La aniversare: Alexandru Zub
- 15-10-2009
- Nr. 496
-
Mircea ANGHELESCU
- Actualitate
- 4 Comentarii
La 12 octombrie, istoricul Alexandru Zub, membru al Academiei Române, împlineşte şaptezeci şi cinci de ani. Simpla parcurgere a bibliografiei lucrărilor sale pune în lumină existenţa unui proiect de la care istoricul nu s-a abătut nici o clipă, proiect de amploare în care investigarea şi punerea în valoare a operei înaintaşilor are o valoare programatică. Exemplul istoricilor moldoveni, mai ales, a rodit în opera unui continuator pe măsură: Kogălniceanu, cu o foarte amplă bibliografie, prefigurînd îndeaproape masiva monografie în care a spus tot ce se putea spune despre acest mare deschizător de drumuri şi care a pregătit ediţia de opere istorice; A.D. Xenopol, epuizat, la rîndul lui, într-o bibliografie şi într-un studiu, de fapt o biografie intelectuală ce îi restituie marile merite acestui predecesor adesea nedreptăţit; Pârvan, probabil cel mai îndrăgit maestru, documentat şi el într-o bibliografie şi resuscitat în mai multe ediţii, cu texte de mare frumuseţe, pentru a fi apoi propus ca model tinerilor de azi tot într-o cercetare, într-o monografie, în mai multe cărţi şi eseuri, în fine: o bibliotecă întreagă de studii, de cercetări şi de sinteze în care istoricul nu-şi mărturiseşte numai veneraţia faţă de predecesorii care i-au înrîurit formarea, ci şi profunda credinţă în […]
Jenant articol, domnule autor. Cam multa tamaie si aburi de formol, dupa opinia mea. Omul are o atitudine total discretionara, o stie toata lumea. Dar dvs. ati lipsit probabil din Calea Lactee in ultimii 3 ani, de cand au iesit la iveala mizeriile de la institutul unde cel omagiat este mare preot. Intai te informezi, apoi scrii, e o regula de baza!
In mod cert, varsta pe care o implineste Al. Zub este … de salutat. Din pacate, istoricul de pana acum doua decenii era bun pentru epoca de atunci. Insa Al. Zub s-a dovedit incapabil sa mai produca ceva in … epoca de relativa libertate, de acum, iar ceea ce a mai tiparit este un soi de bla, bla, bla, fara nici o idee. Cu alte cuvinte, ca istoric apartine national-comunismului ! Ca om insa, Al. Zub este lamentabil, tiranic si incapabil sa produca cat de cat vreun proiect onorabil sau folositor. Combinate cele doua aspecte, ne duce cu candul ca Al. Zub este un secretar de partid esuat, un soi de Leonte Rautu, care in obsesia lui de a fi remarcat de puternicii zilei a apreciat gresit semnificatia unui Stefan cel Mare in 1957. De aici victimizarea unui merituos nationalist, istoric vulgarizator, un harnic cercetator ce n-a reusit sa produca nimic mai important decat niste bibliografii. Cat il priveste pe autorul articolului de fata, acesta de vreo patru decenii il tot tamaiaza pe Zub, pentru ca nici el nu este departe de acesta din urma. Respect insa pentru varsta istoricului iesean si, in consecinta, La Multi Ani, insa ar trebui sa-si revizuiasca atitudinea fata de lingaii si profitorii de moment, pentru ca cei ce i-ar fi adus mai mult bine si bucurii, Zub a avut grija sa-i exploateze si sa-i indeparteze, in profitul lichelelor.
Bravo, Shimoncule, limbicile solemne la cadavre morale fac bine la cariera viermisorilor de presa culturala .
Opera lui Alexandru Zub nu reprezintă altceva decât varianta erudită în plan istoriografic a naţionalismului ceauşist; astăzi, Zub nu semnifică altceva decât un gerontocrat de tip stalinist, abuziv şi discreţionar.