Avalon. Lămuriri despre istoria contemporană
- 22-07-2016
- Nr. 832
-
Ovidiu PECICAN
- Rubrici
- 1 Comentarii
În mod oarecum neașteptat, filozofia și epistemologia istorică nestînd în centrul intereselor lui profesionale și intelectuale, Andrei Marga enunță cîteva judecăți de valoare cu privire la acest domeniu într-un text de prezentare a traducerii unei conscripții austriece de către o echipă de cercetători conduși de Ladislau Gyemánt, în iulie 2016. După fostul decan al Facultății de Istorie și Filozofie (devenit ulterior prorector și apoi rector al Universității clujene, de două ori ministru și, în fine, lider al Institutului Cultural Român), scena istoriografiei române din ultimii șaptezeci de ani are cîteva caracteristici: „[…] în perioada postbelică, în România a fost dominantă o vreme «scrierea explicit ideologică a istoriei». Începînd cu 1964, viziunea internaționalistă a stîngii de atunci a cedat preponderența unei viziuni mai înfiptă în solul vieții, patriotică. Dar ambele, și «scrierea explicit ideologică» și «scrierea patriotică a istoriei», au operat reconstituiri ale faptelor prin prisma clasei sociale, respectiv a națiunii biruitoare“. Deja, în această evaluare, eroarea de interpretare își face loc, căci și după 1964 marxismul a rămas ideologia care a călăuzit, prin presiuni de sus, condeiele istoricilor oficiali, chiar dacă s-au operat mutații de accente în sensul evidențierii valorilor naționale, o vreme eludate (în anii 1950, în vremea lui […]
Doxa (gr. Meinung / Ruhm, Glanz)
Libertate, sunet înălțător.
Brexit nu înseamnă renunțarea la limba engleză în contactele tinerilor europeni. Tinerii din UK au votat remain.
Incotro Romania Europeană 2016 ? (întîlnirea de la Visegrad în iulie…. UE 28-1 în septembrie la Bratislava…).
Generația Google Smartphone 2016 nu are obstacole de înlăturat în dorința de a ține contact cu alți tineri în UE28-1.
Este așa …. (…. »… . Trebuie să lupţi continuu pentru lucrurile în care crezi, pentru valorile esenţiale, precum libertatea individului şi statul de drept. Este un demers fără sfîrşit……. Nu e suficient să fii liber şi să te exprimi împotriva lucrurilor în care nu crezi, uneori trebuie să îi şi provoci pe cei aflaţi de aceeaşi parte cu tine, pentru a se manifesta. Aceste valori sînt sacre şi trebuie apărate în fiecare zi. În momentul cînd ai început să uiţi să le aperi, ai început să le pierzi. Democraţia sau Uniunea Europeană nu îţi promite paradisul…. Antonio MUÑOZ MOLINA in observator cultural”…)….?
Umbra apăsătoare a secolului 20 este vie în amintirile și biografia acelora cu vîrsta în apropiere de pensionare (…. « .. Nu poate fi acceptat ca diagnostic viabil…. afirmat între 1948 și pînă către 1960, a privilegiat nu atît clasa socială – muncitorimea și țărănimea –,…”…).
S-a eliminat mult din memoria, din patrimoniul (…..… »… Ceaușismul a însemnat, prin urmare, o politică de convergență în jurul comunismului dogmatic, nereformabil – cum a rezultat și din marginalizarea foștilor staliniști dejiști,….”…) și cultura spațiului romănesc în secolul 20. Da …au fost evenimente sinistre în Romănia.
Libertatea după 1989 a dezlănțuit creativitatea tinerilor … … bunăstare, belșug și prosperitate. …..(….”Eu însumi sînt social-democrat şi cred că e important să ştim foarte bine ce anume ne defineşte, pentru că cel mai trist lucru din lume mi se pare să ajungi să îţi fie dor de ceea ce nu ai fost capabil să aperi. Social-democraţia este opusă comunismului, iar opoziţia nu trebuie să se facă între comunism şi capitalism, ci între dictatură şi democraţie. Mo¬delul ideal pentru mine este cel oferit de statele scandinave. Este modelul european, şi este unul social-democrat. Ai democraţie, libertate individuală, dar şi protecţie socială, asigurată printr-un sistem foarte bine pus la punct…. Antonio MUÑOZ MOLINA in observator cultural »…..)….?
Banatul și-a revenit după multe lovituri și este azi în stare să prezinte în mod liber o privire necenzurată înapoi în trecutul recent (Victor Neumann .. istoria Banatului descrisă fără dogme).
Ce s-a eliminat din economia Banatului (… .. brain drain …..vînzarea cetățenilor pentru dolari …. „…programul de fațadă ideologică al totalitarismului comunist dinastic practicat de Nicolae Ceaușescu după 1971, în continuă accelerare și tot mai radicală reconfigurare xenofobă și antisemită, în paralel cu acțiunile lichidării minorităților evreiască și germane – sașii și șvabii – prin migrare contra cost și în condiții restrictive …”…)?
Incepînd din 1928 (la Variaș/Timiș ia ființă prima Genossenschaft 1928-cooperativă bănățeană..…) la satele Bănățene se văd succese și încercări cu perspective bune. Genossenschaft-cooperativa locală 1928 e un model cu succese imediate. Cooperativa Bănățeana a dat primăvara credite la săteni (de unde bani??..) și cumpăra toamna produsele agrare de la agricultori cu prețuri avantajos de mari. Cooperativa are ca model de functionare cumpărarea si vînzarea produselor locale pe continental European (unt, carne pentru Cehoslovacia, Germania.. … cai pentru Elveția.. importul de masini agricole moderne…). Cooperativa agricolă ca model economic (în vest pînă azi … succese ..) a fost eliminată și dicreditată în stalinismul și naționalcomunismul 1945-1989 romănesc.
Trecutul are și momente bune… care și azi dau speranță. Ce perspective au satele și sătenii în Romania 2016? Care este situația copiilor la sate în Romania europeană în era digitală?
Cîte teorii mai trebuie ..un proiect de țară…… dacă modele economice agrare destul de recente … 1928-1944…pot fi private azi fără ideologie (…. »… Dar ambele, și «scrierea explicit ideologică» și «scrierea patriotică a istoriei», au operat reconstituiri ale faptelor prin prisma clasei sociale, respectiv a națiunii biruitoare“…. »….). Privirea înapoi nu poate descoperi și momentele și încercările reușite?
Incercare și eroare.
Tările cu o tradiție multilingvă, cu adimistrație și patrimoniu în mai multe limbi sunt un model reușit… Belgia, Elveția, Finlanda, Spania, Italia….. limbile locale și regionale fac parte din patrimoniu. Greu de înteles… și mai greu de acceptat?
Eu cu cine votez?