Aşteptări minimale
- 29-10-2014
- Nr. 746
-
Paul CERNAT
- ÎN DEZBATERE
- 19 Comentarii
De la prezidenţiabilul pe care-l voi vota în turul doi, dacă va cîştiga, am aşteptări minimale. Minimale, dar în acord cu propriile opţiuni de susţinător al „loviturii de stat“ din vara lui 2012, sfidat de intervenţia şi argumentele celor care au reprimat voinţa a 7,4 milioane de alegători. De la challengerul lui nu aştept nimic. Sînt, de fapt, nemulţumit de prestaţia tuturor prezidenţiabililor: toţi 14, dintre care 5 nu aveau ce căuta în competiţie. Mă regăsesc, la nivelul aşteptărilor maximale, într-un text publicat recent pe platforma CriticAtac („Punctele somaţiei CriticAtac: programul e mai important decît preşedintele“). Cum însă un asemenea program e inaplicabil în România, mă limitez la aşteptările minimale. Aştept, de exemplu, limitarea prezenţei în aparatul de stat a celor care au legitimat ideologia autocolonială a regimului Băsescu şi politicile din perioada 2009-2012. Aştept, în consecinţă, ca preşedintele votat de mine să nu se înconjoare de „intelectualii lui Băsescu“ şi spin doctor-ii contributori, să nu convină agendei propagandistice a „dreptei civilizatoare“ şi să nu se facă apologetul unei ideologii exclusiviste. Mai aştept ca prezidenţiabilul pe care-l voi vota în turul doi să fie inaderent la politicile de austeritate impuse în 2010 de Troică, Partidul Popular European şi cancelarul Angela […]
@Paul Cernat Va recomand ultimul articol de pe blogul lui Dorin Tudoran:
http://www.dorintudoran.com/tonomatu-o-tine-gaia-matu/#comments
@ Carmen Musat Ca cititoare a acestei publicatii apreciez nu numai interventia dvs ci si diversitatea de opinii, acceptarea unui sau unor colegi care au alte pareri, in paginile acestei reviste. Din pacate aceste publicatii sunt din ce in ce mai rare.
Felicitari Observatorului Cultural!
pentru ”linearitatea” & chiar incrancenarea celor pa cari dansu’ le scrie – &, le & repeta.
Dar, rog d-a ma scuza: nu-l chiar pot *admira*! Admiratziunea *mea*, draga autorule, di data asta , si duce-n *alta parte*. Shi nu, *nu aia pa care-o credetzi Dvs.! Se duce, admiratziunea *mea*, pan partea *alora care chiar ”vad” *. Care-shi chiar dau sama ca *nu e bine de-a vota pa ai care fura cel mai mult*…
Mde, parerea *mea*,
Nea Marin
SINCERE Felicitari, Doamna CARMEN MUSAT !
