270 +
- 18-11-2016
- Nr. 849
-
Radu JÖRGENSEN
- Politic
- 2 Comentarii
Reflectînd la aceste rezultate [electorale] cruciale, ca şi la raportările şi sondajele de opinie din ultimele luni, ne propunem acum să ne rededicăm misiunii fundamentale a jurnalismului de tip Times. Adică, să scriem despre America şi despre lumea întreagă cu onestitate… Arthur Sulzberger Jr., publisher New York Times Dean Baquet, executive editor New York Times, 13 moiembrie, 2016 Poţi cîştiga dacă duci o campanie deşteaptă şi disciplinată, dacă eşti atent să nu spui nimic, nimic care să-ţi creeze neplăceri, care să fie luat drept o gafă, nimic care să arate că gîndeşti ceva greşit, nimic care să arate că gîndeşti pur şi simplu. Dar asta n-ar fi demn de noi, nu-i aşa? N-ar fi demn de noi şi n-ar fi demn de America. Preşedintele Bartlet în The West Wing, serial TV, Warner Bros/NBC 1999-2006, scenariu Aaron Sorkin Rezultatele alegerilor prezidenţiale americane 2016 nu sînt cîtuşi de puţin surprinzătoare. Cel puţin nu pentru cei care, făcînd abstracţie de manipulările de un an şi jumătate ale mass‑mediei, şi-au tras pe ei salopeta, costumul de jeanşi sau cel de gală, s-au urcat la volan şi, împreună cu cei obosiţi, prăfuiţi, transpiraţi, cu nodul cravatei lărgit, abia coborîţi din metrou, s-au aşezat, […]
Cu reminescențe rămase din adolescență, cînd citeam revista LUMEA, mai apoi cu ceea ce prezumțios s-ar numi, cred eu dar și unii-alții, ”convingeri”, ani și ani am urmărit alegerile din Statele Unite; cu interes și opțiune pentru tabăra democrată, cea albastră, adică, pînă la a doua candidatuă a lui Obama, cînd mi-a fost indiferent cine cîștigă și asta pentru modul în cae a tratat administrația sa, în primul mandat, relația cu România. Dezbaterile și confruntările electorale din acest an mi-au dat uneori fiori, dar au reușit să-mi alunge refuzul pînă la limita față de vodevilul authton, deși ….
americanii au ales, întrebările, nemulțumiile, îngrijorările încă rămîn și nu sunt puține, nu doar pentru americani; am citit articolul semnat/scris de Dl Radu Jörgensen cu interesul, atenția și acea plăcere pe care ți-o dă (mi-o dă, o găsesc) nuanța potrivită și verbul chibzuit, cu care îi citesc și cărțile și aticolele, fără a-i împărtăși de fiecare dată opiniile; la noi vom ști peste cîteva săptămîni cine va fi sau vor fi cîștigătorii în alegerile parlamentare; dincolo de unele ”apecte”/ situații precum ‘ valuri de furie în unele campusuri universitare radicalizate şi consternare în redacţiile marilor cotidiene aservite’ or ’militanţi de profesie, radicalizaţi sau chiar plătiţi, unii dintre tinerii „educaţi“ ai Americii ’, pe care Domnu R Jörgensen le cunoaște prea bine, trăindu-le, simțindu-le cu propria ființă în anii ‘90; atît cît am reușit să citesc în presa americană ( N Y Magazine își afișase la vedere, deschis, spijinul față de D Tump) eu nu am găsit o frază jignitoae la adresa americanului simplu, de condiție modestă, în schimb în mass-media românească etichetările pentru toate categoriile sociale sunt într-o cursă care le depăsește pe cele ale candidaților. Și chiar dacă nu putem ignora ceea ce se petrece pe valea Potomacului, pentru binele nostru soluția ne aparține mai ales dacă în geanși, în costum de firmă sau ”obosiţi, prăfuiţi, transpiraţi, cu nodul cravatei lărgit, abia coborîţi din metrou” vom merge la vot și îl vom respecta, oricum sau oricare va fi rezultatul final.
Vecinii mei, sint sapte case in cul-se-sac, au votat cei mai multi dintre ei cu D.Trump. Asa cum spuneti, nu era nimic imprevizibil si toti sint ordinary people. Nu poarta arme si nu urasc pe nimeni. O pereche a infiat un baiat din Vietnam acum treizeci de ani, iar un cuplu e de gays. Asa ca alegerile sint foarte corecte si daca ziarele nu se ocupau de fabulatii si smecherii, am fi asteptat rezultatul asta de acum o luna. Insa ma gindeam ca poate, fiind prea siguri pe ei, NYT & Co au lucrat fara sa stie impotriva lui H.Clinton, inselindu-i vigilenta. Felicitari pentru prognoza de acum doua sau trei saptamini.