Marocul, România şi democraţia
- 25-08-2011
- Nr. 589
-
Alexandru MATEI
- REPORTAJ
- 1 Comentarii
Din frazeologia goală a regimului Ceauşescu nu face parte şi sintagma „ţară în curs de dezvoltare“. În cele cinci decenii de comunism românesc, au murit mulţi oameni nevinovaţi, dar s-a dezvoltat, pe de altă parte, un sistem de învăţămînt de stat, cu precădere tehnic, la care nimeni nu mai poate visa astăzi în România. Dacă România a depăşit stadiul de „ţară în curs de dezvoltare“, asta se datorează ultimilor aproximativ 150 de ani de învăţămînt, iar meritul anilor de comunism nu este cu nimic mai prejos, în materie de formare tehnică, ştiinţifică şi de cultură generală, faţă de cel al perioadei interbelice. Regretabilă şi decisiv manipulatoare în unele cazuri, ideologizarea învăţămîntului românesc din comunism n-a însemnat niciodată deculturare, indiferenţă faţă de educaţie. Abia acum, cînd nu-l mai avem, ştim ce înseamnă un sistem de învăţămînt performant. Diferenţa esenţială dintre o astfel de ţară în curs de dezvoltare şi una de tip „clasic“, african, constă decisiv în gradul de educaţie a societăţii. Vin cu un exemplu la zi. Marocul este, pentru un european, o ţară săracă. ţi nu e decît una dintre ţările cele mai bogate ale Africii; cea mai nordică, cea mai occidentală, una dintre cele mai urbanizate, cu […]
In Transilvania de 500 de ani protestantii- deci sasii- au o scoala excelenta la nivel european… in Banat de 300 de ani scoala primara e asigurata pentru toti. ( Kameralistische Verwaltung- Wien ).
Ce au invatat Romanii din Transilavania in acei 500 sau 300 de ani in Banat ..?? in ce limba au facut scoala 500 de ani sau 300 de ani? ( 1218-1918 sau 1718-1918…)
Ce inseamna 150 de ani.in acest TEXT
..vezi…I.L Caragiale ca controlor al scolilor din Regatul Romania cam 1900…. a constatat ca… vezi ACADEMIA Romana- volumul 3 -opre ILC….. ca 90 la suta din copii la sate in Regatul Romania cam pe la 1900..erau analfabeti…de unde 150 de ani ?
cum se SCRIE o astfel de cifra … 150 de ani..??
Romania ..care ?