Pro şi contra înfiinţării unei Facultăţi de Studiu al Patrimoniului
- 25-04-2013
- Nr. 671
-
Observator Cultural
- ÎN DEZBATERE
- 3 Comentarii
Discuții și chiar polemici s-au aprins, în ultimele săptămîni, în jurul unei propuneri pe care Departamentul de Istorie Antică, Arheologie și Istoria Artei din cadrul Facultăţii de Istorie a Universității din București a adresat-o Rectoratului acestei instituții. Propunerea includea, în sinteză, două mari idei. În primul rînd este vorba despre nevoia de a dezvolta în cadrul Universității bucureștene un nou domeniu de licență, cu mai multe specializări corespunzătoare, domeniu intitulat Studiul Patrimoniului (Heritage Studies), după modelul abordărilor multidisciplinare care cîștigă teren în spațiul universitar internațional. O propunere de introducere a acestuia în nomenclatorul oficial al domeniilor de licență a fost adresată și Ministerului Educației. A doua parte a propunerii era adresată în exclusivitate Rectoratului: constituirea unei Facultăți de Studiu al Patrimoniului, care să formeze cercetători (pentru specialități aflate pretutindeni în miezul acestui domeniu – arheologie, științele Antichității, antropologie istorică, istoria artei), precum și practicieni în domeniul protecției și valorizării patrimoniului. Departamentul inițiator se oferea, pornind tot de la experiența unor universități mai avansate în această direcție, să devină nucleul noii facultăți. Potrivit iniţiatorilor, propunerea de a constitui o facultate, nu doar o linie de licență și de master, are mai multe motive: paradigma academică a studiilor de patrimoniu este […]
Nu este suficient un program de masterat. Poate este util, pentru 2-3 ani, ca program pilot si un curs de masterat. Dar importanta este organizarea facultatii si, implicit, a cercetarii aprofundate si multidisciplinare a patrimoniului.
ca vaz ca p-acilea *chiar ”intra”*: c-am trimes un mesaj domnului Niculescu (pe un alt topic), intrebandu-l cam asha: daca, anume ar fi auzit de termenul ”Masterat” & daca nu cumva ar fi mai *bine* ca-n loc de-o intreaga facultate sa se faca, anume, o *specializare* de masterat de doi ani – sa spunem.
Numa’ fain, Nea Marin
de-a ceti ce s-a scris deja asupra ”temei”, io va intreb – cred ca e o intrebare plina de bun-simtz: cine le va da locul de munca *absolventzilor*?
Un alt aspect ar fi urmatorul: cu cat eshti mai ”stramt” specializat, cu atat eshti mai *vulnerabil* pe piatza muncii.
Parerea mea? E ca sunt inshi care vor sa capete catedre.
Shi, desigur, poate ca parerea-i greshita.
Patrimoniul, domnilor, nu se ”duce” pentru ca nu le-ar pasa oamenilor, sau pentru ca am fi neshte nesimtzitzi.
Se ”duce” pentru ca nu exista fonduri.
Mde, e doar parerea mea…
Numa’ fain,
Nea Marin