ZOOM OUT. Taxa pe pateul cu brînză

  • Recomandă articolul
Actualul ministru al Sănătăţii a propus introducerea unei „taxe fast food“, care ar trebui să se aplice alimentelor nesănătoase precum cele bogate în zahăr sau grăsimi, snackurile şi băuturile carbogazoase. Propunerea a fost întîmpinată cu un oarecare entuziasm de către noii adepţi ai ecologiei şi stilului de viaţă sănătos (unii dintre ei convertiţi cam repede şi superficial la noua credinţă, ca de obicei), dar mai ales cu reproşuri legate de arbitrarietatea măsurii, creşterea preţurilor, lovirea industriei de profil şi creşterea evazionismului etc. Însă, dincolo de interesele particulare ale consumatorilor, producătorilor şi guvernanţilor, ar trebui să privim această propunere exact drept ceea ce ea vrea să fie, adică o politică publică. Din acest punct de vedere, taxa fast food pare aruncată cam uşor pe piaţă, proiectul de lege al Ministerului Sănătăţii fiind o încropeală lejeră, atît la capitolul motivaţie, cît şi la cel al proiectării posibilelor efecte. Se bîlbîie ceva despre obezitate, alimentaţie sănătoasă şi Europa şi cam atît (dacă vreţi totuşi să-l citiţi, deşi nu ajută la nimic, căutaţi-l direct pe Google; pe site-ul Ministerului Sănătăţii, în buna tradiţie a site-urilor complet opace ale instituţiilor publice de la noi, nu-l veţi găsi). Principala problemă tehnică a propunerii este evidentă: cum […]
Acest continut este doar pentru abonati. Pentru abonament Observatorul Cultural apasati aici.

object(WP_Term)#12883 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }