23 de producții cinematografice recente, în programul ediției din acest an a Zilelor Filmului German

  • Recomandă articolul

• Zilele Filmului German. Ediția a XI-a: 4-10 noiembrie, la Cinemateca Eforie / Ultima proiecție: în Control Club – „Moarte hipioţilor!! Trăiască punk-ul!”, cunoscutul film al lui Oskar Roehler despre muzica underground a Berlinului de Vest din anii ’80, în care apar, printre alţii, Blixa Bargeld şi Nick Cave / Filmele pentru copii, difuzate în parteneriat cu KINOdiseea.
• 23 de filme (12 lungmetraje și 11 scurtmetraje) – o selecţie care se remarcă în primul rând prin noutate, fiind vorba despre pelicule produse în 2015 şi 2016, dar și printr-o impresionantă diversitate stilistică și tematică.
• „Cinematografia germană este foarte bogată – în jur de 200 de premiere de lungmetraj pe an –, foarte variată şi foarte dinamică. Am încercat să le oferim spectatorilor români o imagine cât mai apropiată de ceea ce reprezintă filmul german azi.” (Criticul de film Mihai Fulger, selecționerul ediției din acest an)
• Detalii, pe pagina de FB a evenimentului și pe www.goethe.de/bukarest/
zfg
La începutul lunii viitoare, pe 4 noiembrie, debutează cea de a XI-a ediție a Zilelor Filmului German, un eveniment organizat de Goethe-Institut și devenit un punct de referință în agenda culturală a capitalei.
Timp de șapte zile, până pe 10 noiembrie, iubitorii de film din București au ocazia să vizioneze nu mai puțin de 23 de filme recente (12 lungmetraje și 11 scurtmetraje). O selecţie care se remarcă în primul rând prin noutate, fiind vorba despre pelicule produse în ultimii doi ani, 2015 şi 2016, dar și printr-o impresionantă diversitate stilistică și tematică: drame, comedii, producții thriller și horror, filme cu și despre copii, filme cu tematică politică şi socială, până la filme clasice, precum prima producţie sonoră a marelui cineast și inovator al cinematografiei germane şi mondiale Fritz Lang: „M: Un oraş îşi caută ucigaşul”.

„Principalul criteriu al selecției a fost, fără doar şi poate, cel estetic. Am vrut să le oferim spectatorilor români cele mai valoroase filme germane din ultimul an şi ceva. Pe lângă criteriul artistic, m-a interesat şi diversitatea producţiilor prezentate. Cinematografia germană este foarte bogată – în jur de 200 de premiere de lungmetraj pe an –, foarte variată şi foarte dinamică. Am încercat să le oferim spectatorilor români o imagine cât mai apropiată de ceea ce reprezintă cinematografia germană de azi”, a declarat criticul de film Mihai Fulger, selecționerul ediției din acest an.

La rândul său, Evelin Hust, directoare Goethe-Institut Bukarest, organizatorul evenimentului, confirmă: „La ediția din acest an a Zilelor Filmului German, aveți ocazia să vă faceți o imagine asupra cinematografiei germane de azi, deoarece selecționerul din acest an, criticul de film Mihai Fulger, a așezat în portofoliul evenimentului cele mai interesante producții cinematografice germane recente.”

Organizatorii Zilelor Filmului German le dau întâlnire în acest an cinefililor la Cinemateca Eforie. Filmele cu și despre copii, prezentate în cadrul KINOdiseea (10-20 noiembrie), sunt: „Norocul îi ajută pe cei curajoşi”, de Norbert Lechner, şi „Aventurile lui Nelly”, de Dominik Wessely – cel din urmă, filmat în cea mai mare parte în Transilvania.
Ultima proiecție va avea loc într-un spațiu diferit: pe 10 noiembrie, în Control Club, organizatorii vor difuza cunoscutul film al lui Oskar Roehler despre muzica underground a Berlinului de Vest din anii ’80, în care apar, printre alţii, Blixa Bargeld şi Nick Cave: „Moarte hipioţilor!! Trăiască punk-ul!”. Vizionarea filmului va fi urmată de concertul trupei Jolly Goods (Germania).

În deschiderea oficială a ediției, organizatorii au optat pentru un film cu impact emoțional, dar mai ales cu un puternic mesaj politic: „Colonia” (2015), care îi are ca protagoniști pe cunoscuții Emma Watson și Daniel Brühl – un „historic romantic thriller” regizat de Florian Gallenberger (laureat, în 2016, cu Premiul Oscar pentru „Cel mai bun scurt metraj live-action”). Vor urma o serie de producții puternic ancorate în viața socială, unele având la bază povești reale – dramele „Babai”, de Visar Morina, și „Freistatt”, de Marc Brummund –, precum și „Fukushima, mon amour”, de Doris Dörrie, și „Fado”, de Jonas Rothlaender. Programul include și o seară dedicată producţiilor thriller şi horror, pentru care au fost alese filmele „Noi, monştrii”, de Sebastian Ko, şi „Sibylle”, de Michael Krummenacher.
Zilele Filmului German includ, ca de obicei, și o selecție de filme scurte, de data aceasta fiind vorba despre programul „Short Export 2016”, pus la dispoziție de Bundesverband Deutscher Kurzfilm. Programul conține un Top 10 al celor mai bune „German Shorts”, cărora criticul de film Mihai Fulger le-a mai adăugat o producție prezentată anul acesta la Festivalul de Film de la Berlin: „A Quiet Pace”, de Ronny Dörfler.
Detalii despre programul ediției din acest an a Zilelor Filmului German, pe pagina Goethe-Institut (www.goethe.de/bukarest/), precum și pe pagina de Facebook a proiectului.

Organizator: Goethe-Institut
Parteneri: Control Club
Sponsor: Lufthansa, Brot Manufactur
Parteneri media: Ştirile TVR, RFI România, News.ro, Accente, Observator cultural, Suplimentul de cultură, Ceașca de cultură, Calendar evenimente, Cinefan, Cinemagia, Filme şi Cărţi, Sub25, IQAds, LiterNet, Nine O’Clock, Romania Journal, Gratuitor

object(WP_Term)#13050 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }