„Literatura nu acuză, cînd scrii tendenţios nu faci literatură“
Interviu cu Herta MÜLLER
- 24-09-2010
- Nr. 543
-
Ovidiu ŞIMONCA
- EVENIMENT
- 2 Comentarii
Editura Humanitas Fiction a publicat, vara aceasta, ultimul roman al Hertei Müller, Leagănul respiraţiei, apărut în 2009 în Germania, la Carl Hanser Verlag, cu cîteva luni înainte de a i se acorda Hertei Müller Premiul Nobel pentru Literatură. Este un roman despre prietenie şi teroare, despre ce înseamnă să „miroşi a depărtare“ şi să fii „încolţit din afară, găurit pe dinăuntru“, despre nevinovaţii care trebuie să plătească pentru o istorie ticăloasă şi absurdă. Leagănul respiraţiei este povestea deportării într-un lagăr sovietic a unui tînăr german originar din România. Volumul este tradus impecabil în limba română de Alexandru Al. Şahighian, care a reuşit performanţa de a-i face pe cititori să nu simtă că e vorba de o traducere. Leagănul respiraţiei (împreună cu primul roman scris de autoare după ce a părăsit România, Călătorie într-un picior, în traducerea Corinei Bernic) va fi prezentat publicului românesc cu prilejul vizitei Hertei Müller la Bucureşti, în 27 şi 28 septembrie 2010. Cu ocazia prezenţei în România, Herta Müller va susţine un dialog la Ateneul Român, împreună cu Gabriel Liiceanu, şi va acorda autografe pe cele două romane: Leagănul respiraţiei şi Călătorie într-un picior. Revista Observator cultural a realizat, în cursul lunii august, un interviu telefonic […]
… circumstantial, fortat, neonorat de Oskar Pastior. Herta Muller: o explicatie antologica, plina de miez, o explicatie „rece” si „calda” fata de un om, un prieten, un destin. Va felicit pentru publicarea acestui „dublu” interviu!
Am citit „Leaganul respiratiei”, dar n-as fi crezut ce istorie incredibila e in jurul acestei carti.
„Dilema Veche”, „22” si „Romania literara” nu scriu nimic, saptamana asta, despre venirea Hertei Mueller in Romania,nici despre „cazul Oskar Pastior”. Nu e ciudat? Dispret? Dezinteres? Lipsa de inspiratie redactionala? Necitirea cartilor Hertei Mueller? Sictirul dominator, lehamitea devoratoare,balaceala in provincialism?
Ramanem in tarcul nostru stramt si rece: ni se vad sosetele rupte la calcaie si la degete.
Exista o exceptie fericita: „Observator cultural”
Felicitari „Observator cultural”! Ati ridicat miza subiectelor culturale si tratati o scriitoare europeana in cel mai european mod cu putinta!