Intelectualii înaripaţi
- 19-03-2010
- Nr. 517
-
Alexandru MATEI
- POLEMICI
- 1 Comentarii
Era normal ca acest text să fi fost acceptat în revista la care, de-a lungul anilor, am scris şi unde a apărut fragmentul la care răspund: România literară. Dar, după cum ştim, revista este proprietatea directorului ei: el o face, el o omoară. Aşadar: în editorialul său din pagina a treia a revistei România literară, numărul 7, din 5 martie 2010, domnul Nicolae Manolescu scrie aşa: „Recitind acum scrisorile din culegerea alcătuită de Mihnea Berindei şi de Gabriel Andreescu, îmi revin în minte toate cîte le-am trăit în regimul comunist, de care din ce în ce mai mulţi tineri, abia născuţi în ultimii lui ani, se despart rîzînd. Comunismul şi anticomunismul nu sînt problema lor. A se vedea articolele scandaloase, găzduite masochist de revista 22, ale lui Alexandru Matei, căruia libertatea de opinie i se pare un lucru atît de normal, încît îi poate trata cu aroganţă pe cei cărora, în fond, le-o dato-rează“. Răspunsul meu are două puncte: Dacă este să vorbim de aroganţă, o comite mai degrabă autorul acestor rînduri, nu neapărat faţă de mine, ci faţă de toţi ghinioniştii născuţi în ultimii ani ai ceauşismului. Ce simplu ar fi: după ce societatea românească va fi fiind […]
«In aceeaşi logică, mă întreb şi astăzi dacă gestul de revoltă al lui Paul Daian, de la începutul anilor 1980, este unul de eroism sau (şi) de dezlănţuire interioară fără o legătură directă cu cenzura. »
Cereți la CNSAS dosarul informatorului Sergiu Filip, alias «SORIN» alias Paul Daian, veți vedea ce opinia avea Securitatea despre acest eveniment. Apoi, studiind documentele, veți putea să vă faceți o opinie proprie. In 1982 a fost exclus din rețea ca necorespunzător, pînă atunci a dat note informative de interes operativ, cel puțin așa declară ofițerul de lagătură. Legendă în sens securist sau legendă? Poate amândoua.
Dan Culcer
Arhiva CNSAS R 069616