Lumea contemporană, care pare că se poate dispensa de dimensiunea culturală, are astăzi, mai mult ca oricînd, toate şansele şi neşansele pe care o criză profundă le presupune. Are, în primul rînd, şansa de a redescoperi valorile uitate ale spiritului, de a se reîntoarce către ceea ce ne defineşte ca fiinţe umane. Dacă supravieţuieşti, după o dramatică şi vertiginoasă coborîre în Maelström, singura variantă este …
Bucureşti, 18 noiembrie 2013 Conferinţa de încheiere a proiectului “PROEDIT: Program de formare şi sprijinire a angajaţilor pentru o practică EDITorială PROfesionistă” (ID: 50321) Uniunea Editorilor din România a organizat joi, 21 noiembrie 2013, orele 15.00-16.00 la Sala Cupola (complexul expoziţional Romexpo, Pavilion Central), în cadrul Târgului Internaţional Gaudeamus – carte de învăţătură, conferinţa de încheiere a proiectului strategic „PRO-EDIT: Program de formare şi sprijinire …
Liviu Cangeopol – născut la 28 martie 1954 – a făcut parte din ceea ce istoria va reţine ca disidenţa ieşeană, o formă de protest anticeauşist şi anticomunist care s-a manifestat la finalul „epocii Ceauşescu“. Liviu Cangeopol a demonstrat un curaj rarisim, dar acum, rememorînd acele timpuri, regretă că nu s-au solidarizat mai mulţi cu acţiunea lor. Emigrat în America cu puţin timp înainte de …
La Braşov au avut loc, joi, 14 noiembrie, două evenimente culturale organizate de Editura Adenium şi Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania. La Librăria Cărtureşti, au fost prezentate cărţile Editurii Adenium: Un taur în vitrină de piatră de Liviu Antonesei şi Îndrăgostit de Tarkovski – Mic tratat de trăire a artei de Mihai Văcariu. Alături de autori au participat prof. dr. Mircea Dumitru, rectorul …
Într-o societate românească în care să te plîngi de calitatea mass-mediei a devenit sport național, jurnalismul primește o transfuzie cu sînge necontaminat. Pe băieții de la Casa Jurnalistului s-ar putea să îi știți mai ales pentru faptul că au transmis fiecare secundă a protestelor pentru Roșia Montană, dar munca lor înseamnă mai mult decît atît. În clădirea aceea fără energie electrică de pe Rosetti …
Dintre genurile clasice ale jurnalisticii, reportajul este mai apropiat de textul literar, cu toate atuurile sale expresive, decât de stilul funcţional specific textului jurnalistic. Dar, din pricina virtuţilor sale retorice, el este şi total dependent de contextul ideologic, politic. E greu să acorzi azi credit aprioric unui jurnalist care publică reportaje pe temele consacrate ale epocii într-un ziar central care, inevitabil, reprezenta punctul …
Lucrurile sînt relativ simple: cu ani în urmă, am tradus pentru editura Univers (cea veche) o carte la care ţineam în mod deosebit, a unui autor care îmi plăcuse şi continuă să-mi placă: Micuţa toboşăreasă a lui John Le Carré. Editura, prin redactorul ei şef, a considerat că traducerea e fuşerită, drept care a fost refăcută în redacţie, iar eu am apărut ca al doilea …
Incidentul – sau cum să-i spunem? – iscat de achiziţionarea unui lot de pămînt în judeţul Călăraşi, comuna Nana, de către familia preşedintelui Traian Băsescu a iscat o avalanşă de comentarii. Dincolo de opiniile stradale – „Ai auzit, bre, cît pămînt luară alde ăştia ...?“–, au fost puse pe tapet (de parcă şi aşa duceam lipsă de teme puse pe tapet din trei în trei …
Aproape toate obiecţiile formulabile în epocă la adresa „personajelor“ din Jurnalul de la Păltiniş se regăsesc în cuprinsul Epistolarului (1988), la care s-ar fi putut adăuga oricînd dialogul acid dintre Dan Petrescu şi Sorin Antohi, Noica, Denker in dürftiger Zeit. Nu s-a adăugat, căci relaţiile cu radicalul „grup de la Iaşi“ au rămas distante. Nu cunosc însă un calificativ mai provocator decît cel al …
La trei decenii de la apariţie, Jurnalul de la Păltiniş îşi păstrează intacte aura şi potenţialul de fascinaţie conferite de dubla calitate de Bildungsroman intelectual şi de inegalată evocare a ultimului arheu al culturii române, adevărat simbol al vitalităţii şi continuităţii ei, sfidînd capcanele şi vicisitudinile istoriei – filozoful şi magicianul Constantin Noica. Nu mi-e foarte clar dacă autorul Jurnalului era el însuşi pe deplin …
Atunci cînd am citit că printre volumele reținute pe lista scurtă pentru Man Booker Prize se află și un roman neozeelandez de peste opt sute de pagini, am fost surprins: ce realitate locală ar putea trezi interesul cititorilor pentru un proiect literar de asemenea amploare? Am parcurs mai repede decît m-aș fi așteptat romanul The Luminaries (Luminătorii, Victoria University Press, 832 p.) și …
Supremul, irefutabilul argument pentru noroiul cu care împroaşcă zilnic televiziunile, radiourile şi parte din presa scrisă, editurile care publică doar subliteratură, e că nu fac decît să respecte voinţa publicului. „Asta se cere, asta dăm“. La fel procedează şi unele teatre sau cafenele care oferă spectacole de divertisment sub limita decenţei. Pînă şi televiziunea naţională difuzează emisiuni care, pe lîngă informaţie serioasă, fac loc unui …
„Ceci est un fait-divers atroce“ (Les Mémoires de Bal-Mabille, apud Mateiu I. Caragiale, Remember) Historiofil din primii ani de şcoală, mi se întîmplă, totuşi, să detest din toată inima istoria – care a fost şi e, mereu, o guvernantă subiectivă ce-i dorlotează, îndeobşte, pe ţîncii domnului stăpîn, în detrimentul celorlalţi: ai domesticităţii sau ai străzii (un prototip al cărora, faimos, e „mizerabilul“ Gavroche). …
A FOST Premiul „Augustin Frăţilă“. Joi, 7 noiembrie 2013, la Hotel Intercontinental din Bucureşti, a avut loc Gala de decernare a celei de-a doua ediţii a Premiului „Augustin Frăţilă“, în valoare de 10.000 de euro. Radu Aldulescu a obţinut premiul pentru romanul Cronicile genocidului, apărut la Editura Cartea Românească, în seria dedicată autorului. Din 56 de romane înscrise în competiţia pentru marele premiu, cele …
Asociaţia internaţională pentru cercetare „The European (Post)Socialist Television History Network“ – în colaborare cu Centrul pentru Studii Baltice și Est-Europene și cu Universitatea Södertörn – a organizat în data de 7 noiembrie seminarul cu tema „Television Histories in (Post)Socialist Europe“. În cadrul dezbaterilor și meselor rotunde, au fost invitaţi și doi cercetători români: Dana Mustaţă, de la Universitatea Gröningen, cu studii doctorale absolvite cu distincţiamagna …
Prea s-au înmulţit derapajele omului încît să nu îţi pui întrebări legitime. Este oare omul „o fiinţă neîncheiată“(Nietzsche), nu îndeajuns de cunoscută şi imprevizibilă? Se ivesc printre noi şi nişte „mutanţi“? Nu este omul, mai simplu spus, de fapt, tot un capitol de zoologie? Ce se întîmplă cu specia noastră, care pare ieşită din comun – în plus şi mai ales în minus? Dorinţa noastră …
Rar zi de la Dumnezeu fără o probă de nepăsare cu consecinţe pe care se văd nevoiţi a le suporta cetăţenii de treabă, plătitori la zi ai dărilor către Stat. Făptuitorii buclucurilor sînt, de obicei, tocmai cei ce-şi primesc simbria din acele obligaţii financiare achitate cinstit, fără crîcnire. De cele mai multe ori, ar fi la mijloc disfuncţionalităţi din partea unor foruri sau factori cu …
Catherine-Paris de Martha Bibescu este romanul formării unei tinere femei descendente dintr-o familie princiară românească. Catherine, protagonista care împrumută numele romanului, creşte în Paris şi, după căsătoria cu un conte polonez, va ajunge să cunoască şi să descrie viaţa la curţile Europei de dinainte de izbucnirea Primului Război Mondial. Partea care prezintă un interes cu totul aparte în cursul romanului e cea în care …
Nu ştiu cîtă cititorime românească se omoară să citească şi alte cărţi ale luiVladimir Nabokov, depăşind momentul – adevărat, de graţie şi unic – al Lolitei. Cunoscut lumii întregi datorită acestui roman – cu cîntec şi scandal –, Nabokov rămîne să fie descoperit. Cel puţin la noi. Autorul, rus prin obîrşie, dar cosmopolit prin destinul lui existenţial/literar, se dovedeşte un foarte complex prozator, un maestru …
În ce măsură poate interesa o carte de filozofie precum cea intitulată de Constantin Noica Şase maladii ale spiritului contemporan (Editura Humanitas, Bucureşti, 176 p.) istoria? Primul răspuns care îţi vine în minte este că, în măsura în care, după Noica, spiritul se află în „cumpătul vremii“, el se manifestă în istorie. Nu întîmplător vorbeşte gînditorul despre cumpăt, înţelegînd, poate, prin el ceva mai mult …
John R. Searle, ale cărui cercetări în domeniul filozofiei minţii au avut la bază, nu întîmplător, interesul pentru actele de vorbire – Searle consideră, în siajul preocupărilor lingvistice ale unor Ludwig Wittgenstein, J.L. Austin sau P. F. Strawson, că „intenţionalitatea limbajului trebuie să fie explicată în termenii intenţionalităţii minţii şi nu invers“ –, propune, în volumul său din 2004 Mind: A Brief Introduction (Mintea: Scurtă …
În colecţia „Convorbiri. Corespondenţă. Portrete“, a apărut în 2013, la Editura Humanitas, un amplu – şi elegant – volum consacrat receptării de către contemporani a poetului Mihai Eminescu. E vorba de Mărturii despre Eminescu. Povestea unei vieţi spusă de contemporani, selecţie, note, cronologie şi prefaţă de Cătălin Cioabă. Volumul nu aduce nimic nou, dar este util într-un mod didactic, prin faptul că pune cap …
Banatul este regiunea în care au interferat în mod fecund tradiţiile româneşti şi cele europene, limbile culturilor locale şi cele ale culturilor învecinate, religia ortodoxă şi religia romano-catolică. Este regiunea care a acceptat şi, uneori, s-a mîndrit cu relaţiile creştino-iudaice şi creştino-musulmane. Aici se întîlnesc Balcanii şi Europa Centrală. Personal, am descifrat semnificaţiile unei geografii inimitabile, diverse, deschise spre lume, uneori capabile să devină infrastructura …
La Turda, Festivalul „Teatru pe drumul sării“ (16-18 octombrie) a propus, la ediţia a II-a, numeroase evenimente cu invitaţi din ţară. Trei zile cu ateliere de teatru-dans (Soundbody) pentru actori, susţinute de coregraful Florin Fieroiu şi compozitorul Vlaicu Golcea, două spectacole bucureştene invitate (Măscăriciul de la Bulandra şi Revizorul de la Teatrul de Comedie, ambele în regia lui Horaţiu Mălăele), întîlniri cu Ion Caramitru şi …
Motivate acum, mai mult decît altădată, şi de cursa candidaturilor pentru statutul de Capitală Culturală Europeană, autorităţile locale timişorene au găsit şi oferit resursele necesare pentru desfăşurarea unei noi ediţii a Festivalului de Teatru European Eurothalia. Iniţiator al evenimentului desfăşurat între 9 şi 17 noiembrie, Teatrul German de Stat Timişoara a celebrat cu această ocazie şi 60 de ani de existenţă instituţională. Evenimentul, de mare …
Criticul şi istoricul de film Tudor Caranfil revine în librării cu o nouă lucrare lexicografică ambiţioasă în intenţie şi impresionantă prin amploare, purtînd marca subiectivităţii salutare care, pentru cititorii cinefili, constituie chiar şarmul autorului. După cele cinci volume din a doua ediţie, adnotată şi adăugită, a uneia dintre cele mai importante cărţi de cinema scrise în limba română, Istoria cinematografiei în capodopere:Vîrstele peliculei (2009-2012), …
Pe 1 noiembrie 2013, şi-a deschis porţile în Centrul Vechi al Bucureştiului un spaţiu cel puţin inedit de cultură, Centrul Pop-Up, în fapt, un muzeu în aer liber de artă urbană. Valurile de trecători de pe strada Şelari se pot mira pe bună dreptate privind, printre ruine, baruri şi terase, noul spaţiu destinat Street Art-ului, construit exclusiv din şi în containere navale, dispuse modular pe …
O însemnare de blog din 2013, a cărui link spune mai mult decât trebuie –http://cabalinkabul.wordpress.com/2013/11/17/plagiatorul-ion-hobana-un-hot-lenes-sau-despre-sf-ul-romanesc-si-un-furt-stupid-din-isaac-asimov/ – este o sentinţă de istorie literară la care Dan Alexe a ajuns printr-un interesant decupaj de lectură, făcut cu instrumente hibride, comparatistico-etice. Este vorba de învinuirea de plagiat, adusă lui Ion Hobana, pentru proza scurtă Oameni şi stele, reluarea/prelucrarea/copierea în româneşte a unor fragmente din C-Chute a lui Isaac …
Universitatea din Bucureşti anunţă deschiderea Institutului Confucius începînd cu data de 25 noiembrie 2013, o organizaţie non-profit realizată în parteneriat cu Universitatea de Studii Politice şi Juridice din Beijing, în urma Acordului de cooperare semnat în luna martie a acestui an între Universitatea din Bucureşti şi Hanban – Sediul General al Institutelor Confucius. Relaţiile stabilite între cele două universităţi încă din anul 2011 au condus …
Duminică, 24 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române (Strada Ion Câmpineanu nr. 21) din Bucureşti va fi prezentată, în cadrul seriei de evenimente KINObservator, cea mai recentă premieră românească, MATEI COPIL MINER, film ce marchează debutul în lungmetrajul de ficţiune al Alexandrei Gulea. Proiecţia va fi urmată de o discuţie a publicului cu regizoarea şi …
Va prezentăm, în format pdf, Suplimentul Gaudeamus 2013, realizat cu sprijinul editurilor: All, Cartea Românească, Casa Radio, IBU Publishing, Fundaţia Academia Civică, Hasefer, ICR, Litera, Meteor Press, Polirom, Vinea, Vremea.