Conferinţă Andrei Oişteanu, la Haga

  • Recomandă articolul

Pentru a marca încheierea Președinției române a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), ICR Bruxelles și Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos organizează, la Haga, conferința Evreii din România în context european: asemănări și diferențe susținută de profesorul Andrei Oișteanu. Evenimentul este dedicat memoriei, educației și cercetării Holocaustului și va avea loc în 2 martie 2017, la Glazen Zaal, cu sprijinul Rabinei Marianne van Praag a comunității liberale evreiești din Haga.

Cu această ocazie, va fi lansată versiunea engleză a studiului profesorului Andrei Oișteanu Imaginea evreului în cultura română. Studiu de imagologie în context est-central european, publicat la editura University of Nebraska Press în 2009. Ediția românească a cărții, tradusă în engleză, franceză, germană, italiană și maghiară, a primit mai multe premii prestigioase, printre care Premiul Academiei Române şi Premiul B’nai B’rith Europe.

„După mai multe lucrări consacrate miturilor din cultura tradiţională românească, profesorul Andrei Oişteanu a publicat un studiu monumental consacrat imaginii evreului în cultura română – o cercetare care a fost salutată de întreaga comunitate intelectuală şi care a depăşit cu mult frontierele ţării sale.“, scria Le Magazine Littéraire (nr. 529, martie 2013) la apariţia versiunii franceze a cărţii.

,,Imaginea evreului în cultura română […] este o carte necesară. Cititorii interesați să cunoască istoria naționalismului radical și a populismului etnocentric din Europa Centrală și de Est nu ar trebui să o rateze.“, recomandă politologul român Vladimir Tismăneanu în prestigioasa publicație Times Literary Supplement (august 2009).

Discuția cu publicul va fi moderată de traducătorul literar Jan Willem Bos, iar mezzo-soprana Marcela Obermeister-Shasha va completa evenimentul cu un recital de muzică corală evreiască. Expoziția Educația și Memoria Holocaustului în România, realizată de Președinția română a IHRA cu sprijinul Institutului Național pentru Memoria Holocaustului din România „Elie Wiesel“, va fi vernisată cu acest prilej și va prezenta, în cele 15 panouri foto-documentare, principalele realizări ale președinției române a IHRA.

Comunicat de presă ICR Bruxelles

object(WP_Term)#13059 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }