Muzeul Național al Literaturii Române organizează, în parteneriat cu Asociaţia Culturală Direcţia 9 şi Editura Tracus Arte, APLER și Clubul UNESCO, vineri, 3 noiembrie 2017, de la ora 18.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe) Gala de Decernare a Premiului Naţional pentru debut în poezie Traian T. Coşovei, ediţia a IV-a.
Ca toţi creatorii autentici, TRAIAN T. COȘOVEI a fost generos. Lista tinerilor poeţi pe care i-a încurajat, prezentat şi promovat este impresionantă. Pentru că a fost un an prielnic, juriul ediţiei 2017 (compus din scriitorii Dan Mircea Cipariu, Ştefania Coşovei şi Adrian Suciu) a chibzuit îndelung şi a hotărât definitiv. Vor participa în calitate de invitați domnul Ioan Cristescu, Director General al MNLR, Dan Mircea Cipariu, actorul Dan Tudor şi tânărul laureat al Premiului Naţional pentru debut în poezie Traian T. Coşovei, ediţia a III-a, poetul Tudor Voicu.
Într-un interviu, Traian T. Coșovei mărturisea: „Atunci când vrei să faci ceva în viață, nu prea mai ai timp de petreceri. Am început să simt mai acut frigul de afară, dar și frigul social, înghețul moral al lumii în care trăim. Îmi doresc să nu-mi pierd simțul umorului și să rămân un om generos între alți oameni generoși. De altminteri, asta doresc și pentru familia mea și pentru prietenii mei. Înaintarea în vârstă e un câștig: devii mai bogat sufletește, mai apropiat de cei aflați în plină singurătate publică. Sunt un optimist iremediabil. Nu am timp să fiu trist pentru că am foarte mult de muncă. În măsura în care poezia are accente melancolice, elegiace, da, pot spune că am și eu tristețile mele cu tot cu mașinăriile lor zburătoare. Cea mai mare realizare e aceea că mi-am făcut uneori familia fericită. Asta contează, pentru că mie mi-a plăcut să-mi rezerv locul doi! Adică să fie alții mai fericiți. Mă definesc cu următoarele versuri: «Într-o bună zi depozitul de cherestea va arde. / Într-o bună zi, viața mea se va înălța luminând»”.
Poetul TRAIAN T. COȘOVEI , născut pe 28 noiembrie 1954, în Bucureşti, a aparţinut generaţiei literare optzeciste. A absolvit Facultatea de Filologie (secţia română-engleză) în 1978, cu o lucrare despre Beat Generation, poezie americană contemporană. De asemenea, Traian T. Coşovei a fost membru fondator al Cenaclului de Luni. A debutat în presa literară în 1978, în revista „România Literară”, iar debutul editorial a avut loc în 1979, la Cartea Românească. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1980. Începând din 1996 a lucrat la Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) din Bucureşti, Departamentul Relaţii Publice, şi la publicaţia „Museion”, înfiinţată de el şi editată de MNLR. În anul 2002, a înfiinţat Cenaclul „La formarea ideilor”, cenaclu exclusiv de proză. În 2002 a participat ca redactor pentru limba engleză la realizarea CD-ului Mihai Eminescu. Din 1998 a iniţiat la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti „Institutul de glasuri” (prelecţiuni în spiritul junimist) – acţiune ce reunea personalităţi marcante ale culturii române contemporane.
Gala de Decernare a Premiului Naţional pentru debut în poezie Traian T. Coşovei, ediţia a IV-a
- 03/11/2017
- UN Cristian
- 0 Comentarii