Ion Iliescu şi împărăţia celor de duh săraci
- 19-12-2014
- Nr. 753
-
Alexandru MATEI
- POLEMICI
- 20 Comentarii
Dragă Paul, Aş fi tentat să spun că mă îngrijorează puţin ultima ta scrisoare, dar n-aş vrea ca începînd aşa să fac cu ochiul celor care abia aşteaptă să te, să ne, taxeze. De fapt, nu toată scrisoarea, ci două puncte ale ei. Dar nu pot începe fără să-ţi spun că sînt de acord cu critica scrisorii deschise adresate preşdintelui ales şi publicată în revista 22. Editorialul dedicat de Carmen Muşat a avut peste 80 de comentarii în numărul trecut al Observatorului cultural. Nu mă deranjează atît tonul scrisorii, cît ambalajul. Titlul este „Intelectualii îi scriu preşedintelui Klaus Iohannis“, unde subiectul are articolul hotărît. Tu, eu, alţii nu sîntem intelectuali, vezi bine. Foarte bine. Nu poţi fi intelectual dacă nu semnezi petiţii în 22 – care va să zică noi am fost odată… Dar să-ţi spun ceva. Cred că, pe termen lung, e o tactică proastă să te laşi indignat de atitudinile de putere ale conservatorilor purişti. Nu e bine să te laşi dominat de indignare citind texte sau ascultînd discursuri. Indignarea este, astăzi, un afect pe care presa aşa-zis politică îl produce la scară industrială pentru a se menţine în atenţie. Pot să-ţi dau un exemplu recent. […]
Livius Ciocârlie (R.L. 1-2/2015):
Tot spun despre niște „tineri” că își manifestă nevoia firească de frondă, de răzvrătire față de un sistem defectuos, întorcîndu-se spre unul mult mai rău, prin care am trecut dar, spun aceștia, n-a fost cum ar fi trebuit să fie, cum îl vor face ei. E drept că nici n-au cunoscut decît anii grotești, nu și anii cumpliți. În schimb, se lasă cuceriți de ideologia care a condus, implacabil, la un regim criminal. Este cazul grav, aș zice vinovat, al prostiei omului deștept.
considerentul poetic ne obliga la precizie: „aceste cuvinte”, nu „cuvintele acestea”. Sintem literati, ce naiba.
Nu mi-ai spus cum ti se par cuvintele marelui maestru @paul? Derapaj, nonsense, confuzii si aberatii… Nu-i asa ca e tare? Tov presedinte 3 mandate ar fi mindru!
La multi ani si grabiti-va cu cartea aia si nu uitati analiza comunismului dezghetat. Iar tu sa fii mindru: @paul va termina cu tine ceea ce a inceput cu @patapievici. Nu fii rau, nu e putin!
cuvintele acestea ne doare, @moses. La Multi Ani!
ma tem ca dl. @paul repeta scaparea dl. @alexandru („parca nu ne tutuiam”): vede ca derapez abia sub comentariul in care-l vad mai aproape de Iliescu decit de Huizinga; de parca eu i-as face ode fostului Cirmaci! Hai, sa-ti explic, drag @paul, instant pe cit de critica, pe atit de resentimentara, adica, una peste alta, necritica: nici nu mi-a trecut prin cap sa scriu Hrebenciuc jr., am scris „pluralul complice, hrebenciuc”, o expresie pe care, daca ar fi de vinzare, ai cumpara-o. Presupun ca pe jr. l-ai vazut aseara, la tv, abia eliberat. Nu scoate juniori din palarie, bine?
Restul derapajelor, nocommenturilor, nonsensurilor, confuziilor si aberatiilor spun mult despre starea ta. Nu te teme, @paul; citeste cu atentie comentariul dupa care ai reactionat, ca sa vezi cit de mic esti
Ma tem ca dl. @moses a derapat in afara oricarei coerente. Fanteziile cu Hrebenciuc jr, cu Huizinga si „gluma Click” (?) sint de no comment sau frizeaza nonsensul, formularile („am invirtit pluralul ala ca un colectionar”) sint confuze, iar povestea cu „dusmania” la adresa lui Liviu Ornea si „judecata estetica” (!) e complet aberanta. Pacat, altadata parea apt pentru un dialog normal (polemic sau nu). Poate-si revine… Iar cind isi revine, poate-si reciteste ultimele mesaje.
parca ne tutuiam! Ia, citeste citeva dintre mesajele mele, apoi intreaba-te altceva: cum de vedem abia acum? Sau, altfel: cum devine interesanta o astfel de imputare?
Nu imi era teama ca te-ai compara cu Huizinga (desi ti-a fugit gindul, altfel n-ai fi apelat la el), ci ca l-ai compara pe Huizinga cu Cernat.
In fine, nu ne intelegem nici cu timpul necunoscut din experienta. Eu spun ca v-ar fi mai usor sa vorbiti despre Evul Mediu decit despre comunismul pe care l-ar fi promovat eroul lui Cernat, daca 1, daca 2 si daca 3.
Relativ mai pornit sint decind cu gluma Click, iar grav e ca ati pierdut formula de oprire, asa cum zic de citeva saptamini.
Nu prea stiu ce explicatie imi cereti. Parerea mea e ca Iliescu si o fractiune a securitatii, cu accordul lui Gorbaciov, au hotarat sa-l dea jos pe Ceausescu. Cand ocazia s-a ivit si poporul a inceput sa se revolte, l-au inlaturat . Luptele care au urmat au fost intre securiatea ramasa fidela regimului si fractiunea care hotarase sa-l dea jos. Bineinteles, asta e teoria mea, se poate sa ma insel !
