De la Caragiale la Șalom Alehem – „Un spectacol – jurnal, un moft”, de Ziua Internațională a Cărții

  • Recomandă articolul

De Ziua Internațională a Cărții, sâmbătă, 23 aprilie, de la ora 17:00, iubitorii teatrului de calitate și ai comédiei lui I.L. Caragiale sunt invitați La Nenea Iancu (Str. Romulus nr. 55) să urmărească un spectacol inedit despre societatea secolului al XIX-lea, din distribuție făcând parte actrița Maia Morgenstern.

21 04 2016 02

Privită prin ochii celor doi mari autori, viața poate fi o nesfârșită călătorie cu trenul, cu numeroase stații, cu felurite întâmplări comice și povești aduse de pasagerii care ne însoțesc o bucată mai mică sau mai mare din drum.

Caragiale și Șalom Alehem, scriitori remarcabili ai literaturii române și idiș, au fost contemporani și au scris inspirându-se din viața zbuciumată a sfârșitului de secol XIX din Estul Europei. Cei doi autori au multe subiecte literare comune, iar prin „dialogul” simbolic propus duminică seară, vor fi puse în valoare asemănările și deosebirile culturale, oferindu-vă o perspectivă inedită către societatea secolului al XIX-lea.

Tranziţia între cele două lumi literare este realizată prin călătoria cu trenul, mijloc de transport care a revoluţionat viața de zi cu zi din epocă, dar şi temă literară centrală pentru ambii autori, prilej pentru socializare, cunoaştere, salvare, fugă şi amuzament în acelaşi timp.

Evenimentul se va desfășura sâmbătă pe terasa berăriei – restaurant La Nenea Iancu, prin interpretarea actorilor: Rudi Rosenfeld, Cornel Ciupercescu, Geni Brenda, Viorica Bantaș, Vlad Logigan, Dorina Păunescu, Arabela Neazi, Nicolae Botezatu, Tudor Istodor, Veaceslav Grosu, Maia Morgenstern, Mihai Ciucă, Nicolae Călugărița, Neculai Predica.

Dramatizarea este realizată de Edith Negulici, regia este colectivă, iar proiecția este realizată de Oana Monica Nae.

Sâmbătă, publicul spectator este invitatul restaurantului – berărie La Nenea Iancu, deschis în memoria lui I.L. Caragiale, cunoscut mai puțin astăzi pentru calitatea sa de făurar de berării, deși era foarte apreciat pentru această activitate la sfârșitul secolului al XIX-lea. Casa din Strada Romulus nr. 55, care găzduiește astăzi restaurantul, a fost construită în stilul Art Nouveau, în anul 1892, în vremea în care Nenea Iancu își deschidea primele berării.

Tot sâmbătă, pe 23 aprilie, se împlinesc 500 de ani de la apariția Legii Germane a Purității Berii. Publicul este așteptat La Nenea Iancu pentru acest dublu motiv de sărbătoare, iar cine va dovedi că are în posesie o carte, va primi o halbă de bere Nenea Iancu din partea casei. Promoția este valabilă toată săptămâna, în perioada 18 – 24 aprilie.

Spectacolul este o producție a Teatrului Evreiesc de Stat și se va desfășura integral în limba română.

Prețul biletului este de 12 lei și poate fi achiziționat la intrarea la spectacol, după o rezervare prealabilă la numărul de telefon: 0747.020.603.

Biletele sunt disponibile și în Rețeaua Eventim, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, OMV, Unirea Shopping Center, Librăriile Humanitas și Cărturești, fiind necesară și confirmarea telefonică la același număr de telefon.

object(WP_Term)#13050 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }