„O poveste fascinantă, ilustrată la fel de atrăgător, poate face un copil să se întoarcă la cartea sa preferată chiar și atunci cînd nu mai este copil“

  • Recomandă articolul

1. Meseria de ilustrator, mai ales ca freelancer, nu este una ușoară. Practic, ar trebui sa te ocupi singur de mai multe aspecte cum ar fi promovarea, comunicarea cu clienții, partea financiară și abia atunci ajungi la partea care îți aduce plăcere-lucrarea propriu zisă. Uneori norocul te poate ajuta să ajungi să lucrezi la un proiect fain, dar de cele mai multe ori este datorită muncii constante și perseverenței. Cînd vine vorba despre ilustrație de carte, nu există diferențe. Pe partea de ilustrație de carte am lucrat cu o singură editură și cu cîțiva autori români, iar după colaborare am rămas cu legături de prietenie. Autorii au avut încredere în abilitățile mele de a ilustra. Ei au privit ilustrațiile ca o metodă de a ajunge și mai aproape de cititor. Pe parcursul ilustrării volumului 8 povestiri de pe Calea Moșilor de Adina Popescu am primit și îndrumări de la autoare, referitor la obiecte sau la personaje din carte, pentru a le recrea cît mai autentic, pe baza poveștii. Colaborarea cu editoarea a fost la fel de relaxată și aș putea zice că a fost muncă în echipa. Singurul obstacol pe care l-am întîmpinat a fost încadrarea în termenul-limită, care de obicei depinde și de propria organizare.

2. Expansiunea oricărui lucru este direct proporționala cu creșterea cererii. Fiind de curînd în domeniul ilustrației de carte românească, mi-ar plăcea să cred că această tendință se va păstra pe o perioadă lungă. Această creștere poate doar să mă bucure și îmi lasă speranța ca o să pot contribui cu munca mea la mai multe poiecte frumoase. Oricît de clișeic ar suna, cărțile sînt o parte foarte importantă din copilărie, iar o poveste fascinantă, ilustrată la fel de atrăgător, poate face un copil să se întoarcă la cartea sa preferată chiar și atunci cînd nu mai este copil. În biblioteca mea personală, predomină cărțile pentru copii, printre care am păstrat și cîteva care mi-au marcat copilăria și au rămas preferatele mele și acum.

3. Le urmăresc munca și mă inspir de la mulți artiști străini, dar și români. O consider metoda perfectă de a mă ține la curent cu tendințele din lumea ilustrației. Steve Simpson, Mathias Adolfsson, Peter Donelly, Dinara Mirtalipova, iar din România: Ioana Șopov, Mădălina Andronic, Livia Coloji, Oana Ispir (printre cele mai frumoase ilustrații brodate) și Veronica Neacșu sînt doar cîțiva dintre artiștii a căror muncă o admir și o apreciez.

4. Topul meu de trei cărți ilustrate și scrise de români arata așa:

 

a. De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?… și alte 10 întrebări fantastice de Adina Rosetti și Cristiana Radu, Editura Curtea Veche

b. Zîna Zorilor de Ioan Slavici, varianta ilustrată de Mădălina Andronic, Editura Vellant

c. Aventurile unui fir de nisip de Ana-Maria Lembrau, ilustrată de Agnes Keszeg, Editura Nemi

 

Adaugă comentariu

object(WP_Term)#13243 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }