De la Lica Gheorghiu la Mihail Neamţu
- 14-10-2011
- Nr. 596
-
Andrei MURARU
- ÎN DEZBATERE
- 6 Comentarii
Istoria se scrie în şoaptă. În ultima sîmbătă din luna februarie a anului trecut, Marius Oprea, şeful Institututului de Investigare a Crimelor Comunismului, a fost înlocuit din funcţie pe nepusă masă. Oprea nu va uita probabil niciodată pagina seacă din Monitorul Oficial, care a parafat schimbarea sa din fruntea instituţiei pe care o crease cu cîţiva ani înainte, deşi decizia plutea în aer de ceva timp. S-a amăgit singur, crezînd că poate negocia cu o putere care nu mai avea chef de un anticomunist nervos ce îl critica frecvent pe şeful Statului, ba îl mai căuta şi la trecut. În ultima vreme, temerarul istoric, cu părul cărunt, la o vîrstă nu tocmai venerabilă, se plimba nestingherit şi vocal cu dosare pe holurile Parchetului în speranţa că foşti securişti vor fi inculpaţi pentru crimele politice comise în timpul regimului comunist. A plecat Oprea, institutul a rămas. Topologia specializării: teologie în loc de analiza comunismului Conducerea institutului a trecut în responsabilitatea efectivă a şapte tineri (media de vîrstă este puţin peste 35 de ani). Printre ei, şi domnul Mihail Neamţu. Domnia sa a fost numit director ştiinţific în martie 2010, însă şi-a prezentat demisia „din motive personale“ luna trecută. Absolvent de […]
(ca sa nu scriu ceva ce nu poate fi afisat)
Doamne, ce usor pot fi ametiti oamenii!
„Calitati lingvistice remarcabile”: discurs prolix, plin de clisee pompoase care suna bine pentru neofiti.
„Multe aparitii editoariale”, toate numai carti de articole militante.
„Burse prestigioase”: toate, datorate protectorilor sai politici.
Legionar la origine, convertit oportun de Tismaneanu la conservatorismul american, Mihail Neamtu este un fanatic ambitios si un impostor cu relatii sus-puse. Care sunt contributiile sale teologice? Puteti sa-l puneti pe acest agitator imberb alaturi de un Ioan Ica Jr sau de un Badilita?
Cu mijloacele actuale de (dez)informare si (de)formare, se poate cladi in minti aproape orice. Inginerie cognitiva, in masa… Un mare numar de experti in media au aratat deja capitalul nelimitat de manipulabilitate a „publicului”, penetrabilitatea sa stupefianta la publicitate, moda, si propaganda. Media nu mai e pusa sa reflecte lumea, ci sa o construiasca. Cine o domina, tine publicul de creier. Se intimpla asa, pentru ca materialul cognitiv e plastic. Sintem condamnati la devenire- sub influente, aceasta e conditia noastra spirituala.
Nu e adevarat ca oamenii sint ne-informabili, ne-educabili, ne-influentabili. Dimpotriva, sint poate prea maleabili… Resemnarea, in asteptarea generatiilor de miine, convine perfect Mafiei pe cale de a distruge Romania AZI. Si de ce noile generatii ar fi mai pasionate de munca, cinste, adevar, bine si justitie decit cele care sint pe cale de a le (de)forma ?
http://www.voceapoporului.com/dac/viewtopic.php?f=20&t=63
ce bine ar fi sa se schimbe puterea ca sa nu mai aud de Oprea, Olaru, Muraru, Neamtu, Tismaneanu, Dobrincu, Vasile, Iacob, Stanomir si alti falsi luptatori pt. adevarul istoric. Mai bine cu Scurtu si comp. pt. ca macar de la aia stii la ce sa te astepti si nu se lauda ca sunt anticomunisti.
Albert are dreptate in privinta asemanarii de caracter dintre cei 2, dar nenorocirea este ca nu sunt doar 2, ci zeci la fel (vezi lista de mai sus). Lica Gheorghiu macar a facut ceva in film, prost dar a facut. Unii dintre cei numiti de mine nu au facut nici atat, altii au facut la fel de prost si doar cativa au reusit cu greu sa o depaseasca la capitolul calitatea muncii. Asa ca ar fi bine sa luam alt reper. Elena Ceausescu ar fi mai adecvata ca exemplu. Astfel, ar reusi toti din lista sa se laude ca sunt cercetatori de succes.
Articolul este foarte inspirat si il portretizeaza aidoma pe Mihail Neamtu. Dincolo de inalta calificare in domeniul studierii comunismului, pe care neindoios d-l Muraru o poseda, ceea ce nu mentioneaza in articol este asemanarea izbitoare de caracter dintre dumnealui si „inculpatul”, Neamtu. Spre deosebire de Oprea, care „nu va uita niciodata pagina seaca din Monitorul Oficial”, Muraru a uitat, deja, cine „l-a leganat”. Deh, se vede treaba ca astfel de oameni prind greu si uita repede…
De fapt, Mihai Neamtu nu este nici teolog si cu atat mai putin filosof, in sensul profesionist, nediletant al acestor foarte serioase profesiuni.
E un parvenit dar n-o vom intelege niciodata si dansul se va plimba prin toate fotoliile posibile. De fapt si Dvs in articol depuneti o marturie oarba, nu stiu pe ce temei, despre excelenta sa ca filosofi ori teolog.