„S-au ratat două momente: revenirea la monarhie şi impactul Partidului Alianţei Civice“. Interviu cu Liviu CANGEOPOL
- 20-11-2013
- Nr. 700
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Interviu
- 6 Comentarii
Liviu Cangeopol – născut la 28 martie 1954 – a făcut parte din ceea ce istoria va reţine ca disidenţa ieşeană, o formă de protest anticeauşist şi anticomunist care s-a manifestat la finalul „epocii Ceauşescu“. Liviu Cangeopol a demonstrat un curaj rarisim, dar acum, rememorînd acele timpuri, regretă că nu s-au solidarizat mai mulţi cu acţiunea lor. Emigrat în America cu puţin timp înainte de căderea lui Ceauşescu, Liviu Cangeopol dă publicităţii, în revista Agora, care apărea în Statele Unite sub coordonarea lui Dorin Tudoran, volumul Ce-ar mai fi de spus, în colaborare cu Dan Petrescu, o altă figură marcantă a disidenţei ieşene. Liviu Cangeopol trăieşte şi scrie în Statele Unite, în publicaţiile româneşti care au apărut acolo. De cîţiva ani buni, Liviu Cangeopol, retras din publicistică, scrie proză. Primul roman, debutul în proză, a apărut în 2007: Zîmbetul. Portret al ţărmului la asfinţit, la Editura Humanitas. Recent, Editura Cartea Românească i-a publicat un al doilea roman: Calmul prelevat în furtună, un roman caleidoscopic, în care se amestecă timpurile şi vieţile, un roman în care trecutul ia în stăpînire prezentul şi în care prezentul este mereu o spirală a reîntoarcerii. După o scurtă vacanţă la Iaşi, Liviu Cangeopol a ajuns […]
al treilea ”tenor” se numeshte * Mircea Reghis* – mda, i-am gresit de doua ori numele…
Shi, imi pare *CHIAR RAU*.
Dar, desigur, tat e ceva: c-*arata* ca nu ceteshte *mai nime’*… Shi, de fapt, poate ca-i *chiar bine*: ca, nu potzi fi ”cantonat” pan amintiri. Trebuie, chiar *tre’ * sa meri *mai departe*!
Nea Marin
Dle Matei, aveti dreptate! Dupa razboi, nu ni se mai pare mare lucru, dar totusi Cangeopol si Petrescu si altii si-au riscat viata. Si daca ei nu au facut mare lucru, ce a facut restul?
Bravo lor! Indiferent daca recunoastem sau nu, faptele lor ramin in istorie.
Sergiu
s-a ”ratat” chiar *nimic*!
Dragilor, e un *fapt*: c-am fo’ pantre cei *trei* (mda: Daianu, Nea Marin, M. Hiris – fie el iertat) care-au *scris* , in Iunie ’90, chiar Statutu’ ”Solidaritatzei Universitare”. Di care s-a ”ivit” chiar ”Aliantza Civica”, din care s-a ivit ”PAC”, care-a fo’ ”inghitzit ”
da liberali.
Cand vorbitzi de *istorie*, va rog muuult: ”mucles”, cum zacea Tata.
Desigur, autorul, cum chiar scrie Victor pe mai sus, *chiar merita* respectul nostru pentru ce-au facut in vremea comunismului. Io *nu shtiu chiar ce*, dar, daca scrie cineva mai in ”materie”, io-i *chiar respect*.
Ei bine, *dupa*, noi ne treziram *infestatzi* de ”foshti” – desigur, cu pohte da putere (fostu’ rector de la Agronomie TM e un *bun* ezemplu. Nu, nu-i mai retzin numele, ma scuzatz’: da’ a *avut* talentu’ d-a se-mbogatzi nespus!)
Cu *ashtia* ni cam ”bateam” noi (ma rog, *putzini * dantre noi), dom’le Liviu C.
Shi, cu *chiar din ashtia* ne ”batem”, unii dintre noi, chiar *acuma*. Cu cine? Cu, *leprele*!