Draga Paul, tu cel atit de lucid in multe privinte, nu poti sa nu-ti dai seama ca si tu esti o victima a autointoxicarii cu propriile tale iluzii! E adevarat ca in spatele unui om politic de succes alearga repede tot felul de sustinatori, unii dintre ei compromisi definitiv in ochii nostri. Dar ai cumva impresia ca sustinatorii lui Ponta sint mai onorabili?! Ce diferenta de calitate umana vezi tu intre Radu Mazare si Elena Udrea sau intre Viorel Hrebenciuc si Traian Basescu, intre Marian Oprisan si Adrian Videanu? Nu cumva si tu esti victima propriilor iluzii? La urma urmelor, acum, nu votam un partid si nici nu votam o lista, ci avem de ales intre doi oameni, atit! Si sa nu-mi spui ca voturile lui Mazare, Oprisan si Ioan Adam sint mai onorabile decit cele ale lui Basescu, Udrea si Macovei, ca nu sint. Doar daca tu hotarasti ca, deocamdata, coruptii pesedisti sint mai suportabili decit ceilalti. Dar atunci faci aceeasi eroare a dublei masuri de care ii acuzi (ii acuzam) pe ceilalti. Iti inteleg frustrarea in privinta sustinatorilor, dar nu inteleg cum l-ai putea prefera pe Ponta lui Iohannis. Mie diferenta dintre ei mi se pare colosala. Si hai sa nu judecam un om dupa cit de repede vorbeste, dupa ce accent are sau dupa cit de rapid arunca o glumita in doi peri. In privinta asta, Ponta seamana foarte bine cu Basescu. In privinta calitatii proiectului pentru Romania, cel propus de Iohannis are consistenta, citeste-l si vorbim apoi. Sibiul este cea mai buna dovada ca se poate sa faci ceva, atunci cind esti serios si ai un proiect. Si, mai ales, ca nu e nevoie sa migrezi mereu la partidul aflat la putere, pentru ca sa reusesti sa schimbi lucrurile in bine. Altfel spus, Iohannis a dovedit ca poate fi un primar de succes raminind mereu in afara partidului aflat la putere. Mi-e greu sa cred ca argumentul tau impotriva lui Iohannis nu e unul direct, ci unul legat de sustinatorii lui. Nu gindeau la fel si „talibanii” basisti?!
@Paul Cernat Aveti dreptate cand spuneti ca Iohannis nu e inconjurat numai de suflete nobile si dezinteresate. la fel cand spuneti ca nu exceleaza in dezbateri, In general, se poate spune ca nu are un discurs percutant nici ca forma nici ca fond. Chiar aseara la prima sa „iesire” pe ecran de dupa vot a avut o exprimare destul de insipida, inceputa cu o fraza lipsita de politete: ” am ramas eu si cu Ponta” (sau ceva asemanator)si nu ” Ponta si cu mine” cum cere o exprimare politicoasa, chiar daca despre celalalt ai o parere execrabila. In trecat fie spus nici discursul lui Ponta nu a fost prea select, dar la el era de asteptat. Dar nu asta mi se pare important in contextul actual: nu se cauta presedintele perfect, nu se cauta presedintele cu un CV impecabil si inconjurat de oameni politici, consilieri etc mai presus de orice acuzatie, banuiala. Pentru ca nu se poate, s-a ajuns intr-o situatie in care chiar si cineva ca Iohannis e de departe preferabil. Sigur, in cazul in care Iohannis ajunge presedinte, exista riscul ca votantii sai sa regrete. Exista acest risc, dar in cazul lui Ponta nu e un risc ci o certitudine. Sunt la fel de convinsa de asta cum sunt si am fost convinsa ca Basescu e doar un smecher de Constanta cu dorinte de parvenire. In privinta alegerii dvs nu pot decat sa o accept, asa cum accept alegerile celorlalti, indiferent ca e vorba de Macovei, Udrea sau Branza. Dar asta nu ma impiedica sa nu ma mir, sa ma amuz sau intristez, dupa caz…..
PS Sper ca nu-mi luati comentariul drept intox!
@Ilinca: in privinta lui KJ, nu am suficiente date sa vorbesc despre corectitudine si nici nu ma intereseaza. E suficient sa stiu ce au facut multi dintre sustinatorii sai de azi la remorca sau in avangarda „proiectului Basescu”. Dar in privinta inteligentei sale (politice)… mai priviti-l, mai ascultati-l… Mi-e greu sa-l imaginez facind fatza intr-o dezbatere televizata cu oricine. Putem discuta oricit despre autointoxicarea „militantilor de dreapta” cu propriile iluzii, reincalzite a nu stiu cita oara. Cind nu mai poti sa-i intoxici pe altii, te intoxici singur. Iar cind nu mai ai un lider providential ca Basescu de care sa te-agati, autosugestia si refuzul realitatii devin ultimele refugii…
@lucid: fiecare cu orbirile si cu justificarile lui. Ferice de cine nu-si da seama de ele. Un lucru mi-e foarte clar: nu voi putea vota un candidat care va fi votat de Basescu, Udrea, Macovei si simpatizantii lor. Ii prefer pe ceilalti, care, in ultimii zece ani, au devenit, din punctul meu de vedere, mai suportabili decitt propagandistii integritatii.
Esti atat de orbit incat nu realizezi ca a-i gasi justificari plagiatorului ordinar este echivalent cu a-tzi scuipa propria-tzi meserie si vocatzie.
@Paul Cernat Este discutabil daca alegerile se aseamana sau nu cu un examen, ceea ce e clar este faptul ca in ambele situatii (examen sau alegeri) corectitudinea si o anumita inteligenta sunt absolut necesare.
Ca lucrurile sa fie clare: nu incerc sa conving pe nimeni sa voteze cu cineva anume, sau ca votul meu este cel mai bun: este rolul candidatilor sa convinga electoratul, eu am adus doar cateva argumente in ceea ce priveste alegerea mea. Bune sau rele, le asum si le apar daca este necesar.
@Paul Cernat Alegerile sunt un examen, am putea sa-i spunem de constiinta. Si pentru alegatori si pentru cei alesi. Iar un plagiator nu ar trebui nici macar sa candideze. Iohannis nu e perfect dar prin comparatie merita sa i se dea o sansa. Cred ca asta e ideea celor care-l vot vota: nu pentru diploma lui de profesor de fiizca, nici pentru cele 6 case, nici pentru incomptabilitatea de care e acuzat, nici pentru ca nu s-a coborat la a-si cumpara niste diplome universitare, cum zicea cineva mai sus.
@Ilinca: alegerile nu sunt un examen (post)universitar, sa nu confundam planurile.
@Valeria Nu stiu daca traim sau nu in aceeasi tara, dar sigur nu traim in aceeasi lume. In lumea mea trebuie nu numai sa stii sa citesti dar sa si intelegi ce spune sau scrie celalalt. Si se pare ca dvs aveti o problema la acest capitol. Da, printre cei 14 candidati la presedintie Iohannis mi se pare de departe cel mai OK din punct de vedere intelectual. „Sase absolventi de drept, doi economisti, doi ingineri, un profesor de fizica si unul de filozofie, un sociolog si un politolog au intrat in competitia pentru prezidentialele din noiembrie” .
Politologul este CV Tudor. Ar fi bine sa nu uitati ca la facultatea de fizica, pe „vremuri”, nu intra oricine: examenul era greu, concurenta mare si trebuia sa ai ceva in cap ca sa faci o asemenea facultate. Nici acum nu e chiar simplu, oricum nu se compara cu a face dreptul economie, sau politologie. Chiar daca Iohannis nu e un absolvent de care sa-si aduca aminte generatii intregi de studenti, pe langa ceillati candidati sta foarte bine la capitolul studii. Macar a stat in banca lui si nu s-a bagat in pseudo-studii postuniversitare, ca sa mai obtina o diploma-doua, sa cada in fund de admiratie votantul ignorant. Dar daca preferati masterul Lenutzei de Plescoi, master in ” Securitate si Aparare Nationala” sau doctoratul in drept al lui William Branza e dreptul dvs. Doar suntem in democratie si fiecare voteaza persoana de care se simte cel mai bine reprezentat(a). Candidatul ideal inca nu s-a reprentat, dupa cum puteti constata ( in fine, sper ca puteti constata!).
@ *** Aceeasi remarca: incercati sa si intelegeti ce cititi. Dispretul nu este pentru omul simplu de la tara sau din mahalaua Pitestiului care a ajuns ” mare” prin munca si inteligenta ci pentru parveniti si parvenitism, categorie pe care Lenutza de Plescoi o reprezinta cu ” succesuri” ( vorba altei politiciene dambovitzene si ea ajunsa „mare” tot datorita „inteligentei si efortului” spre mandria taticului protector). Dar daca va plac asemenea personaje si intelegeti intr-o maniera proprie ( si care va convine, banuiesc) comentariile celorlalti, atunci orice discutie este inutila.
