Mario Vargas Llosa – Premiul Nobel pentru Literatură 2010
- 07-10-2010
- Nr. 545
-
Observator Cultural
- Actualitate
- 4 Comentarii
Peruanul Mario Vargas Llosa a cîştigat Premiul Nobel pentru Literatură în 2010, a anunţat joi Academia Suedeză. Comitetul suedez a afirmat joi ca Vargas Llosa a fost recompensat pentru „cartografierea structurilor puterii şi pentru imaginile energice ale rezistenţei, revoltei şi infrîngerii individuale“. Mario Vargas Llosa s-a născut în 1936 la Arequipa (Peru) și a copilărit în Bolivia împreună cu mama și bunicii materni, închipuindu-și că tatăl lui murise ca un erou. În realitate, la cinci luni după căsătorie, acesta își părăsise soția însărcinată și avea să-și revadă fiul abia zece ani mai tîrziu, cînd Mario se va întoarce în Peru. Între 1950 şi 1952, urmează cursurile unei școli militare private din Lima, Colegio Militar Leoncio Prado – experiența descrisă în primul roman, Orașul și cîinii (1963). În 1953, intră la Universitatea Națională San Marcos din Lima pentru a studia literatura, iar peste cinci ani își ia licența în literatură cu teza Baze pentru o interpretare a lui Rubén Darío. A obținut apoi un doctorat în filozofie și litere la Universitatea Complutense din Madrid în 1959. Între timp, se stabilește pentru o perioadă în Franța unde lucrează ca profesor de spaniolă și ziarist. Călătorește, predă la universități din America și Europa, […]
Llosa da, dar Sabato…
Cred ca de cel putin 5 ani astept sa primeasca Llosa premiul Nobel. Era un scriitor pe nedrept uitat de Academia Suedeza. Ma bucur enorm pentru acest premiu!!! A ajuns in sfarsit unde trebuie. Toti scriitorii de talia lui Llosa primisera acesta distinctie.
Avema vreo 14 ani cand am citit prima carte de Llosa, „Casa Verde”.Stilul m-a innebunit pe loc, si am continuat cu „Razboiul sfarsitului lumii”.Apoi a venit Revolutiunea si au inceput sa apara toate cartile CELUI MAI MARE SCRIITOR IN VIATA, vreti sau nu sa admiteti.Nu e numai geniul literaturii hispanice, dar si cel care de peste 30 de ani domina literatura mondiala, in ciuda grijii cu care a fost ocolit de Nobelul pt literatura.Comentariile sint de prisos, cititi-i opera, merita toate romanele, eu vreau doar sa-l felicit si sa intreb daca a aparut in romaneste ultimul roman.
Mergand in exil la Llosa, Nobelul s-a departat iar de Orbitorul romanului Cartarescu, dand idei kitsch la guvern de sa nu mai finanteze pe austeritate Uniunea Scriitorilor, care oricum nu l-a serbat orbitor pe disidentul Paul Goma la 75 de ani si nici geniul critic inaripat al Hertei Muller nu l-a primit cu ovatii respectuoase la Ateneu sau la sediu.