A început Les Films de Cannes à Bucarest. Peste 6000 de bilete vîndute în avans

  • Recomandă articolul

Unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale ale toamnei a început vineri, 14 octombrie, și va cuprinde Bucureștiul timp de zece zile. Peste 6000 de bilete s-au vândut deja în avans pe Eventbook.ro la premierele filmelor de la Cannes. Les Films de Cannes à Bucarest are loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României. Programul poate fi găsit pe www.filmedefestival.ro.

15-10-2016-02
Evenimentul s-a deschis oficial vineri, la CinemaPRO, cu Toni Erdmann, în prezența regizoarei Maren Ade, care va sta de vorbă cu publicul la finalul proiecției. Comedia filmată aproape integral la București a sedus presa internațională la Cannes, câștigând Premiul criticii – FIPRESCI, și va reprezenta Germania la Gala Oscar 2017. Pe Maren Ade, cinefilii o vor putea întâlni și la Everyone Else/ Alle Anderen (2009), un alt film de succes al regizoarei germane, distins cu Marele Premiu al Juriului și Ursul de argint pentru interpretare (Birgit Minichmayr) la Berlin.

Un alt invitat special în acest prim week-end este artista Mania Akbari, care va fi prezentă la proiecțiile filmelor lui Abbas Kiarostami. În secțiunea Tribut Abbas Kiarostami vor fi proiectate câteva dintre filmele remarcabile ale regizorului iranian: Close-Up (1990), Through the Olive Trees (1994), Le Goût de la cerise/ Taste of Cherry (Palme d’Or, Cannes 1997) și Ten (2002), cu Mania Akbari în rolul principal. Kiarostami s-a stins în iulie anul acesta la Paris, la vârsta de 76 de ani.
Sâmbătă, 15 octombrie, este Ziua de Aur la CinemaPRO. Filmele recompensate cu cele mai importante trei trofee ale anului, în marile festivaluri, vor rula în premieră, într-o singură zi. Maratonul începe la 13.30 cu The Woman Who Left, noul film al regizorului Lav Diaz, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneția, și continuă de la 18.00 cu Fire at Sea (r. Gianfranco Rosi), documentarul distins cu Ursul de Aur la Berlin. De la 21.15, va fi proiectat filmul laureat cu Palme d’Or, I Daniel Blake (r. Ken Loach).

Regizorul finlandez Juho Kuosmanen, marele câștigător al secțiunii Un Certain Regard la Cannes cu The Happiest Day in the Life of Olli Mäki, va fi prezent duminică, de la 18.30, la proiecția filmului său de la Cinema Elvire Popesco. Debutul său remarcabil, inspirat de o poveste reală, este propunerea Finlandei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin.
Tot în week-end, încep proiecțiile din Focus Olivier Assayas, marele invitat al ediției din acest a Les Films de Cannes à Bucarest: Demonlover, L’Heure d’été, L’Eau froide. Renumitul regizor francez va susține un masterclass cu intrare liberă la UNATC pe 21 octombrie, de la ora 11.00, moderat de criticul de film Michał Oleszczyk (Rogerebert.com). Un masterclass cu intrare liberă va susține și regizorul francez Alain Guiraudie (Rester Vertical, L’Inconnu du lac), pe 18 octombrie, ora 11.00, la Sala de cinema a UNATC. Moderator va fi criticul de film Pascal Mérigeau (Nouvel Observateur).

Printre titlurile programate în primul week-end se află și Juste la fin du monde al lui Xavier Dolan (Marele Premiu), American Honey (r. Andrea Arnold, Premiul Juriului), Ma’Rosa (Premiul de interpretare feminină – Jaclyn Jose), Elle (r. Paul Verhoeven), propunerea Franței la Oscar, Fixeur, noul film al lui Adrian Sitaru, și pelicula Și va fi…. Aceasta este o co-producție a studiourilor Buftea și a Delta Film (Moscova), regizată de cineastul basarabean Valeriu Jereghi, filmată de Vivi Drăgan Vasile și proiectată în Un Certain Regard la Cannes, în 1993. O parte din echipă va fi prezentă la proiecția de duminică, 16 octombrie, ora 14.00, la Cinema Muzeul Țăranului.

***
Ediția a șaptea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films și realizată în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti și Muzeul Național de Artă al României. Este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, SACD / Société des Auteurset Compositeurs Dramatiques, Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti – ARCUB, în cadrul Programului cultural „București – Orașul in-vizibil” 2016, Institutul Cultural Român, Goethe Institut și Ambasada Finlandei.

Les Films de Cannes à Cluj-Napoca (14-16 octombrie) este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.
Ediția de Timișoara (21-22 octombrie) este realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara.
Ediția de Iași (28 – 29 octombrie) este realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și al Asociației Studenților Jurnaliști din Iași.
Evenimentul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Asociația Culturală Macondo, InterCom Film, Parada Film, microFILM, RoImage, Clorofilm, Transilvania Film, Freeman.
Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.
Susținut de: BRD Groupe Société Générale
Mașina oficială a festivalului: BMW
Cu sprijinul: Catena, Groupama Asigurări, Silva, Cez România, Apa Nova, E.ON
Parteneri: Hotel Mercure, S.E.R.V.E, Țuca Zbârcea & Asociații, UPS, Europa Cinemas, Point, UNATC „I. L. Caragiale”, Cinema Muzeul Țăranului, Muzeul Țăranului Român, Muzeul Național de Artă al României

Parteneri media: Europa FM, Zile și Nopți, Cinemap, Cinemagia, Decât o Revistă, Observator Cultural, News.ro, Ziare.com, VICE, AListMagazine, Ziarul Metropolis, LiterNet, Elle, Cărturești, Agerpres, HotNews, Movie News, AaRC, Cinefan, Umblat.ro, Urban.ro
Partener de monitorizare: mediaTRUST

***
Detalii: www.filmedefestival.ro.

object(WP_Term)#13050 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }