Prin culisele bac-ului
- 19-07-2012
- Nr. 633
-
Dana PÎRVAN-JENARU
- ÎN DEZBATERE
- 2 Comentarii
Pentru orice persoană realistă, rezultatele de la bacalaureatul de anul acesta erau previzibile. Nu cred că i-au surprins nici pe elevii care au picat probele, nici pe părinți și cu atît mai puțin pe profesorii care se chinuie să reziste în fața unui sistem care îi umilește și în fața dezinteresului tot mai plin de dispreț și de agresivitate al multora dintre elevi. Și nu numai elevi. Să faci binele cu forța, în pofida tuturor și aproape gratis – cam așa sună sarcina ingrată a profesorilor din rîndurile cărora au tot evadat cei bine pregătiți, dar de la care se așteaptă performanță. De ce au plecat e evident. De ce-ar mai fi rămas?! Din vocație, din dăruire, din plăcerea de a împărtăși, din satisfacția de a reîntîlni peste ani niște fețe pe care să se citească recunoștință? Da, categoric da. Și mai există mulți dascăli care încă se hrănesc cu astfel de bucurii inefabile. Dar nu înseamnă că e normal să se limiteze la asta. Așa cum există și cealaltă categorie, care răspunde sistemului și societății cu aceeași monedă. Și de aici lipsește normalitatea, căci a merge într-o școală doar ca să ai un serviciu asigurat măcar pe un an […]
Articolul „Din culisele bac-ului” este placut la citit – pacatuieste insa prin generalizare. Fiind scris de un profesor, lasa sa se inteleaga ca intreaga tagma a prof se simte umilita de tratamentul si organizarea impusa de fostul ministru Funeriu. Simt nevoia sa ma disociez de aceasta pozitie. Nu m-am simtit nicicand mai pusa in valoare decat o data cu geniala masura a introducerii camerelor de luat vederi la bac. Inainte, daca li se spunea elevilor sa invete, pt ca au un examen de trecut, venea, aproape invariabil, raspunsul: „Lasati, ca stim noi ca merge si altfel.” Cum sa mai invete copiii daca la sfarsitul liceului li se oferea gratis o diploma de bac? Este legea minimului efort, fireasca, pana la urma pentru oricare dintre noi! Abia aceasta decizie a cabinetului Funeriu de a inceta cu frauda, a adus o briza de normalitate in invatamant. Sunt de acord cu dvs cand spuneti ca principala cauza a esecului la bac este lipsa motivatiei… Dar ca aceasta lipsa a motivatiei decurge dintr-o intreaga rasturnare a valorilor societatii… e putin cam vag si vast spus. Si extrem de descurajator – pentru ca, evident, nu ne vom intoarce la invatamantul scolastic, la declinarea rosa, rosae si la ambitii enciclopedice pentru toti elevii. Societatea a apucat-o intr-o anumita directie la nivel mondial, nu doar la noi. Dar sa iei media 6 la bac, pe cinstite, este realizabil, si inca foarte usor, abia cand elevii vor intelege ca un examen fara frauda este o normalitate, nu un accident nefericit inventat de min. Funeriu.
Rezultatele de la bacalaureatul de anul acesta, de anul trecut si de la cele care vor veni sunt date de Ne Respectul pentru invatamant, educatie, cultura, Ne Respect care l-au adus pe Basescu T. (o chintesenta de golanie si incultura) in fruntea gloatei.Cand absolventi de la Universitatea Bucuresti, sectia filologie, „n-au auzit” ca Eminescu sa fi scris sonete, Cand marele critic N.Manolescu a girat editarea unui C.D. cu versuri de Eminescu citite de mari actori si-n care nu se respecta tecstul Eminescian, a te intreba de ce sunt aceste rezultate la bac. e fara sens. La noi merge „si-asa”. Bine,…e doar o exceptie.