Daimonul lui Socrate ori Macintosh-ul lui Gorgias?
- 04-11-2011
- Nr. 599
-
Tereza-Brînduşa PALADE
- ÎN DEZBATERE
- 1 Comentarii
Ultimul număr al revistei Observator cultural (nr. 598) a găzduit un grupaj de articole semnate de Ciprian Mihali, Bogdan Ghiu şi Cezar Gheorghe, care urmăresc explicit să provoace o dezbatere reală asupra rolului filozofiei academice în spaţiul nostru cultural – altminteri suprapoluat de „teme“ politice (C. Gheorghe), de „sofistica impresionistă“ (C. Mihali) şi, eventual, de exerciţii de „indignare fals filozofică“ (B. Ghiu). Urmînd invitaţia celor trei autori de a analiza public mizele academice şi extraacademice ale filozofiei, voi încerca să ridic cîteva întrebări privitoare la „rostul filozofiei şi al filozofului“ într-o cultură intelectuală. Voi porni, asemenea lor, tot de la „gîlceava“ mediatică iscată în urma unui concurs pe un post de lector la Facultatea de Filozofie, dar voi încerca să construiesc, pe baza ei, o dilemă mai generală între două modele de formare universitară, asociate cu două moduri distincte de activitate şi recunoaştere. Un prim model este, astfel, cel al cercetătorului educat, după încheierea studiilor de bază în România, în universităţi străine. Acesta a deprins cu succes abilitatea de a scrie articole indexate ISI, de a conduce granturi de cercetare şi de a administra reviste de specialitate locale astfel încît să devină recunoscute internaţional. Un al doilea model este […]
Salutare,
Stimata Doamna/Domnisoara/Prietena/Colega (sunt atat de coplesit de inovatia teoretica si metodologica propusa in articol, incat nu mai stiu ce pot alege din lista de mai sus ca formula de adresare, motiv, pentru care enumar cam tot ce imi vine in minte acum, de unde sa fie ales ce e de ales…)
1. Da, cred ca modelele – ideal tipuri (in sens weberian) propuse aici au o forta metodologica, explicativa si lamuritoare aparte pentru tot ce se intampla in isteria nationala – ISI. Distinctia pe care o faceti aici depaseste cazul particular discutat – si asta ati si urmarit, de fapt.
2. Cred ca pot sa aduc mai multe lamuriri despre Gorgias si Socrates pe linia scriitor/nescriitor de ISI…Am citit sute de articole ISI in domeniul stiintelor sociale si politice in ultimele 5-6 luni, ca sa vad si eu despre ce e vorba cu nivele si continuturi de top-research…Sincer vorbind, 8 din 10 articole ISI sunt niste balarii (def. Balaria ca banalitate care spune lucruri pe care o intrebare socratica bine/inspirat aleasa le lamurea mai bine.)
3. Articolul de fata, cu metodologia ideal-tipului (Max Weber), cu inspiratia si imaginatia sociologica (W. Mils) de exceptie este intre cele 2% care nu sunt Balarii in ISI social and political science research, ca sa vorbim mai pe romaneste….
4. Daca imi acceptati criteriile de definire de mai sus, trebuie sa vedeti ca ati scris deja un articol ISI, dar, in… logica socratica (de aia nu va va publica nici o revista ISI vreodata cu o astfel de gandire in care conceptul atrage dupa sine metodologia modelului teoretic necesar si in care nu ati numarat macar vreo 3-4 indivizi, si apoi sa faceti procentele de 42% din 4, nu imi dau seama cati indivizi ies…).
5. Un alt motiv pentru care insist sa postez acest comentariu – altul decat faptul ca imi place foarte mult forta explicativ-creatoare a modelului teoretic folosit de dumneavoastra – este sa anunt ca e posibila si o incrucisare a modelelor atat de diferite ilustrate de dumneavoastra…
6. Eu mi-am propus sa fiu (fara sa risc vreo incurcatura de sinapse) socratic si \”gorgiasian\” in acelasi timp…Adica, am dat deja drumul la 3 cercetari pentru 3 articole ISI (plus unul deja scris intr-un curs mai vechi, pe care il reciclez, dar care nu e cercetare de teren) pe care vreau sa le termin in 2 luni (cred ca vor fi publicate – mai ales ca platesc vreo 5 salarii ca sa le public – asa se face la ISI…- respecta tot ce pot cere in visele lor cele mai negre revistele ISI, metodologie, folosire baza de date, utilizare SPSS, cercetare aplicata pe studenti, expunere la mesaj pe grupe, cu grup martor etc.., ele demonstrand ceea ce puteam banui fara cercetare…Adica vreau sa umilesc …un concept – ISI.
7. Socratic vorbind, in aceeasi perioada de 2 luni (ma rog, proiectul asta e prelungit pana in 10 ianuarie) vreau sa scriu Manual anti-Manipulare cu 25 de studenti – fiecare va avea 10 pagini, in care va ilustra utilizarea tehnicilor de manipulare – deci se vor strange vreo 300 de exemplificari – nu exista asa ceva pe piata. Daimonul socratic ma face sa ma intreb – nu cumva ar fi cazul sa numesc fiecare studiu al studentilor un \”Capitol\” – astfel incat, studentii sa poata mentiona in CV ca au scris un capitol in cartea coordonata de mine? Manual Anti-Manipulare va fi o lucrare care chiar va spune ceva, de asta sunt sigur…Si meritul cel mai mare il vor avea cei 25 de studenti – abia astept…..
8. Ma rog, temeiul metodologic si fundamentele teoretice le stabilesc eu in Metodologie (mai bine am zice…Cadre teoretico-metodologice – suna mai bine in CV…).
Dupa aceea, ma gandesc sa scriu si eu vreo 5 capitole – de aceeasi factura – cine poate nega/condamna/respinge/ ideea de Capitol?
– unde scrie in regulile redactarii/cercetarii/evaluarii de CV cate pagini trebuie sa cuprinda un Capitol?
9. Ce vreau sa zic? E forma mea de revolta impotriva lui Gorgias Macintosh si a logicii de evaluare a dascalilor universitari de astazi, care traverseaza o etapa de QUANTOFRENIE!!!! (vedeti ce usor am introdus deja in discutie conceptul dumneavoastra…)
Drama lui Socrate e ca nici el, nici ceea ce face el, nu poate fi quantificat…Iar articolul Dumneavoastra, va garantez ca e mai util si mai inspirat decat 80% dintre ISI-urile cetite de mine de asta vara incoace…
Deci eu imi propun sa fiu un hibrid al modelelor dumneavoastra, ridiculizand conceptul ISI si asumandu-mi consecintele de CV – o sa precizez de fiecare data si motivul si valoarea articolelor ISI si motivul pentru care ele au fost scrise in 2 luni, respectand regulile formale ale revistelor, la care adaug si pretul cerut per/articol de fiecare revista in parte – uitati cum arata o astfel de sectiune din CV:
…
1. Fractal Rules and Organizatioanal Control inside the Romanian Political Parties, R… (SO)/22/2011, 1260 Ron (291,667 Euro)
2. Common Sens and Scientific Knowledge in the Romanian Academic Evaluation, N…, nr. 289 (Trim. 3/2012), 1467 Ron (340, 37 Euro)
Dar mai e putin pana acolo…
Cele bune si frumoase urez Autoarei de Articol ISI care e scris in logica non-gorgiasiana!
Cu respect,
Stefan