Andrei Cornea, Tom şi Jerry
- 26-03-2014
- Nr. 716
-
Alexandru MATEI
- POLEMICI
- 12 Comentarii
Pînă acum, se ştia că tot românul se pricepe la fotbal şi la politică. Dar iată că un filolog, domnul Andrei Cornea, se pricepe (şi) la televiziune. Acum, ce mare lucru televiziunea? Ca fotbalul sau politica, televiziunea e o prezenţă cotidiană. Prin urmare, nu poţi să nu te pricepi la ea, dacă o consumi măcar la răstimpuri. Şi, de fapt, în lipsa unei expertize, intelectualul, în pauzele de gîndire (filozofică, filologică), poate oricînd să-şi activeze acel buton moral prin care se conectează la simţul interior al adevărului şi dreptăţii. În numele acestui simţ, intelectualul poate, la o adică, să vorbească şi despre reactoare atomice. Domnul Andrei Cornea a publicat un delicios editorial în numărul trecut (18 martie) al revistei 22, intitulat „Frustrarea piticilor“. Este un articol moral, în care stau la un loc o alegorie swiftiană şi un exemplu dîmboviţean. E de o simplitate pe care numai marii gînditori o pot exprima, după cum se ştie. În culmea carierei sale intelectuale, Andrei Cornea se ridică de la masă şi, într-o pauză de lucru, cum spuneam, îşi oferă răgazul de a se întreba de ce se uită lumea la televizor. După ce caută răspunsurile la întrebări fundamentale: ce este adevărul, dreptatea […]
Nu pot decat sa va spun ca aveti dreptate. Dar nu pot da detalii.
In principiu aveti dreptate cu democratia ! Dar ce pacat ca
\”democratia romaneasca\” imbraca astfel de forme \”murdare\”. Se poate si altfel: am ca exemplu televiziunea din Germania ! Mai exista si pe aici emisiuni pentru cei
mai putin \”evoluati\” (scuze !) dar nu incape nici o comparatie cu ceva gen \”antena 3\” … Exista si in Germania (chiar mai multa !) democratie, dar exista si o \”autocenzura\” pentru a nu se ajunge in \”mocirla\” … Si exemplele ar putea continua cu aproape toate tarile din EU ! Nu-i normal ca pe motive politice si justificari de \”democratie\” sa se faca de fapt o astfel de educatie: vorba romanului spusa cu dragoste si satisfactie \”hotule\” (!) sa devina preceptul moral de baza al societatii romanesti din secolul XXI !!!
(Ca si răspunsul „@simona”, fără de care nu l-as fi citit pe cel dintâi.)
Păcat ca ele se bazează amândouă pe un sofism: „Pot să fiu cu Plesu fără să mă duc la un miting anti-Antene”.
Pentru că dl Matei, când a semnat „petitia impotriva denigrării”, e imposibil să nu fi fost la curent cu implicatiile ei in domeniul actiunii de stradă, si atunci:
* Dacă a semnat-o din convingere, ar fi trebuit să participe la mitingul care era PRO-PLESU, nu doar ANTI-ANTENE!
* Daca a semnat-o din conformism („in calitate de insider NEC”), era mai bine să nu intre in pielea de soricel pentru a provoca răzbunarea motanului Cornea.
PS Iată si un citat frantuzesc (in intărirea celor precedente), cu scuze că nu e scos drect din „Fântână”:
„Celui qui n’agit pas comme il pense, pense imparfaitement.” (Guyau)
Ba se poate, dar domnul Plesu a vrut sa intre. Cind faci asta, ca sa o cureti, te poti murdari mai tare sau nu. Dar va rog sa nu uitati ca ceea ce numim noi aici mocirla este ceea ce multi considera apa limpede. Daca vreti democratie, tineti cont exact de asta. Daca nu vreti, aminti-va. Cale de mijloc nu se poate, domnule Profesor
„Nu poti lupta IMPOTRIVA NOROIULUI.” ! Dar trebuie sa intri in „mocirla” ? Nu se poate sa te feresti un pic ?!?
Simona, hai sa o luam pe rind.
Exista pozitii si inafara celor pe care le desemneaza establishmentul. Adica, pot sa fiu cu Plesu fara sa ma duc la un miting anti-Antene. Nu vreau asadar sa ma identific, in primul rind.
In al doilea rind, daca vorbim de decenta, televiziunea de astazi este indecenta si, poate mai ales in afara politicii. E drept ca nu te poti uita prea mult la Antena, mai ales pentru ca e previzibil ce se spune, ca si din cauza agresivitatii, dar astea le-am mai spus. Insa nu mai exista emisiuni la care nu te poti uita, taman cele de la Antena 3 sunt vulgare? Hai sa vorbim despre vulgaritate la tv, e ok. Dar atunci nu mai personalizam, decit in treacat, vorbim despre un fenomen pe care nu-l poti altminteri limita decit prin cenzura, si ajungem la 1989.
In ultimul rind, retorica tipul apel la lichele. Care crezi tu ca e eficienta ei? Cum poti educa pe cineva daca-l faci pigmeu (merci lui @dinu)? Sunt de acord ca e nevoie de respect pentru cei care sunt demni de asa ceva, dar daca vrei sa fii respectat nu te bagi in noroi. Daca te bagi, e treaba ta, fie exista o administratie care il curata de pe strada, fie ramii minjit, dar nu poti lupta IMPOTRIVA NOROIULUI.
Prostia e de multe feluri, si cred cu tarie ca si eu sunt adesea prost (merci iar @dinu). Oamenii inteligenti pot fi uneori prosti, si invers. Depinde de un fel de economie afectiva, care e greu daca nu imposibil de adus in concept.
Cred ca am fost clar in text. Atunci, in 89, oamenii au iesit pentru ca Plesu sa poata fi astazi un imtelectual respectat, dar de fapt, iesind, ei au facut-o mai ales pentru ca expresia publica sa fie libera, cea a majoritatii. Acum, voila, asta e majoritatea. Hai s-o facem pigmee, s-o lichelizam si apoi sa ne miram ca ea ne uraste.
Cred ca Dl.”Alex” se incadreaza perfect in categoria „pigmeilor frustrati”. Oricum” a vinde castraveti gradinarului” e o sintagma pentru prostie..
Buna, Alex. Nu cred ca e ok deloc sa descalifici articolul lui Andrei Cornea uzand de expertiza ta in teorii despre televiziune, si nici de propriile-ti efecte retorice (ca, vorba ceea!, te pricepi si tu s-o faci). Ideea de fond este ca nu intotdeauna dreptatea e relativa, si nu intotdeauna adevarul e o chichita avocateasca. Tu insuti ai semnat petitia impotriva denigrarii dlui Plesu de catre Antene si nu cred ca \”stanga\” Antenelor e aia cu care vrei sa te identifici. Ce sens are sa ocultam fondul discutiei, cand este evident ca aici nu e vorba de a te plasa la stanga sau la dreapta (nici de a fi elistist sau consumerist), ci de incetarea circurilor mediatice si de faptul ca ar trebui sa existe un minim cod al decentei, astfel incat pseudo-intelectuali sau jurnalisti din cu totul alta liga decat Plesu sa nu se \”pronunte\” oricand si oricum despre oameni cu care nu se pot compara. Sa fim seriosi, talk-show-urile politice ale Antenei sunt dezgustatoare, de neprivit, nu e nimic exagerat in ce spun adversarii lor. Sa fi evoluat cu ceva fata de ultimele dati in care am surprins cu multa jena cateva franturi din discutiile care se purtau acolo? Ma indoiesc. Si daca asta e singura lor justificare, ratingul, nu crezi ca ar trebui sa reactionam cumva, macar din bun-simt, indiferent de \”culoarea\” noastra politica? Crezi ca pe Andrei Cornea il intereseaza in mod real invidiile sau frustrarile alora care se uita la ele? Mie mi se pare mai degraba putin disperat ca nu reuseste sa gaseasca un mod de a sensibiliza soriciul de pe ei, de a-i trezi putin la reflectie sau la autoreflectie. Pot sa-ti spun un singur lucru: cand am o dilema, sa zicem despre eutanasierea cainilor (dar in cazul de care vorbim, nu am), ma uit la ce se intampla in tarile in care mi-ar placea sa traiesc. Si cu siguranta, in cazul de fata, genul asta de \”discurs\” media (gen Antena3) nu exista. Si chiar daca ar sari alti comentatori cu contraexemple, sa stii ca tot nu ma consoleaza. Pentru mine, nivelul ala nu e nici libertate de exprimare, nici spirit polemic, nici drept la replica, sunt doar laturi! Mia aia si ceva de intelectuali (inclusiv tu) care au semnat pentru Plesu, si implicit pentru incetarea acestui tip de \”discurs\” mediatic, sunt toti niste prosti? Stii si tu bine care-i raspunsul.
Articolul d-lui Cornea poate fi citit in cheie manelista: Eu (si ai mei) am valoare, dusmanii moare (de ciuda, eventual). Travestiul discursiv de tip moral nu reuseste sa salveze textul de maniheism manelist…
Răspund pesimistului. Aveți dreptate în măsura în care există mici intelectuali cu mari viziuni de stînga, dar eu nu prea cunosc, în România. Mie mi se pare însă că boierii minții, să le spunem așa acum, au mult mai multă nevoie de desene animate decît oierii… Și mi se pare că le-au ratat atunci cînd trebuia. Deși lucrurile se îmbunătățesc, încet-încet (pot să vă spun asta ca un insider al NEC-ului). Dar dacă puteți să-mi dați vreun exemplu, cu toată plăcerea mă aplec asupra lui.
de ce nu pomeniti si frustrarea micilor intelectuali cu mari viziuni de stanga, care-si rod unghiile si scot spume verzi in texte dedicate boierilor mintii.
Se pot si ei vindeca cu desene gen Laboratorul lui Dexter….
Reconfortant. Castravetii vinduti de Alex gradinarului sint deliciosi, ca de la \”O tribuna captivanta\” la \”Masina de fabricat fantasme\”.