DIN FOIŞOR. Poeţii mei: Andra Rotaru
- 25-06-2010
- Nr. 530
-
Liviu ANTONESEI
- Rubrici
- 6 Comentarii
Acum cinci ani, primeam de la Andra Rotaru, o tînără poetă despre care nu ştiam atunci nimic, volumul Într-un pat sub cearşaful alb (Editura Vinea, Bucureşti, 2005, „Postfaţă“ de A. Urmanov, volum laureat cu Marele Premiu „Ion Vinea“ pentru debut în poezie, ediţia a XV-a). Nu ştiu cît m-a impresionat acel premiu, dar „Postfaţa“ lui A. Urmanov, în gustul căruia aveam deja încredere, cu siguranţă m-a impresionat. Aceasta se încheia cu vorbele: „Într-un pat sub cearşaful alb este un volum unic pînă acum“ – şi nu se înşela! De altfel, pe lîngă premiul amintit, cartea a mai primit sumedenie de premii, de la cel pentru opera prima al Festivalului Naţional „Mihai Eminescu“ la Premiul pentru Debut al Asociaţiei USR Bucureşti. În 2008, această „biografie lirică“ a Fridei Kahlo, acest „autoportret cu mască“, după formula unui tînăr critic, a avut parte şi de o ediţie spaniolă. Receptarea critică a fost de asemenea bună, mai puţin din partea unui coleg de generaţie, poet, care, cumva preventiv, i-a relativizat valoarea. După un lustru, Andra Rotaru recidivează cu Ţinuturile sudului (Editura Paralela 45, Piteşti, 2010). Asta nu înseamnă că Andra Rotaru scrie puţină poezie – eu am mai citit cel puţin două volume manuscrise […]
@) Prof. Gh. C. Dinulescu-Cimpina
Nu prea pricep eu ce treaba are poezia Andrei Rotaru cu mafia lui Basescu, dar cum sint anti orice fel de mafie, n-o sa ca condamn!
Domnule Kalm, nu puteti avea aceleasi pareri despre mafia lui Basescu si sa nu fiti de acord cu limbajul meu jignitor: cum credeti dumneavoastra ca ar intelege membrii famigliei daca i-asi lua cu binisorul. Incercati dvs. cu Bou-leanu, cu j-Avramescu, cu Turcanu (si ala si aia), cu Gen.Bula-Oprea etc.
@) Daca_nu_nu
Cine poate scrie poezie atit de bine n-are treaba cu invidiosii! Care si ei trebuie sa existe, asa pentru diversitatea cit mai mare a sentimentelor!
@) Daca_nu_nu
…ca voiai sa vinzi castraveti gadinarului, ci spuneai niste lucruri pe care ar trebui sa le stie si criticii literari! dar ei sint cam adinci de felul lor!
Spui domnia ta aşa:
”Ştiu că această frază nu-mi va fi de mare ajutor în raporturile cu colegii de generaţie ai tinerei poete…”
Aici mă tem că n-ai fost suficient de prudent, nu atât în ceea ce te priveşte, cât în ceea ce-o priveşte pe fată. Să sperăm că este o temere – din prudenţă! – ce nu se va adeveri…
Sigur că e o bucurie să vezi cu ochii confirmarea cuiva, cu atât mai mult confirmarea unui poet. Spre ruşinea mea, este o poetă despre care am aflat iar de la tine; am regăsit-o pe lista participanţilor la Colocviul Tinerilor Scriitori, desfăşurat zilele acestea la Alba Iulia; am găsit-o şi aici: http://bibliotecadepoezie.wordpress.com/category/autori-romani/andra-rotaru/.
Ce-mi place mie este că ne spui unde te-ai regăsit în poezia ei, mai exact prin ce anume, lucru pe care-l consider foarte important câtă vreme rolul artei este să captiveze, să delecteze, să convingă (mă rog, n-o mai lungesc, doară nu vând eu castraveţi grădinarului)…