Mogoşoaia ClasicFest ediţia a IV-a

  • Recomandă articolul

Despre Mogoşoaia ClasicFest ediţia a IV a, eveniment găzduit de Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoia şi organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Asociaţia Pro Valores şi Radio România Cultural, putem vorbi la trecut. Timp de aproximativ o lună şi jumătate, iubitorii artei sunetelor au făcut trecerea de la primăvara la vară, într-un loc istoric deosebit, prin zece manifestări ale excelenţei sonore.

Exiţia a IV a a Mogoşoaia ClasicFest a adus multe noutăţi muzicale, artişti de primă valoare şi în primul rând un plus de diversitate, care în mod natural s-a tradus prin atragerea şi fidelizarea unui număr ridicat de spectatori.

În ediţia din acest an a Mogoşoaia ClasicFest şi-au găsit locul o multitudine de stiluri şi epoci muzicale, de la integrala bachiană a sonatelor pentru vioară barocă şi clavecin, magistral prezentată de Melinda Bereş şi Raluca Enea, la paralela dintre mazurcile lui Chopin şi Skriabin, realizată de pianista Andreea Butnaru, de la călătoria nordică a pianistului Horia Maxim care a propus melomanilor creaţii semnate de Sebelius şi Nielsen, la fantasticul periplu cu tentă renascentistă, în care Nikolae Szekely ne-a propus să redescoperin sonorităţile uitate a patru instrumente: vihuela, chitară renascentistă, lăută şi thorbă.

Finalul festivalului a fost pe cât de surprinzător, pe atât de spectaculos. Pentru prima dată tango-ul, genul emblematic şi senzual argentinian, a pătruns în spaţiile Palatului  Brâncovenesc de la Mogoşoaia. Astfel putem vorbi de o împlinire şi de o recunoştere fericită a genului născut  în periferiile din Buenos Aires, care ajunge după aproximativ 130 de ani într-o reşedinţă domnească. Această muzica admirată în prezent, dar cu un trecut tumuluos, a făcut ca nişte muzicieni de mare valoare: violoncelistul Răzvan Suma, Analia Selis și chitaristul Julio Santillan  să revină cu ediția a doua a turneului  „Vă place Tango?” şi să găsească noutăţi conceptuale turneului: pe lângă aranjamentul inedit pentru violoncel, chitară şi voce, repertoriul fiind extins pentru a cuprinde alături de piese celebre semnate de cei mai cunoscuţi compozitori ai genului – Astor Piazzolla, Carlos Gardel şi Sebastián Piana -interpretate în stilul tradiţional original, creaţii compuse de Julio Santillán şi o serie de tangouri din repertoriul de gen românesc. Impactul asupra publicului a fost senzaţional, lumea luând cu asalt Sala Scoarţelor din Palatul Mogoşoia, depăşindu-i capacitatea şi punându-i pe organizatori în mare încurcătură.

         Mogosoaia ClasicFest ediția a IV a s-a încheiat cu acestă notă inedită, care-i face pe iubitorii artei sunetelor să spere ca ediția viitoare să fie mai bogată în evenimente măcar la fel de spectaculoase.

Organizatori: Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Asociaţia Culturală “Pro Valores”, Radio România Cultural, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi ExcesMusic

Parteneri media: Radio Romania Muzical, Observator cultural, Port.ro, Agentia de carte.ro, Onlinegallery.ro, Calendar evenimente, SensoTV, Ziarul Metropolis, Bucureşteni.ro, Best Event.

 

object(WP_Term)#13053 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }