A murit Şerban Orescu, cunoscutul jurnalist al Europei Libere
Şerban Orescu, pentru „Observator cultural“, în 2006: „Nu puteam sa colaborez cu Securitatea: mi-as fi pus capat zilelor“
- 17-12-2014
- Nr. 752
-
Observator Cultural
- In memoriam
- 3 Comentarii
Jurnalistul Șerban Orescu a încetat din viaţă la vîrsta de 89 de ani. Născut în 1925 la Brăila, Orescu a urmat studii de drept şi filosofie în Bucureşti (1944-1948) şi de electrotehnică, în cadrul Facultăţii de profil de la Institutul Politehnic din Capitală (1951-1957). Era doctor în economie industriala (1972). Pînă la instaurarea regimului comunist în România a fost membru al tineretului PNL. În anul 1978 a emigrat în Republica Federală Germania. A lucrat la Europa Liberă din 1978 pînă la pensionare, în 1995. Republicăm un interviu acordat revistei „Observator cultural“ în 2006. Şerban Orescu, pentru „Observator cultural“, în 2006: „Nu puteam sa colaborez cu Securitatea: mi-as fi pus capat zilelor“ Interviu relizat de Ovidiu Şimonca şi publicat în septembrie 2006 Cunoscutul jurnalist de la Europa Libera Serban Orescu si-a lansat saptamina trecuta la Bucuresti volumul Ceausismul. Romania intre 1965 si 1989, carte aparuta la Editura Albatros. Volumul prezinta perioada Ceausescu, cu toate ramificatiile sale, inclusiv relatiile cu blocul sovietic. Cu prilejul sederii la Bucuresti, Serban Orescu si-a vazut, prima data dupa 2000, dosarul de la CNSAS si a constatat o surpriza de proportii: dosarul a fost „usurat“ de numeroase pagini. Simbata, 2 septembrie, am discutat, la Bucuresti, cu […]
te-am ascultat *ani de zile* cu interes, cu admiratziune. Ai avut, intotdeauna, *dreptate* (vorbin de oeconomie p-acilea). Hodineshte-n *pace*, batrane, ar cam trebui ca *altzii* s-aiba ”shcoala” ta, ca sa sa ridice la-n ‘naltzimea ta, batrane!
Te-am *ascultat*, am *invatzat*, de la Tine, chiar atatea (desigur, de ”macro”-oeconomie). La *chiar* ”Europa Libera”. Ai fo’, dragule, unu’ dintre cei mai dragi d-ai mei, de p-acolea.
La *revedere*, draga Serban, la revedere,
Nea Marin
Da, de acord, Serban Orescu a facut Facultatea de Electrotehnica, la Bucuresti, intre 1950 si 1956.
Am corectat in introducere, multumesc ca mi-ati atras atentia.
Dar, oare asta e problema? Intreb si eu…
Sarbatori cu bine!
Din interviu rezulta ca facultatea urmata este cea de electrotehnica si nu de electronica cum se spune in prezentare. De altfel facultatea de electronica s/a infiintat abia in 1953. De ce nu suna bine electrotehnica?