Gîndirea captivă – o radiografie a colaboraţionismului intelectual sub socialismul de stat
Eseu cîştigător la concursul organizat de Institutul Polonez din Bucureşti
- 22-12-2011
- Nr. 606
-
Roxana MARIN
- ESEU
- 1 Comentarii
Prezentul eseu este o încercare de a examina una dintre cele mai pătrunzătoare analize ale vieţii sub totalitarism şi, fără echivoc, opera de căpătîi a poetului, prozatorului şi eseistului polonez Czeslaw Milosz, un demers cu nuanţe politice, dar totuşi filozofic în construcţie: Zniewolony umysl. Eseul de faţă are ca preocupare centrală o mai atentă observaţie asupra procesului de transformare a intelectualului socialismului de stat, asupra anulării eului, dezintegrării individuaţiei în raport cu externalitatea ostilă, constrîngătoare. Puncte focale în această observaţie vor fi noţiunile descrise de Milosz drept „Ketman“ şi „Murti-Bing“, alături de cele patru modele de pactizare cu regimul represiv, de colaboraţionism cultural, în scop propagandistic: Alpha (Moralistul), Beta (Îndrăgostitul dezamăgit), Gamma (Sclavul istoriei), Delta (Trubadurul). Utilizînd drept fundament colecţia de eseuri scrisă de Milosz, acest scurt eseu este o tentativă de a descrie un model existenţial, în care omul de cultură din Europa Centrală şi de Est a perioadei postbelice este forţat conjuctural într-o relaţie de conivenţă, cu variile implicaţii morale, faţă de un guvernămînt totalitar de stînga. Prima secţiune identifică similitudini şi discrepanţe între creaţia lui Milosz şi alte lucrări ce examinează condiţia intelectualului. O a doua parte priveşte fundamentele tematice ale Zniewolony umysl: regăsirea temelor în lucrări […]
Avand in vedere atat importanta covarsitoare a cartii cat si faptul ca,in decursul istoriei,ne putem trezi oricand in capcana gandirii captive,consider ca dezbaterea larga a problemei,atat in institutiile de invatamant cat si toate formele mass-media n-ar fi decat de un bun augur.
In loc de showurile desantate al canalelor de televiziune care,in fond,imbecilizeaza oamneii,prin asemenea dezbateri inteligente pigmentate cu umor societatea ar avea infinit mai mult de castigat iar tineretul ar fi inarmat pentru orice eventual derapaj politic,ar sti sa se apere si si-ar putea mentine mai usor directia pe un fagas normal si firesc.
E doar o simpla parere a unui dinozaur harsit.