De ce cred oamenii tot felul de prostii?
- 01-06-2012
- Nr. 626
-
Doru POP
- OPINII
- 3 Comentarii
Michael Shermer a publicat, în 1997, o carte intitulată De ce cred oamenii lucruri ciudate, în care a colecționat nenumărate idioțenii pe care semenii noștri le consideră adevărate, de la răpirile de către extratereștri și existența lui „bigfoot“ pînă la rasism și fanatism. Pericolul social al acestor convingeri absurde rezidă însă în paranoia socială pe care o generează. Pseudoștiința și pseudoistoria nu sînt doar fundamentele iluziilor și falsurilor cu care alegem să trăim, ele sînt surse ale răului social. Faptul că sîntem înconjurați de inepții este mai puțin grav decît faptul că există pretinși oameni de știință care răspîndesc aceste inepții, de cele mai multe ori argumentele lor stupide fiind îmbrăcate în haina științificității. Într-un studiu „scandalos“ din 1954, Paul Meehl demonstra că „opinia experților“ pe care ne bazăm nu este decît rezultatul unor „previziuni“ scoase „din cap“, intuiții îmbrăcate în haina unei expertize profesionale. Recent, revenirea apologeților [sic!] dacismului și popularizarea ideilor propagate de decenii de către figuri precum Napoleon Săvescu demonstrează rezistența la rațiune a unuia dintre cele mai puternice false mituri mioritice: românii sînt buricul pămîntului! Această bazaconie, infiltrată sub clopul ciobanului mioritic, colcăie de foarte mult timp. După ce Iosif Constantin Drăgan a regurgitat, în […]
Cum, „poporul ales” e o bozgoană ?
Valeu, valeu, am citit. Ioooi, Doamne. Da’ am si eu una buna, daca tot e loc de „bozgoane”, cum ca tarisoara asta si-ar fi primit numele de la o floare pe care au gasit-o aici cuceritorii, in timp ce alergau dupa fetele frumoase din teritoriu si floarea se chema romana, romania – o fi fost romanitza, ceva? Bre, sa te inchini ca de „uciga-l toaca”, nu alta. Lasand la o parte faptul ca eu si altii ca mine am avut la scoala o „istorie” despre care nici azi nu stiu ce sa cred si pentru care am gasit timp numai pentru cateva restituiri, ma ingrozesc la gandul ca am copii. Mai stii? cu copiii din ziua de azi? Si pentru ca tot veni vorba: nu se gandeste cineva sa se mei uite prin programa de istorie pentru clasa a V-a? A.R.U. (cum scriau soldatii mult inainte de a se fi inventat portabilul si semeseul – astept raspuns urgent)
Exista de multa vreme tradusa partial si in lb. romina cartea unui autor numit Rath-Vegh Istvan, care e un fel de istorie a prostiei umane… Merita recitata… de mai multe ori…. Dupa Einstein e vorba de ceva neindoielnic: infinit!