Saga nostalgică a sectanţilor lui Vasile Ernu (I)
Vasile ERNU - Mică trilogie a marginalilor. Sectanţii
- 23-10-2015
- Nr. 795
-
Paul CERNAT
- Eseistică
- 2 Comentarii
Identitatea eretică e obsesia constantă a lui Vasile Ernu, iar cărţile sale o reiau în formule diverse. Eseul autobiografic Născut în U.R.S.S. (2006) propunea o istorie personală „ostalgică“, în care strategiile propagandistice ale celor două mari puteri globale din anii ’70-’80 – SUA şi URSS – sînt privite ca feţe ale aceleiaşi monede. O primă erezie, într-o Românie aflată în pragul integrării euroatlantice, cu elite puţin dispuse să vadă astfel istoria recentă. Identitatea (post)imperială va fi reproblematizată în Ultimii eretici ai Imperiului (2009), unde Ernu adoptă formula „scrisorilor persane“, trecută prin filtrul lui Ilf şi Petrov. Aflate în avangarda spiritului public autohton, volumele colective care-l au printre coordonatori şi iniţiatori (Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale raportului Tismăneanu, 2008, Ucraina live. Criza din Ucraina: de la Maidan la război civil, 2014), deconstruiesc tabuurile intelighenţiei româneşti, creînd breşe alternative în noua cultură de război rece, iar rafinatul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc (2010, în dialog cu Bogdan-Alexandru Stănescu) şi interviurile cu scriitori şi intelectuali ruşi contemporani din Intelighenţia rusă, azi (2012) echilibrează, subtil, versantul politic prin cel literar. În cea mai improvizată carte a sa, Sînt un om de stînga, „erezia“ faţă de mainstream ţine de afirmarea […]
….la Kilipirim unde Ernu ajunsese la 31 lei – de la 38 lei in librarii. Daca ajunge la 25 la Gaudeamus ii cumpar „Sectantii”. Comparativ, marele poet RapaIaru a ajuns – tot de la Polirom – la 14 lei, dar nu am vazut vreun „fraier de Bucuresti” sa-l cumpere.
Serios vorbind, de multe ori pretzul cartzilor e prohibitiv la noi.
1. Chestia cu strategiile propagandistice identice URSS-USA e o tampenie crasa. Cand am ajuns ca student la inceputul anilor 70 la Moscova am avut doua revelatii: practic TOT tineretul purta blue-jeans iar la seratele dansante oficiale ale acestor tineri se canta practic numai muzica anglo-americana in frunte cu Beatles. Partida era pierduta pentru comunism de atunci, procesul se declansase dupa celebrul raport al lui Hrusciov – nu degeaba Nikita Sergheevici este alaturi de Gorbaciov cel mai urat conducator sovietic de catre ramasitele spalatilor\”rosii\” pe creier. Konetz krasnogo tcheloveka e insa inevitabil.
2. I-am rasfoit cartea lui Ernu dar astept Gaudeamus sa i-o iau la un pret rezonabil. Am inteles ca \”sectantii\” sunt niste evrei ne-mozaici ciudati care isi insusisera un neo-protestantism la fel de ciudat. Ma amuza titlul \”izgoi jidy\” – evrei (peiorativ in rusa) orfani ocrotiti de Biserica, sa vedem ce o sa contina volumul.
3. Ernu a promis intr-o interventie pe Criticatac ca va scrie (lucra deja acum vreo doi ani) o carte despre romanii la Odessa in ww2. Ar trebui sa se tzina de promisiune caci e un subiect cu potential de interes mult mai mare decat strania secta evreiasco-(neo)crestina.
4. Despre pogromul de la Chisinau eu ma incred in ce spune Soljenitzin in Dvesti let vmeste.