Dvs., domnule intervievat, daca chiar creditz’ cum ca Regele putea face *ordine*, va *inshelatzi*. Ca, dom’ Karol (d-al doilea) era *al mai corupt*? Sa fim *chiar serioshi*.
Cat despre PAC, noi *shtim*cam cate parale faceau ”convingerile lor”, cand pusera botu’ ca sa fie ”inghitzitz’ ” de PNL. Capishi? Da-tzii pan cap lu’ manolescu, acuma, c-o *chiar merita* (da’, numa’ pe jumate, deoarece *ca el*, mai putzina glagore politica, mai muuult ambatz’) au fo’ muuuult mai multz’…
Nea Marin
P.S. Ca sa inzteleaga lumea *chiar bine*: plecai, din Romania, in ’92, *nu pentru ca* nu ashi fi avut ”loc” ci, pentru ca *nu videam* nici un fel da raza de sperantza, vazand cam cine ne ”locoieshte”…
Respect!pentru Liviu Cangeopol si pentru Dan Petrescu si pentru tot ce au facut in vremea comunismului. Lasitatile si frica – cuvant „de ordine” pentru multi dintre romani. Curaj si eliberare morala de sub chingile sistemului – iata caracterul dovedit de Liviu Cangeopol si Dan Petrescu.
Cat despre raceala si supararea lor de acum, sa nu punem la inima. Asa cum scrie un alt cititor, va veni si momentul cand cei doi, Liviu Cangeopol si Dan Petrescu, vor reedita acel minunat volum „Ce-ar mai fi de spus” si vor fi impreuna la lansare. Avem nevoie de ei, impreuna!
-cand doi dintre putinii nostri disidenti autentici – Dan Petrescu si Liviu Cangeopol – nu-si vorbesc, te apuca o tristete „iremediabila”.
-cand acest volum „Ce-ar mai fi de spus” nu se gaseste la Tirgul Gaudeamus 2013 si n-a mai fost reeditat de 13 ani, iarasi esti trist.
-„condamnarea comunismului”,”anticomunisti”,batutul apei in piua. asta avem!
-respect pentru Liviu Cangeopol si Dan Petrescu! Chiar daca astazi altii sint „eroii” care isi imbalsameaza trecutul, momentele de opozitie autentica anticomunista ale lui Dan Petreescu, ale lui Liviu Cangeopol ar trebui cunoscute si respectate.
-privirea retrospectiva a ultimilor ani ai ceausismului, facuta de domnul Cangeopol,este excelenta: se putea protesta cu un pic de curaj, securistii erau prosti iar comandantii stiau ca „sandramaua se rupe”,iar populatia era infricosata,treceau pe „trotuarul celalalt”.
-cam asa a fost atunci, interviul arata ce au facut ei (Dan Petrescu, Liviu Cangeopol) ce-am facut noi (nimic!).
-astept ziua cind va fi reeditat volumul „ce-ar mai fi de spus”iar Dan Petrescu si Liviu Cangeopol vor veni la lansare, impreuna, la Bucuresti sau la Iasi (va veni si acea zi!).
Cand cetesc ce spune acesta, imi aduc aminte ca *noi*
– da, da, tre’ spusa treaba, odata!, adicatelea: Dan Daianu,
Dumitru Reghish & *moa* am scris, in Iunie ’90., statutul ”Solidaritatzii Universitare”.
Care s-a trasformat, pi urma, in ”Aliantza Civia”, & pe urma in ”P.A.C.”. Shi, cu *fiecare* treapta da ”transformare” a ”dat” ce nu trebuia, *politicului*.
Din initzialul nostru *mesaj*, s-a ales chiar *prafu’*!
Dar, cineva trebea sa v-o scrie, dragilor… Uite v-o scriu *io*: s-a ales un CACAT. Cu *natura umana*nu ti potzi chiar bate.
Va rog muuult de-a ma chiar scuza. Dar, imi e atat de *draga* memoria asta, incat trebe sa v-o scriu…
Nea Marin