Cum se face o porcărie (III)
- 14-08-2014
- Nr. 735
-
Gabriel ANDREESCU
- POLEMICI
- 5 Comentarii
De unde interesul lui Dorin Tudoran şi, mai general, al vînătorilor de „pete“ pentru relaţiile cu Securitatea ale unor oameni de cultură de anvergura lui Marino, Botez, Iorgulescu, Doinaş, cunoscuţi mai curînd pentru opoziţia lor faţă de politica culturală a regimului? Ideea care se află la subsolul acestei întreprinderi pare să fie dorinţa, necesitatea, obligaţia morală de a condamna pe oricine nu a fost în acel regim „fără reproş“. Mă grăbesc să spun că numărul oamenilor care au trăit absolut curat în vechiul regim este mult mai mare decît în general ne închipuim, începînd cu victimele tăcute ale stalinismului şi continuînd cu zecile de mii, poate sutele de mii de oameni anonimi care şi-au văzut de viaţa lor fără nici un compromis politic. Totuşi, refuzul conivenţelor devenea din ce în ce mai greu de gestionat cînd erai chemat să joci un rol public. Cînd le ceri altora să fie ireproşabili Aşa se face că, în postura de ambasador al creaţiei sale critice şi editoriale, Adrian Marino a trebuit să dea rapoarte la Uniunea Scriitorilor privind călătoriile în străinătate, conform regulilor de atunci, iar pe baza lor ofiţerii au „reconstituit“ note. Mihai Botez se afla în anchetă şi era obligat să […]
Intocmai,d-le Acterian,iata ca suntem o gramada de somnorosi interesati de toate cele aduse in discutie de catre dl.Andreescu.N-om fi niste somitati,ci doar simpli oameni interesati sa inteleaga ce li s-a intamplat si ce li se intampla…
Serialul domnului Andreescu are cinci parti. Trei au fost publicate, al IV-lea episod apare saptamina aceasta, iar ultimul – conclusiv – va fi publicat saptamina viitoare. Eu n-am adormit citindu-l, dar fiecare are propriile sale somnifere. Domnul Gabriel Andreescu are dreptul sa se exprime, asa cum si domnul Dorin Tudoran e liber sa-si spuna parerea. Pentru sanatatea unui spatiu public, cred ca este foarte bine ca oameni importanti, cu un trecut de disident, sa schimbe opinii si argumente, sa discute despre trecutul nostru. Unii adorm, altii ramin treji, altii se trezesc, altii motaie chiar si cind merg pe strada, altii sforaie de la Facerea Lumii. Fiecare – dupa interes. Si dupa puterea de a privi in urma lor. Deci: nu sinteti obligat sa-l cititi pe domnul Andreescu. Dar poate ca sint cititori interesati, trebuie sa le lasam dreptul de a citi.
Apropo: la primul episod, domnul Andreescu a avut 2751 de vizualizari si a fost pe locul I la „cele mai citite articole”.
La episodul al II-lea, domnul Andreescu a avut 2459 de vizualizari si a fost pe locul I la „cele mai citite articole”.
Sa fie toti cititorii niste somnorosi?
Ceea ce domnul Andreescu nu realizeaza este ca a devenit un mic Ceusescu al societatii post comuniste romanesti. Este expert in toate: dosare ale securitatii, comunism, fascism, libertate, etica, morala, nudism, yoga, circumcizie, etc, etc. Domnia ne da lectii dupa lectii fara a avea nici cea mai mica indoiala si fara a realiza macar o clipa ca a devenit pur si simplu ridicol de plicticos cu dramele sale de doi bani. Domnule Simonca acordati-i spatiu la nesfarsit veti sfarsi prin a adormi.
punctual: ziceti ca Doinas a facut mici compromisuri simbolice, ca sa supravietuiasca. Citesc destul de atent I.D. Sirbu. Mici compromisuri inseamna ca si-a turnat prietenul, care a luat vreo 7 ani, pentru ca n-a vrut sa faca mici compromisuri, adica, printre altele, sa-l toarne pe Doinas?
Dle Andreescu
Observ ca daca nu s-ar fi aflat despre „chimismul” Dvs cu Dna Dana, n-am fi aflat ca opozitia Dvs fata de regimul comunist a inceput de fapt de la recrutarea in armata (probabil ca in partea a X-a a textului Dvs vom afla de acte de vitejie inca de la gradinita). Dle Andreescu, impresia mea e ca vreti sa va impotmoliti cititorii in tot felul de detalii si emotii, sperind sa uite de unde a plecat aceasta polemica: pe de o parte, de la importanta dezvaluire pe care Dnii Ioanid si Tudoran au facut-o (care va doare foarte tare – si pe care le-o imputati de parca ei ar fi vinovati de realitatea in care va aflati) iar pe de alta parte de reprosul foarte bine tintit (conflictul de interese/impostura) pe care vi l-a adus Dl Tudoran. Sint sigur ca atunci cind veti sfirsi acest serial (care nu doar ocoleste subiectul dar va face inca si mai cetos CV-ul), veti primi raspunsul pe care-l meritati. Pina atunci, pe curind.