Sâmbătă, 23 aprilie, în primitoarea sală de la Cinema Elvira Popescu și în prezența Alteței Sale Regale, Principele Radu, sub al cărui înalt patronaj s-a desfășurat această a 12-a ediție a Bucharest International Film Festival, a avut loc festivitatea de închidere și de decernare a premiilor BIFF 2016.
Doamna Dana Dimitriu-Chelba, inițiatoarea festivalului, a fost, și de această dată, gazda galei care a marcat finalul ediției din acest an a BIFF. Primele cuvinte au fost de mulțumire pentru prietenii și sprijinitorii noștri, fără de care nu am fi rezistat până acum. Și datorită lor, festivalul nostru a devenit un reper în peisajul cultural bucureștean, iar pentru acest fapt suntem recunoscători tuturor celor care ne-au ajutat.
Juriul criticii, în componența Magda Mihăilescu, Florentina Ciuverca și Ruxandra Grecu a premiat filmul ”A Dragon Arrives” (Iran, 2016, regia Mani Haghighi), pe care l-a considerat ca fiind o combinație originală și neașteptată dintre genuri-thriller, film noir, documentar, comedie, pe care, la prima vedere, nu le vedem amestecate.
Pe scenă au urcat, apoi, doamna Elena Cristodoulidou, membru al juriului, împreună cu domnul Gabriel Fătu, pentru a anunța și a acorda mențiunea specială a juriului, care a fost atribuită unui film franțuzesc, ”La fille du patron/The Boss” Daughter, (Franța, 2006, regia Olivier Loustau), care ”reușește să redea într-un mod blând un subiect cu accentuată temă socială.” Vizibil emoționat, regizorul filmului, monsieur Olivier Loustau a mulțumit juriului și publicului pentru acest premiu.
Gala de închidere a BIFF 2016 a continuat cu premiul pentru scenariu, a cărei motivație a fost citită de către domnul Gabriel Dettre, un binecunoscut și multi-premiat producător de origine maghiară. Bazat pe piesa de teatru ”Hotel Europa,” scrisă de către filosoful Bernard-Henry Levi, scenariul filmului ”Death in Sarajevo” (Bosnia și Herțegovina, 2016, regia Danis Tanovic) a fost apreciat pentru că ”aduce la vedere o combinație de episoade din realitate și reflecții despre trecut și viitor.”
Premiul pentru cea mai bună regie este acordat regizoarei Mia Hansen-Love, care, în filmul ”Lavenir/Things to Come” (Franța, 2016) ” manevrează cu discreție eficientă și, cu umor sănătos, mixează mise-en-scene firești și povestea unei femei a cărei viață se va schimba total după ce bărbatul ei o părăsește”. Doamna Angela Chiriacescu, producător la Abis Studio și domnul Enrico Vannucci, membru al juriului, au citit motivația juriului și au înmânat premiul lui Sylvain Auzou, directorul artistic al B IFF.
Înainte de anunțarea marelui premiu, trebuie menționat și faptul că, la începutul galei, a fost prezentat un scurt film despre ce&cum s-a întâmplat în cele 6 zile de festival. Au fost zile pline și frumoase, pe care oaspeții noștri, deopotrivă membri ai juriilor, invitați speciali și, desigur, cinefili nelipsiți de la proiecții, le-au așteptat și le-au ”savurat” cu mare plăcere.
Așadar, premiul pentru cel mai bun film, la ediția a 12-a a Bucharest International Film Festival, recompensează filmul ”Soy Nero” (SUA, 2016, regia Rafi Pitts) cu ”un subiect care depășește granițele proprii, pentru a ne aduce la lumină, într-un mod foarte puternic artistic, teme foarte grave ale zilelor noastre atât de tulbur(i)ate. ”După ce motivația juriului a fost citită de către doamna Cristina Liberis, din partea partenerului nostru tradițional, Institutul Cultural Român, premiul a fost înmânat domnului Rafi Pitts de către Alteța Sa Regală, Principele Radu, care l-a felicitat pe câștigător și a subliniat importanța acestui eveniment cultural care, an de an, s-a impus pe scena culturală bucureșteană. A mai spus Alteța Sa Regală, Principele Radu că parteneriatul Casei Regale cu Bucharest International Film Festival va fi continuat și îmbogățit cu fiecare ediție, mulțumind și participanților și laureaților BIFF 2016. Primind premiul, regizorul iranian a mulțumit juriului și organizatorilor BIFF2016 pentru oportunitatea pe care a avut-o de a fi, din nou, în România, de această dată, ca participant la un festival de film, dar și publicului care i-a apreciat filmul și cu care s-a întâlnit la o sesiune q&a. Deasemenea, a mulțumit echipei care i-a fost alături la realizarea ”Soy Nero” și l-a invitat pe Răzvan Rădulescu, co-scenarist al filmului, să vină la București.
Domnul Sylvain Auzou, noul director artistic al BIFF, a spus că, din acest an, se numește, pur și simplu, Silviu. Mulțumind pentru invitația și onoarea de a fi alături de o echipă remarcabilă, a apreciat participarea publicului și ne-a dat întâlnire peste un an.
Astfel, această a 12-a ediție a BIFF are două coperți identice, având în vedere câștigătorul marelui premiu și faptul că ”Soy Nero” a și deschis festivalul.