Nominalizări pentru „Premiile Observator cultural 2011“
Ediţia a V-a, 28 martie 2011, Teatrul Odeon
- 11-03-2011
- Nr. 566
-
Observator Cultural
- Actualitate
- 6 Comentarii
„Gala Premiilor Observator cultural“ va avea loc luni, 28 martie, la Teatrul Odeon, de la ora 19.00. Intrarea este liberă, la eveniment sînt invitaţi toţi iubitorii de literatură română. În cadrul Galei se vor anunţa premianții de la fiecare categorie, pe baza nominalizărilor: Proză Gabriela Adameșteanu, Provizorat, Editura Polirom Nichita Danilov, Ambasadorul invizibil, Editura Polirom Ioan Groșan, Un om din Est, Editura Tracus Arte Marin Mălaicu-Hondrari, Apropierea, Editura Cartea Românească Radu Mareș, Cînd ne vom întoarce, Editura Limes Ovidiu Nimigean, Rădăcina de bucsau, Editura Polirom Constantin Stan, Gde Buharest, Editura Charmides Poezie Mircea Cărtărescu, nimic. Poeme (1988-1992), Editura Humanitas Teodor Dună, de-a viul, Editura Cartea Românească Ion Mureșan, cartea Alcool, Editura Charmides Liviu Ioan Stoiciu, Pe prag (Vale-Deal), Editura Cartea Românească Radu Vancu, Sebastian în vis, Editura Tracus Arte Critică/ Istorie literară/ Teorie literară Corina Ciocârlie, În căutarea centrului pierdut, Editura Art Virgil Podoabă, Secvența inflamată. Critică și creație conceptuală la Mircea Martin, Editura Paralela 45 Ion Pop, Din avangardă spre ariergardă, Editura Vinea Cornel Ungureanu, Șantier 2. Un itinerar în căutarea lui Mircea Eliade, Editura Cartea Românească Mihail Vakulovski, Portret de grup cu Generația ’80. Poezia, Editura Tracus Arte Eseu/ Memorialistică/ Publicistică Livius Ciocârlie, Cu fața la perete, […]
1. Cu televotingul, m-am liniştit: juriul nu va ţine cont de el!
2. Cinstit cum sunt, deşi o admir pe Dna Uricariu (şi pe alte Doamne ale literelor contimporane), nu o votez, că n-am cetit cartea. Sunt sigur: e în aceeaşi manieră feminină şi fermă, şi fermecătoare, cum deja ne-a obişnuit. Baftă la această secţiune!… Fiindcă preferinţa mea e-n alta.
Votez cu multa convingere memoriile autoarei desfasurate pe 800 de pagini, care reprezinta o profunda lectie de responsabilitate civica, o adevarata sarbatoare a logicii si o lectie de inalta demnitate.
este ceva mai mult decat i-si poate dori un cititor sa cuprinda rindurile pe care doreste sa le lectureze dupa o zi traita in anul 2011.
Votul cititorilor nostri e important pentru ca asa putem vedea gradul de interes al publicului pentru cartile aparute anul trecut si pentru publicul nostru. Stim foarte bine ca de cele mai multe ori – nu mereu si nu neaparat – acesta este un vot \”in orb\”, un vot acordat autorului, si mai putin cartii (pe care, probabil, nu toti cei care o voteaza au citit-o). Este un vot ce indica notorietatea, popularitatea autorului si nu neaparat valoarea cartii, desi, repet, nu exclud posibilitatea ca unii (destul de multi) dintre cei ce voteaza pe site sa o faca in cunostinta de cauza. Juriul nu are cum sa fie influentat de acest vot, criteriile noastre nu au in vedere popularitatea, ci doar valoarea. Cred ca nu trebuie sa mai precizez ca fiecare membru al juriului trebuie sa citeasca toate cartile nominalizate, pina pe 28 martie, cind ne intilnim pentru a dezbate decernarea premiilor. Asa am facut in fiecare an, asa se va intimpla si anul acesta. Ne propunem ca discutiile pe marginea nominalizarilor sa le si inregistram si, intr-un viitor apropiat, sa le postam pe site.
În ce măsură poate fi considerat obiectiv „televotingul”, când el s-a demonstrat a fi deformat, prin prestaţia politicienilor sau ale concursurilor tip eurovizion…
Juriul se va lăsa influenţat de acele procente?
o carte de memorii legata de o parte din familia noastra, cu o serie de lucruri interesante pe care le am trait dar eram prea mici sa ne dam seama!