DIN FOIŞOR. Poeţii mei: Liviu Ioan Stoiciu
- 18-03-2011
- Nr. 567
-
Liviu ANTONESEI
- Rubrici
- 4 Comentarii
Circulă – şi nu doar oral – vorba că scriitorul român scrie puţin şi, pe deasupra, rămîne prizonierul unui singur gen. Este o prejudecată şi dacă gîndim istoric, ba chiar devine un fel de prejudecată la pătrat în cazul „optzeciştilor“, ultima generaţie care şi-ar putea face bilanţul, însă e foarte bine că încă mai scrie şi nu şi-l face! De la Mircea Cărtărescu la Octavian Soviany, de la Nichita Danilov la Matei Vişniec şi de la Marta Petreu la Bedros Horasangian sau Alexandru Muşina, operele consistente (şi) cantitativ nu sînt o raritate, cum nu este nici strălucirea în mai multe genuri. Pînă şi Ion Mureşan, atît de parcimonios cu poezia sa, de-i aştepţi volumele cu deceniile, a păcătuit cu o carte de proză şi un superb eseu de „poetica urmei“. În context, cazul lui Liviu Ioan Stoiciu mi se pare unul şcoală. A debutat în 1978, într-un volum colectiv, după moda epocii, pentru a „redebuta“ cu volumul propriu La Fanion (Premiul pentru debut al USR) doi ani mai tîrziu, după care au urmat alte 14 volume de poezie: Inima de raze (1982), Cînd memoria va reveni (1985), O lume paralelă (1989), Poeme aristocrate (1991, Premiul USR), Singurătatea colectivă (1996, Premiul […]
@) Daca_nu_nu
…din secventele contrapunctice, care echilibreaza cumva poezia lui LIS, ajutindu-ne sa trece un pic mai lesne prin pustia cosmaresca!
ascuns sub un şal, corpul
tău astral, cu
o coadă încolăcită în jurul capului, corp invizibil pentru
orice alţi ochi în afară de ai
mei, oprit să
mă învăluie, fierbinte, plăcut, senzual, corpul tău
orbitor în pulberea
iernii, gata să-mi înăbuşe orice voinţă… De unde ai
reapărut? Din care strat
sedimentat? Îţi
aminteşti de ziua când ai cules pentru mine
o prună de pe prima creangă
ieşită în cale?
…..
http://www.poezie.ro/index.php/poetry/151697/%C3%8En_alt%C4%83_via%C5%A3%C4%83
@) Ruxandra Anton
…foarte mult. Incerc sa fiu atent la ce se intimpla in text si macar putin si dincolo de el. Auguri!
Ai o forţă de a detecta repere esenţiale în universul imagistic al unui scriitor cum rareori mi-a fost dat să întâlnesc!, într-o economie de cuvinte care funcţionează cu precizia unui cromometru.