„Greuceanu” – o poveste care leagă teatrul de societate

  • Recomandă articolul

Începând din 24 octombrie ne vom putea bucura de un spectacol inedit, parte a unui proiect cultural-educațional special, ce își propune să aducă mai aproape arta de anumite aspecte adesea ignorate: integrarea persoanelor cu deficiențe de vedere în viața socială, culturală, artistică. Spectacolul „Greuceanu”, în regia lui Radu Dinulescu, este un prim pas necesar într-un demers mai amplu de diversificare a peisajului teatral românesc, dar și de creștere a vizibilității unei categorii de oameni al căror acces în lumea artelor este limitat.

afis-greuceanu-06

Pe 24 octombrie 2016, la Teatrul de Artă București are loc premiera spectacolului „Greuceanu”, rezultat al proiectului „Ne leagă o poveste”, care își propune să conștientizeze publicul prin artă asupra problemelor cu care o bună parte a societății se confruntă. În acest caz, se pune accent pe aspectele neplăcute prin care trec persoanele cu deficiențe de vedere în ceea ce privește integrarea în societate și pe modul în care arta, în particular teatrul pot să contribuie la ameliorarea acestora.

Spectacolul „Greuceanu”, după scenariul și în regia lui Radu Dinulescu, reunește în distribuție actori de la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște (Ștefan Ștefănescu, Cristina Dumitra), dar și un reprezentant al comunității de nevăzători din România, dintre cei care au lucrat la proiect:  Ioan Grecu, elev al Liceului Special pentru Deficiențe de Vedere Buzău. Rolul lui Ioan este mai mult decât unul artistic, prezența lui conferind spectacolului dimensiunea de documentare, astfel că spectacolul poate fi încadrat în sfera docu-teatrului. Povestea este spusă prin intermediul păpușilor și al unor obiecte care formează un decor minimalist, iar spectacolul propune și o dimensiune metatextuală, prin organizarea unor dialoguri cu publicul prezent la teatru, în care adolescentul va explica amănuntele acestei aventuri.

„Greuceanu” este un spectacol de obiecte și păpuși, astfel că publicul-țintă este cel tânăr, din dorința de a sensibiliza acest segment cu privire la problemele pe care nevăzătorii le au în viața de zi cu zi, dar și în momentul când încearcă să se adapteze pe piața muncii. Astfel, prin intermediul unui basm, este scoasă la lumină o situație extrem de serioasă, pe alocuri dramatică, în care se află mii de oameni, a căror existență trece de multe ori neobservată.  O existență care nu este nici pe departe un basm.

*

„Ne leagă o poveste” este continuarea unei inițiative demarată în 2014 printr-un alt proiect ,,Culori radiofonice – o mie și una de voci”, când Asociația Gradusart, în colaborare cu ArCuB București și Radio Trinitas, a realizat un număr de cinci înregistrări de 45-50 minute ale unor basme românești bine-cunoscute: „Harap Alb”, „Făt-Frumos din Lacrimă”, „Zâna Zorilor”, „Greuceanu”, „Prâslea cel voinic și merele de aur”. Inițiatorul și coordonatorul proiectului a fost Adriana Ene, jurnalistă cu experiență de mai bine de 13 ani în presa audio-vizuală și realizatoare a unei emisiuni pentru copii, de succes, „Bucuria Poveștilor”.

Douăzeci și unu de elevi nevăzători sau cu deficiențe de vedere, cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani, au fost prezenți câteva luni la înregistrările din Studioul Radio TRINITAS, dând viață unui număr de 124 de personaje și însumând mai bine de 180 de ore de înregistrare. Coloana sonoră ce a însoțit toate aceste basme a fost compusă și interpretată de Florin Iordan și Dani Pop, membri ai formației de muzică veche Trei Parale. La finalul acestui demers cultural, educațional și social, au rezultat cinci CD-uri, de o calitate ireproșabilă, asupra cărora se aplică drepturi de autor care-i vizează atât pe profesioniștii, participanți la acțiune, cât și pe tinerii nevăzători care și-au folosit vocea în scopul realizării imprimărilor. Aceste drepturi de autor, care rezultă din vânzarea CD-urilor prin librării și vânzare on-line (http://radiotrinitas.ro/1001/), au fost declarate libere de contract, iar veniturile obținute din vânzarea CD-urilor sunt destinate comunităților de nevăzători.

*

Statistici:

O statistică oferită de Autoritatea Națională a Persoanelor cu Handicap (ANPH) și Ministerul Muncii Familiei și Protecției Sociale indică faptul că în România trăiesc 3.200 de copii și 106.588 adulți cu handicap vizual, iar dintre aceștia, 1.116 copii și 54.559 adulți sunt încadrați la gradul „grav de handicap”. Pentru o îmbunătățire a situației persoanelor cu disabilități Uniunea Europeană și fiecare stat membru în parte au elaborat o serie de Strategii care să vină în sprijinul acestora precum Agenda de la Lisabona, Europa 2020, Planul Național de Dezvoltare 2014-2020, strategii care sunt centrate pe reducerea abandonului școlar, rezultate mai bune pe plan educațional în învățământul special, și care garantează respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor care suferă de pe urma sărăciei şi a excluziunii sociale şi să le asigure acestora un trai demn şi un rol activ în societate.

„Ne leagă o poveste”  a încurajat o nouă direcție de orientare profesională a tinerilor cu deficiențe de vedere sau nevăzători cu scopul integrării, măcar parțiale, într-un domeniu artistic, oferindu-le acestora posibilitatea de a se exprima artistic, de a munci și de a-și depăși propriul handicap. Acest prim spectacol, urmat și de transpunerea scenică a celorlalte povești va fi un exemplu de colaborare între o echipă de artiști și o persoană cu handicap, deosebit de talentată.

Program și distribuție

Spectacolul va putea fi văzut de către public la Teatrul de Artă București, în perioada 24-28 octombrie, astfel: 24 octombrie: ora 10, ora 17:30, 26 octombrie: ora 9:30, 10:30, 28 octombrie: ora 9:30, 10:30, după care va putea fi vizionat la Târgoviște la Teatrul „Tony Bulandra” în repertoriul căruia va fi inclus, teatrul fiind un partener în susținerea acestui proiect.

Distribuție: Ștefan Ștefănescu, Cristina Dumitra – actori de la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște și Ioan Grecu

Partenerii proiectului: Centrul Cultural ARCUB București, Radio Trinitas, Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, Asociația Thespis Arad.

object(WP_Term)#13048 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }