Senzaţionala investigaţie a lui Mihai Goţiu despre Roşia Montană
Mihai GOŢIU – Afacerea Roşia Montană
- 23-01-2014
- Nr. 707
-
Paul CERNAT
- ÎN DEZBATERE
- 6 Comentarii
Afacerea Roşia Montană… Sună ca „Afacerea Stroussberg“ sau ca „Afacerea Skoda“. Cele peste 500 de pagini, plus anexele, rezultat al unui deceniu şi mai bine de investigaţii în toate direcţiile posibile, alcătuiesc o carte care are toate şansele să candideze, cu succes, la titlul de cea mai complexă şi mai vastă anchetă jurnalistică din presa românească postdecembristă. O consider, de departe, cartea anului 2013, an în care protestele împotriva Roşia Montană Gold Corporation au atins masa critică a implicării publice şi au determinat, după protestele declanşate de atacul prezidenţial asupra lui Raed Arafat, o revoluţie sau o mutaţie la nivelul societăţii noastre civile. Mai mult: una dintre cele mai profunde şi mai documentate radiografii ale României anilor 2000. Despre ea s-a scris deja mult şi se va mai scrie şi de-aici înainte. Cum nu am, din păcate, expertiză economică sau juridică în materie, mă voi mărgini la cîteva consideraţii colaterale, inevitabil subiective. În opinia mea, Afacerea Roşia Montană este una dintre cele mai puternice naraţiuni „douămiiste“. Am spus „naraţiune“, deşi Mihai Goţiu nu face aici „literatură“ sau „roman- anchetă“, ca pe vremea cînd altfel nu se puteau face investigaţii jurnalistice pe teme tabu. Avem de-a face cu o naraţiune […]
@robinson: Nu, am spus ca eu nu am „expertiza” in domeniile respective. Ma bazez in schimb pe „raportul” unor oameni mai calificati, cum ar fi, spre exemplu, cei din Academia Romana, si, daca vreti amanunte, pe ceea ce stiu din domeniul metalurgiei extractive. Intimplator, m-am ocupat cindva de metalurgie si am destui cunoscuti metalurgi care se pricep in materie de RMGC. In rest, nu e nevoie sa fii „expert” ca sa-ti poti construi un punct de vedere pe aceasta tema de interes general.
Inca o data, il felicit pe Mihai Gotiu. Cartea lui ii „reprezinta” la nivel de excelenta pe toti opozantii RMGC. E cartea lor de identitate civica. Vi se pare putin? Mie nu.
sanatate maxima, Paul Cernat! Da-i tare cu obiectivarea, ca nu mai stiu ce sa citesc, in conditiile in care toate romanele recente sint ba geniale, ba perfecte, ba fabuloase, ba unice, ba superbe! Bistrita lauda Bistrita, Valcea lauda Valcea, stanga lauda stanga, dreapta lauda dreapta, centrul nu mai exista, Ernu lauda Rogozanu, Rogozanu lauda Poenaru, Poenaru se lauda singur, Malaicu lauda Coman, Observator lauda bursierul Cosa, Cartarescu lauda Malaicu, via Nicolaie, Ernu lauda Rogozanu, Rogozanu lauda Schiop, Schiop nu poate lauda pe nimeni, de fel: ce sa mai citesti, daca toti sint direct clasici?
‘Cum nu am, din păcate, expertiză economică sau juridică în materie…’
Dle Cernat, stiu ca Dvs. sinteti ‘in trend’ si eu sint un individ depasit, dar eu inca mai inteleg din fraza de mai sus ca inca nu ati primit raportul unor experti, juristi sau economisti. Daca vreti sa spuneti ca nu aveti experienta sau competenta eu v-as ruga sa spuneti asa, doar aveti ‘expertiza’ in limba romana.
@bine-ai revenit printre noi, draga „pepsi”.
Transat si ideologic si axiologic, dupa obiectivare.
iarasi ceva senzational? Transat ideologic sau dupa obiectivare?
Tragedia cu avionul cazut a pus in evidentza ca turnesolul marea tragedie a statului rrominichii: INCOMPETENTZA responsabililor numitzi strict dupa afilierea la banda de spoliatori ai tzarii cuplata cu DEMAGOGIA isterica a presei, exact ce sustineau manifestantii in toamna trecuta.
Daca unul ca Gutza isi da cu parerea si e si ascultat in probleme de minierit aurifer e doar inca o dovada a rahatului urias in care a ajuns societatea romaneasca.