Parca nu ne tutuiam… In al doilea rind, nu ma compar cu Huizinga. Contrazic doar ideea ca nu se poate vorbi despre un timp necunoscut din experienta. In rest, nu inteleg de ce asa pornit. Ce-am facut asa de grav? @Stancu. Iliescu l-a dat jos pe Ceausescu? Sunteti sigur? Expicati-mi va rog
„Dar la început a fost, cum se spune, Ion Iliescu.”
Cred totusi ca nu ati vorbit despre un lucru esential.
Nu sunt fan Iliescu dar il respect pentru un singur lucru: Revolutie sau complot, Iliescu, a reusit sa-l dea jos pe dictator.
La vremea respectiva, in 1989, oricine il inlatura pe Nea Nicu devenea, automat, erou national, asa e sau nu? Nu conta ca esti de stanga a sau de dreapta…toti il vroiam jos.
am judecat mai degraba estetic un atac neasteptat de prietenie: „Poate ii raspundem in mare si lui Liviu Ornea…”
Am realizat ca baietii ar vrea sa termine, dar au pierdut formula. Pentru citeva secunde, I-am vazut mutindu-se impreuna. Am invirtit pluralul ala ca un colectionar: ce sa fie, ce sa fie? L-am gasit tirziu, in noapte: e pluralul complice, hrebenciuc. Am avut urmatoarea semirevelatia: oamenii astia imbatrinesc impreuna! Si astia!
Dușmani? Așa vedeți lucrurile? Dinspre mine, vorba bancului, se vede altceva.
iti place mult gluma cu Click? Mie nu. Cu atit mai putin comparatia cealalta: care dintre voi e Huizinga si cum merge, daca merge, paralela Evul Mediu – regimul comunist din timpul dezghetului? Despre care v-ar fi mai usor sa vorbiti „mai pe indelete”? Hai, ca te stiu si constiinta istorica.
Notez si un semn bun: va apropiati din ce in ce mai tare, fie si intru Ornea si alti dusmani.
@alexandru matei: incercam, incercam 🙂
ati ratat desigur scrisorile lui George Stanca din Click… Nu vom face niciodata o analiza a vremurilor in care nu existam. Dar oare Huizinga ce facea in Evul Mediu, ma intreb? Daca se intilnea un Rutebeuf cu el, nu ca-i dadea un bobirnac sa se invete minte? A propos de Latour, @Paul, sunt mai latourian saptaminile astea, de cind il traduc. Poate ii raspundem in mare si lui Liviu Ornea…
nu fiti sadici, scoateti cartea mai repede! Am citit conversatii Serres cu Latour, Eckermann cu unul, Goethe, Castaneda cu Don Juan, Vartan cu Alina, Plesu cu Liiceanu etc., dar voi degajati un farmec cu totul aparte. Astept, in particular, analiza vremurilor in care nu existati decit in tolbele PTTR, sub forma de scrisori de dragoste. Sint sigur ca le-ati inteles ca nimeni altii.
Credeti ca un politician necinstit (sau incorect) fara logica (sau cu un IQ penibil) poate sa produca ceva eficient si rezultate pentru bunastarea oamenilor ? Desigur, toate acestea (cinstea, corectitudinea, logica si IQ) sunt necesare dar nu suficiente pentru un politician bun. Insa ar trebui sa le aiba macar pe acestea ! Nu vad de ce nu ati evalua macar partial prin astfel de criterii pe politicieni … Repet, nu inseamna ca aceste criterii sunt si suficiente, asa ca nu prea inteleg ce spuneti in comentariu ! Chiar credeti ca aveti alte mijloace de a evalua ?! Nu faceti prea multa teorie pentru ceva ce nu merita ?
Dar corectitudinea, nici cu ea nu se poate ?
@Alexandru Matei: dupa ce dl. @profesor ne-a propovaduit evaluarea (in politica) prin logica si IQ, acum ne-o propune pe cea prin corectitudine si cinste. Superb, dar de ce nu prin frumusete, talent, umor sau, hm, abstinenta? N-ar fi oare mai bine prin, sa zicem, eficienta & rezultate pentru bunastarea populatiei?
E plina lumea de cinstiti si corecti nuli in politica (si in alte cele), unde mai pui ca nici genialitatea nu-i o garantie, ba din contra (Iorga de ex. si atitia altii). Pina gasim criterii, macar sa nu amestecam planurile. Apropo, Alex, eu nu m-am gindit ca sint – in dialogul nostru – in cautarea unor criterii de evaluare a „ideilor”. Poate a altor chestii in care-si gasesc locul si ideile, dar…
Nu pot evalua prin cinste, pentru ca asta presupune deja o judecata de valoare asupra unei realitati pe care nu o stapinesc pina la capat. In plus, in politica e greu de facut asa ceva.
Rezulta din scrisorile schimbate intre dvs si Paul Cernat cautarea unor criterii de evaluare a ideilor, faptelor, oamenilor si partidelor. Nu credeti ca ar fi mai simplu sa le evaluati pe toate prin vechile concepte de \”corectitudine\” si \”cinste\” ? Nu ati avea rezultate complete dar sigur veti avea multe rezultate bune in evaluare …