Între 1-5 iulie, Bucureştiul devine capitala jazzului în România

  • Recomandă articolul
 

În prima săptămână din iulie, timp de cinci zile, Bucharest Jazz Festival transformă oraşul într-o veritabilă capitală a jazzului. Peste 50 de muzicieni, legende ale jazzului mondial, cei mai buni muzicieni ai jazzului românesc, expoziţii, filme, lansări de disc şi carte vor capta şi fascina publicul bucureştean.

Aflat la cea de-a IV-a ediţie, produs de ARCUB şi curatoriat de pianistul de jazz de origine română Lucian Ban, BJF, festival membru al European Jazz Network, devine cu siguranţă evenimentul de jazz al anului în Capitală şi unul de calibru major pentru România şi estul Europei.

De la saxofonistul Lee Konitz, legenda cool jazz, la Roy Hargrove, unul dintre cei mai mari trompetişti ai zilelor noastre, de la Marcin Wasilewsky, care se numără printre cei mai originali pianişti europeni de jazz, la cea mai în vogă cântăreaţă de jazz din România Luiza Zan, BJF aduce în Piaţa Enescu un adevărat showcase de gen.

O adevarată legendă a istoriei jazzului, un improvizator de geniu asociat cu naşterea „cool jazzului”, Lee Konitz se va afla pentru prima oară la Bucureşti cu propriul quartet. Considerat încă de la începtul carierei sale, în anii ‘40, când înregistra cu Claude Thornhill şi Lennie Tristano, drept un mare original, Lee Konitz şi-a câştigat rapid aprecierea odată cu apariţia pe albumul lui Miles Davis Birth of the Cool in 1949. Anii ‘60 l-au surprins lucrând alături de Elvin Jones, Gerry Mulligan, Chet Baker sau Dave Bruebeck, urmând să rămână la fel de creativ şi continuând să fie, în cuvintele prestigiosului ziar New York Times, un artist „capabil să şteargă contexte şi idei preconcepute, să depăşească aşteptările”.

Roy Hargrove, unul dintre cei mai populari trompetişti contemporani, prezentat în premieră absolută în România de Bucharest Jazz Festival, şi-a câştigat locul în conştiinţa publicului iubitor de jazz la începutul anilor ’90, când stilul şi sound-ul său, susţinute de colaborări cu nume precum Herbie Hancock, Joe Henderson, Braford Marsalis, i-au adus rapid nu unul, ci două premii Grammy. Comparat în repetate rânduri cu legendarul Lee Morgan, Hargrove şi-a consolidat reputaţia cu o serie de albume şi proiecte de primă clasă. Cvintetul cu care va urca pe scena BJF va aduce o doză de jazz timeless în Piaţa Enescu.

Alături de cele peste 12 concerte din Piaţa George Enescu, Bucharest Jazz Festival readuce în ambianţa primitoare a Hanului Gabroveni seria de evenimente conexe legate de arta jazzului. În timpul zilelor de festival, publicul iubitor de jazz va putea să participe la expoziţia de fotografie Now’s the Time! – Romanian Jazz Photographers, colocvii, lansări de disc şi carte şi proiecţii cinematografice din seria Jazz on Film.

ARCUB — Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele iniţiate şi desfăşurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieţii culturale a oraşului, precum şi la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

 

ARCUB este organizatorul Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival, al festivalului de muzică clasică, Bucharest Music Film Festival şi al Zilelor Bucureştiului.

object(WP_Term)#13053 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }