Decorarea a avut loc
Gabriel Liiceanu s-a adresat lui Traian Basescu: „Aţi fost la înălţimea unei bune părţi a intelectualităţii din ţara asta“
Preşedintele Traian Băsescu a decorat, vineri, 9 mai, într-o ceremonie la Palatul Cotroceni, mai multe personalităţi culturale şi ale societăţii civile, între care Horia-Roman Patapievici. Între cei decoraţi de şeful statului se numără de asemenea Gabriel Liiceanu, Dan C. Mihăilescu, Călin Peter Netzer. În cadrul ceremoniei care a avut loc la Palatul Cotroceni, preşedintele i-a conferit Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de ofiţer profesorului universitar doctor Gabriel Liiceanu „în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa activitate, pentru capacitatea managerială dovedită prin care a deschis iubitorilor de carte noi posibilităţi de a avea acces la cultură, fiind un model pentru tânăra generaţie“. Preşedintele Traian Băsescu a mai acordat Ordinul Naţional „Serviciul credincios“ în grad de cavaler scriitorului Horia-Roman Patapievici „în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia avută în domeniul istoriei ideilor, pentru talentul şi originalitatea dovedite în cercetarea marilor teme ale culturii contemporane contribuind pe această cale la animarea vieţii intelectuale româneşti şi la promovarea libertăţii de gândire şi exprimare în acord cu principiile democraţiei“. Un decret de decorare a lui Patapievici cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler a fost publicat în Monitorul Oficial în octombrie 2010. Potrivit decretului publicat la acel moment în Monitorul Oficial, […]
D-l Liiceanu multumeste conducatorului iubit…..
draga Maria: ai chiar *dreptate*! Io ma refeream la *atitudine*, Dvs., la *forma*. Cred, *io*, c-avem, oleaca, amandoi, *oleaca* di driptate. Fiecare cu ”oleaca” sa.
Ca, uite: io *va dau*, dreptatea. Mi-o putetzi da, Dvs., shi mie? NUma’ ca sa videm daca sa poate chiar ”conversa” pa la sub-sol…
Cele bune,
Nea Marin
Pana aici cu mitul superioritatii absolute in cercul restrans al intelectualilor de marca,a d-lui Liiceanu.
Nu mi-am imaginat ca e in stare de asemenea panegiric,desi tare am mai fost dezamagita cand am constatat ca nu reactioneaza deloc la derapajele matrozului.
As indrazni sa-i atrag atentia d-lui Liiceanu ca sudalma groasa in spatiul public si-a obtinut drept de cetate in special in ultimii 10 ani,de la inaltimea tribunei prezidentiale,iar justitia corecta si drumul spre Europa civilizata pot exista si fara insulte.
Dar,asta e!
ca o gala a premiilor de consolare!
Cînd Ofiţerii noştri ne conduc destinele noastre.
Ţara asta, are de sus pînă jos, de la stînga la dreapta,
şi mai ales la centru, Ofiţeri de tot soiul, pe peste tot, absolut peste Tot.
Cînd un Ofiţer de armată, de securitate, de ex-securitate, de intelectualitate,
şi de ce-o mai fi ,
se ocupă de treburile noastre cu atîta abnegaţie, cultură şi inteligenţă, filozofie şi toleranţă,
putem cu adevărat fi fără nicio grijă,
ne putem culca pe ambele urechi, dacă nu am făcut-o deja demult,
şi putem dormi liniştit liniştiţi.
Treburile merg şi vor merge veşnic uns, ca pe roate.
Modelul nostru cel din totdeauna, este Ofiţerul (nostru) de Serviciu !
VASILE PARASCHIV nefiind un ofiţer, nu mai poate fi Un Model !
Şi astfel, VASILE PARASCHIV va rămîne veşnic doar UN simplu MODEL,
cu totul şi cu totul, Altfel !
in lista *ta*, dragule ”exasperat” (cu toate ca sumele de-acolea sunt chiar rizibile), nu se regasesc ”22”, & nici, ma cam scuzatzi, ”Dilema”, bastioanele ”basismului” ca sa spunem chiar asha.
Shi, *da*: odata ”imbarcat”, odata ce-ai acceptat sa scrii
in favoarea cuiva, e de *prost gust*, atunci cand itzi chiar da un premiu, sa faci po chiar niznaiu…
Ca, *prea* ar da pa ”dinafara”, n-asha?
Eu? Sunt un ”basist” mai ”moderat”, care-abea d-ashteapta ca Justitzia sa-shi spuna cuvantul. Nu, nu mai e mult &, nu-i vorba de ”Flota”…
Shi adaug doar atata: cum ca, Basescu a fost cel care, avand curajul de-ashi lua declaratzia asupra-shi, anuntza Lumea cum ca *e criza*.
Numa’ pentru asta ar trebui de-a fi oleaca respectat: pen’ ca *nu puse pe Boc* ca sa o spuie…
Pentru mine *unu* – ca, n-am facut v-un secret din chiar asta: e *primul* nost preshedinte care le zice chiar cum crede. Shi, asta chiar – pentru mine – chiar conteaza. Nu-i vorba de ”propaganda politica” in ce scriu, p-acilea. E doar o *observatziune*.
Dea domnu’ sa ne-alegem, la prezidentziale, cu un om
doar atat de ”curat” ca Basescu. Vom mai videa. Nu ma voi deloc implica.
Nea Marin
Nici măcar cultură politică. Băsescu a creat un eveniment (jurnaliștii l-ar numi pseudo-eveniment) cultural în aparență, de fapt cât se poate de politic, în care a premiat cei mai credincioși cavaleri, pardon, țuțeri, intelectuali care n-au îndrăznit niciodată să-l critice (Liiceanu a mimat critica o singură dată, dar a ieșit un schelălăit).
Băsescu a făcut asta ca să se poziționeze polemic față de Ponta, menținând astfel axa de comunicare.
Faptul că unii intelectuali sau „intelectuali” acceptă să intre în acest joc derizoriu e jenibil…
Este un adevărat şoc!
Parcă nimic nu s-a schimbat faţă de epoca studiată de Boia!
Cât pot să ţin la cărţile lui Liiceanu şi câtă jenă mi-a trezit discursul său!
Cum a putut să încremenească în proiect?
Un muncitor ca Paraschiv a dat o lecţie de demnitate, păcat că a uitat-o Liiceanu !
@exasperatul
Este exact ceea ce doream să subliniez !
Dacă unii vor face confuzii, dar cu siguranţă Nu,
Mulţi Da, este treaba fiecăruia !
Precizarea dvs. este mai mult decît bine venită şi limpede explicit !
Gînd la gînd cu bucurie !
Dar intelectualul nu ştie, căci aceasta îi şi este „meseria”,
iar cei români cu atît mai mult, încă n-au învăţat nimic.
De-aceea şi vremurile sînt, „frumoase”, cum sînt !
Va sa zica Patapievici asteapta de 4 ani ca Basescu sa se aseze pe drumul bun si sa-l convoace sa-i de decoratiunea. Sau n-am inteles eu bine
Nu afirm , ci intreb. Chiar acum a sosit momentul fast al ungerii orgoliilor unor „distinsi” carturari? Dl. Liiceanu tot tucalar a ramas! Barem marele Noica merita sa-i fie carata olita , dar sa-i lingi talpile unuia ca Basescu este prea mult. Cum se vede treaba filosoful G.L. si-a schimbat doar parul , nu si naravul.
@ Filosoful de Duminica: bine scrieti, bine pentru MEMORIE ca-i amintiti pe Paul Goma si pe Vasile Paraschiv.
Vasile Paraschiv a refuzat decoratia:
„Domnule preşedinte, vă mulţumesc pentru înalta distincţie ce aţi hotărît să mi-o acordaţi astăzi, dar eu sînt obligat să refuz primirea ei de la un comunist, la fel ca toţi ceilalţi care ne-au condus ţara de la Revoluţie şi pînă azi, împotriva cărora eu am luptat din 1968 şi voi continua să lupt pe cale legală şi democratică pînă la ultima bătaie a inimii. Eu nu sînt ca un cîine, căruia dacă îi dai o felie de salam el nu mai latră, tace din gură şi te lasă să intri în curtea stăpînului şi să furi totul. Eu nu vreau de la dumneavoastră, domnule preşedinte, decoraţii, bani, funcţii etc. Eu vreau dreptatea şi adevărul pentru întregul nostru popor, adică exact ceea ce aţi promis dumneavoastră poporului nostru în noiembrie 2004…“
De unde i-aţi PRIGONIT !
Pe Paul Goma şi Ceilalţi !
Acultaţi-L pe
VASILE PARASCHIV
exact în aceleaşi condiţii
premiat-medaliat de către exact
aceeaşi preşedenţie,
acelaşi „preşedinte băsescu” !!!
şi LUAŢI LA MINTE (dacă mai aveţi ! ) !
Frumoasa tara, minunati intelectuali!
O stire Mediafax ne informeaza:
„Guvernul finanţează 24 de publicaţii culturale, printre care România literară, Cultura, Convorbiri literare şi Contemporanul – Ideea Europeană, cu o sumă totală de 1,1 milioane de lei.
Cea mai mare finanţare – 530.000 de lei – a fost primită de opt publicaţii ale Uniunii Scriitorilor din România (USR), potrivit unei Hotărâri privind suplimentarea bugetului Ministerului Culturii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pe anul 2014, care a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial.
Astfel, revista România literară a primit o sumă de 150.000 de lei. Celelalte publicaţii ale USR care au mai primit fonduri sunt: Luceafărul de dimineaţă (50.000 de lei), Ramuri (50.000 de lei), Orizont (60.000 de lei), Apostrof (60.000 de lei), Helikon (60.000 de lei), Viaţa Românească (50.000 de lei) şi Steaua (50.000 de lei).
Guvernul a finanţat şi publicaţii ale altor uniuni de creatori. Astfel, Uniunea Arhitecţilor din România a primit 30.000 de lei, pentru revista Arhitectura, Uniunea Artiştilor Plastici din România – 50.000 de lei, pentru pentru revista Arta, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România – 25.000 de lei, pentru revista Muzica, şi 25.000 de lei, pentru revista Actualitatea Muzicală, Uniunea Teatrală din România – 50.000 de lei, pentru revista Teatrul azi, iar Uniunea Cineaştilor din România – 50.000 de lei, pentru revista Sinopsis.
Totodată, Guvernul a finanţat publicaţiile: Contemporanul – Ideea Europeană (30.000 de lei), Convorbiri literare (30.000 de lei), Korunk (30.000 de lei), Secolul 21 (30.000 de lei), Mişcarea Literară (30.000 de lei), Szekelyfold (30.000 de lei), Cultura (30.000 de lei), Várad (30.000 de lei), Vatra (50.000 de lei) şi Lato (50.000 de lei).”
Dincolo, la Cotroceni, Traian Basescu ii decoreaza pe Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Calin Peter Netzer, Adina Rentea, Teodora Stanciu, Dan C. Mihailescu, Dumitru Avakian.
Unde sa-l cautam si sa-l gasim pe intelectualul independent, neaservit, aflat la distanta de „cantecele de sirena” ale Statului (Guvern, Presedintie etc.)? Unde sa-l gasim pe intelectualul care „din bucata lui de paine a hranit un om si-un caine”? Unde e intelectualul care priveste catre Ceilalti, uitind de sine si refuzand jocurile politice? Unde e?
Vai, ce au ajuns intelectualii asa-zis critici in tara asta!!!
Gabriel Liiceanu primeste o decoratie si toarna cel mai umilitor, jenant si ploconitor discurs pe care l-ar fi putut rosti un intelectual critic. Deci: ei nu sunt „intelectualii lui Basescu”, ci „Basescu este presedintele lor”… Ei sunt intelectualii care s-au recunoscut (!!!) in valorile presedintelui.
Finalul este demn de o antologie a rusinii: „Timp de 10 ani cît aţi fost, sînteţi preşedintele României, nu aţi făcut decît să ne aşezaţi pe drumul pe care noi, cei care credem care e binele în chip matur al României, trebuia să ne aşezăm. Şi pentru asta vă mulţumim“.
Traian Basescu a tinut un discurs de SEF de stat, cu lucruri de bun simt. Gabriel Liiceanu putea sa multumeasca simplu si sa spuna ca decoratia este oferita culturii romane, cu tot ce are aceasta mai valoros si mai divers.
Numai ca Gabriel Liiceanu a luat decoratia „in genunchi”. Vai de tara in care intelectualii nu pot primi cu demnitate si fara linguseli o decoratie!