„Actualul guvern ne pune pe toți să alegem între a fi religios sau a nu fi“
Burhan SÖNMEZ în dialog cu Iulia POPOVICI
- 20-07-2016
- Nr. 832
-
Iulia POPOVICI
- Politic
- 2 Comentarii
Acest interviu a fost făcut înaintea evenimentelor recente din Turcia. Cu mult timp înainte – atunci cînd romancierul Burhan Sönmez a vizitat România la invitația Festivalului Internațional de Literatură București. Iar acest „înainte“ are, în contextul de acum, o importanță specială: deși Sönmez a refuzat (cu delicatețe, de altfel, dar ferm și constant) să dea detalii despre agresiunile la care a fost supus de către poliția turcă (ori despre motivația acestor agresiuni), impresia că momentul actual din Turcia e doar un episod dintr-o lungă istorie de abuzuri și conflicte sociale este extrem de puternică. Burhan Sönmez vorbește, în acest dialog, despre privirea occidentală asupra Istanbulului și a Turciei, despre diviziunile sociale din Turcia și despre noua clasă conducătoare islamistă. Romanul Istanbul Istanbul a apărut, între timp, la Editura Polirom (în traducerea Leilei Unal). Sînteți de formație avocat și ați început să scrieți după ce a trebuit să părăsiți Turcia. Ce s-a întîmplat, ce v-a făcut să plecați? Au fost două motive care s-au intersectat. Aveam niște probleme nerezolvate, generate de faptul că am fost atacat de poliția turcă, au încercat să mă omoare și am rămas cu sechele, a trebuit să mă operez de mai multe ori, în diferite […]
Am fost suspicios asupra lui Ponta chiar din momentul in care A.Nastase il gratula cu „micul Titulescu”.Poate se referea la fizionomie si nu la capacitatile intelectuale. Promisiunea acordarii unui teren in buricul capitalei pentru constructia unei moschei rivalizand ca intindere si multi-functionalitate cu Catedrala Mantuirii mi s-a parut un act foarte periculos , avand in ochi ceea ce se petrece in Occident legat de radicalizarea islamismului.Vrem ca si in Bucuresti sa existe zone controlate de imami in care politia nu poate intra?Nu ne sunt deajuns zonele controlate de interlopii autohtoni colorati?Inca nu stiu daca mai sta in picioare promisiunea lui Ponta si aceea a lui Erdogan de a da banetul necesar constructiei. Sper sa fi cazut! Revenind la Ponta , pentru mine ramane un semn mare de intrebare cum de a reusit sa ajunga in fruntea unui partid , fie el si parat social-democrat ,iar apoi seful guvernului.Ma tem ca toata politichia noastra de la varf este o gasca de hoti si tradatori de tara.Abrogarea pedepsei cu moartea mi se pare corecta , desi legea talionului imi fulgera prin cuget , insa nu putem fi de acord cu pedepsele mangaietoare date alesilor in care s-a investit increderea prin vot (cu procent atat de putin reprezentativ!).Ma simt puternic manipulat de o media care aduce in primul plan aspecte nu chiar importante (gen plagiate , ca al lui Ponta , dar care dupa parerea mea ating cote imense ca procent).Existenta noasta ca fiinta nationala mi se pare prima grija , ori golirea tarii de absolut tot ce tine de economie si peste masura de atac sub diverse forme la trairea noastra nationala , spirituala , a notiunii de familie si multe altele ar trebui sa fie farul calauzitor , nu luminita lu’ Ciorbea de la capatul tunelului.
Este interesant cu cine s’a aliat fostul prim ministru Victor Ponta unaunte de a fi invinsi la alegeri. Din toti aliati ai Romaniei s’a simtit cel mai bine in Turcia lui Erdogan caruia i-a si promis un teren in centrul Bucurestiului unde se va ridica o moschee enorma. Alianta Ponta-Erdogan era naturala!