung ca foaia
în mâna celor doi: ăl mic, din droaia
de zurbagii, iar taică-su, mă tem
că, după chip şi glas, în netandem
cu apa de cişmea… Şi, pe când ploaia
porneşte, îl întreb cu cine am
onoarea? „Cu studenţi” răspunde (cam
răstit) ăl june. „Dumneata,-nţeleg,
dar tatăl dumitale?!” „I-s coleg”
răspunde tatăl şi se face pară
că-njur junimea universitară.
… nu sunt „cretin-cantemirist”, nici „spiru-ist” (sic!). După cum nici un… pontagiu nu sunt. Observ un singur lucru, şi anume că,-n jurul dlui Iohannis, sunt mult prea mulţi din cei pe care i-am infirmat, acum doi ani, prin vot, la referendum şi alegeri.
„Polticienilor” (cum spune dna Udrea, fostă „canddată” la Palatul… Cotropeni), care, la mitinguri, îl anturează pe… „le maire, le maire toujours recommencé” (!), li se adaugă „les bien pensants”, – semnatari, aceştia, din oficiu ai listelor, mai lungi, mai scurte, ale restrânsei „societăţi civile”, combătând, ca detergentul bun, tot ce e „jeg uman”…
Cât despre demonstraţiile (spontane, apolitice şi pur cetăţeneşti, fireşte), în care, de regulă, vezi ceafa, numai, a celui dinaintea ta şi te-nfierbânţi, la rându-ţi, de suflarea celui de dinapoia cefei tale, – despre acestea toate, cu voia Dvs, altădată.
Remarc formula Dvs: „destinul amărâtei ăsteia de ţări”. Observaţi (asta n-o spun pentru noi doi) cum genitivul (asumării) şi o întorsătură arhaică de frază reuşesc mai bine, pe cât cred, decât retorica, vai, a „jegului uman”, să ne sensibilizeze, să ne mişte (pe mine, cel puţin).
Succesuri în alegeri!
…..va inselati amarnic. Daca ati fi iesit in strada sa-i ascultati pe cei – mult majoritar tineri si educati realmente, nu absolventi de sorbonici cretin-cantemiriste sau spiru-iste – atzi fi inteles ca nu e vorba de „tzutzerii” lui Basescu deveniti ai lui Iohannis ci de tineret responsabil pentru destinul amaratei asteia de tzari, tineri si mai putin tineri (eu insumi m-am intors de la manifestatia din Bucuresti) care nu mai suporta minciunile, hotiile si ticalosiile acestui jeg uman care este ponta.
a zis: „Cu stanga nici cruce nu poti sa faci, dar sa conduci
o tara !” Si de fapt, acesti psd-ei (in frunte cu ponta) nu sunt
nici macar veritabil de stanga; ei se ascund in spatele acestei etichete de „stanga” ca sa poata fura in voie, prostind oamenii …
@Serban Foarta: va string si eu mina, domnule Foarta. Ma onoreaza sa merg in „iad” (si) cu dumneavoastra. 🙂
Vom vedea daca pe 16 noiembrie, orele 22.00, vom merge acolo si cu majoritatea concetatenilor nostri. Inca zece ani in paradisul „tuterilor de ieri ai lui Basescu” (deveniti, azi, ai lui Iohannis) ar fi mult prea mult.
@moses: tema Romaniilor electorale paralele si adverse e o tema grava, pe care o voi aborda la un moment dat. In rest, avem experiente si exemple complet diferite, desi, probabil, complementare. Depinde ce vrea sa vada fiecare.
PS: nu locuiesc in Bucuresti, ci „la tara”. Am zeci de rude la tara. Dumneavoastra?
Nu pot, domnule Paul Cernat, să nu vă dau dreptate.
Vă felicit pentru bun-simţ şi clarviziune.
Cum, oare, nu se vede cu ochiul liber (sau măcar cu ochelari), că ţuţerii de ieri ai lui Băsescu sunt, azi, absolut toţi, ai lui Iohannis?!
Care, altminteri decât politrucul ce-a incendiat, pe vremuri, Sena, la Rouen (în amintirea Ioanei d’Arc?) fi-va urgent halit de către staful şi/sau stafiile băsiste…
Vă strâng, încă o dată, mâna.
Va sustin si eu ca sa fie macar in patru …
ar fi bine sa stringeti toata mascarada asta (literati exersindu-si cunostiintele social-politice) intr-o parte, daca nu chiar intr-o carte. Pariez ca veti trai editii multiple! Nu, Paul Cernat, nu stii (pentru ca n-ai cum sa intelegi) nimic despre viata la tara, in particular despre cine si cum imparte galeti si pungi cu faina si zahar made in EU, dar plasate ca de la PSD. Nu, nu stii cum e sa-ti dai votul contra raminerii in schema ajutoarelor sociale. Nu, nu stii cum „ajuta” PSD-ul sate intregi sa ajunga la vot, cu masinile primariei, ale rudelor primariei si ale rudelor rudelor primariei. PDL antisocial? Ce e mai antisocial decit sa-i duci oamenii cu la vot cu violenta? Stii ce e aia violenta difuza? Ai vazut oameni spunind acum ca voteaza Ponta si, 50 de metri mai incolo, ca voteaza Johannis? Ghici de ce? Dupa interlocutor. De frica. Frica sa te deconectezi total de la economie, atita cita e. Nu te supara: de la Alexandria si pina la Tr. Severin nu vezi nici un banner cu Johannis! Da-mi echivalentul de pe cealalta parte si mai vorbim. Da-mi citeva sute de km controlate sinistru de ACL si voi incepe sa te citesc cu atentie. Probeaza ca iesi din Bucuresti, apoi da cit vrei cu ceea ce numesti tu „social”.
Alexandru Matei: multumesc pentru raspunsul la comentariul de ieri. Stii ce e neplacut? Ca nu e nimic imprevizibil in ceea ce faceti. Se intimpla sa fiu de partea ta, dar scrisorile deschise intre veterani de felul vostru se intimpla sa si intristeze. Nu asta e dezbaterea. Nu pe baza de stiri si articole despre alte articole. Iesiti pe cimp. Vedeti cum arata un popa slinos in campanie electorala. Vedeti-l pe (sau in) viu. Iesiti intr-un sat din jumatatea trista („sociala”) a Romaniei. Incercati sa intelegeti cum se exercita puterea acolo unde Ponta sau orice alt PSDist cistiga 95, daca nu 98%. Oameni buni, nu e ok. Sinteti „de litere”, adica intelegeti si poezia unui astfel de procent: mai e cazul sa ne incurcam V-ati gindit, vreodata, cum trebuie sa arate satul cu 95% de oameni identici, politic vorbind? Dati-va 5 minute pentru asta, apoi continuati fandarile, daca va mai tine.
Ma opresc, ca sa nu fie in trei.
dar pe pielea noastra ! Nu aceasta este solutia …