… este „Lenutza de Plescoi”, si ce viziune politica adevarata si adanca se reflecta in ea!
Sa ne traiasca mahalaua bucuresteana, cu ignorantza, suficientza si dispretzul ei pentru tot ce tzine de glie si „tzara”…
@Paul Cernat. Va apreciez deosebit pentru ca ati avut curajul de a spune raspicat un adevar dur, greu de acceptat, mai ales pentru un profesor ca dvs. Va citez: \”In opinia mea, a fi \”plagiator\” e preferabil ideii de a fi votat de Traian Basescu si sustinatorii sai (cu agenda asociata) in turul doi.\”
@Ilinca. Scrieti: Ponta \”nu e cu nimic mai breaz decat Basescu, a se vedea… discutiile nivel scoala generala… doi caraghiosi\”. Se vede ca nu am trait in aceeasi tara cu dvs. Mai scrieti: Iohannis \”intelectual vorbind e OK…\”. GHINION! El se straduieste constant sa va contrazica.
Nu optiunile diferite creeaza probleme, ci manipularea suferita sau exercitata !
@Paul Cernat Stiti ce cred despre Basescu si curtenii sai, curteni de la care s-a asteptat multe in decursul timpului, mai recent o reactie despre candidatura „prezidentiala” a Lenutzei de Plescoi si sustinerea acerba a lui Basescu. Tismaneanu scrie un articol pe zi pe contributors ( parca nu ar avea alte preocupari, este chiar induiosatoare insistenta sa si modul in care efectiv trage cititorii de maneca!), bate campii despre orice, dar acest subiect nu l-a atins. Tabu! Dar nici Ponta nu-i mai breaz si aici nu e vorba numai de o optiune ci de principii. Plagiatorii (fara ghilimele, deorece nu-si au rostul in acest context) nu au dovedit niciodata nimic pozitiv; si regretele erau mai degraba pentru ca au fost prinsi nu pentru fapta in sine. Sunt oameni slabi intelectual si cu dorinta de parvenire, o catastrofa pentru un om politic. Iar la Ponta nu e vorba numai de plagiat ci si de alte fapte politice (sau nu) care il definesc. A avut timp sa ne lamureasca ce poate: nu e cu nimic mai breaz ca Basescu, a se vedea atacurile reciproce absolut ridicole, discutiile nivel scoala generala: doi caraghiosi, doar ca unul se declara de stanga si altul de dreapta. Despre Iohannis nu-mi fac mari iluzii, doar ca inseamna o relativa schimbare in acest moment si in acest context. Intelectual vorbind e OK fata de cei mai multi politicieni; nici nu s-a scremut sa-si dea doctoratul in „Fizica si fizicul, paralela politico-emotionala” sau despre ” Schimbarile la fata ale Romaniei post-decembriste vazute de langa museul Brukenthal” desi era la moda printre politicieni sa-si atarne de CV cat mai multe diplome. Un punct pentru el. Cam asta e alegerea, iar asteptarile sunt pe masura: minimale! Fiecare voteaza cum crede sau asteapta turul al doilea sau nu voteaza……bineinteles, doar viitorul ne va spune daca ne-am inselat sau nu asupra votului acordat.
@profesor: o clipa, am avut senzatia ca ati citat din dna Andreea Paul.
@lucid: Ceausescu avea partile lui, recunoscute chiar de TB… 🙂
@Ilinca: avem viziuni opuse despre ce inseamna raul mai mic. In opinia mea a fi „plagiator” e preferabil ideii de a fi votat de Traian Basescu si sustinatorii sai (cu agenda asociata) in turul doi. Evident, asta nu inseamna ca unul sau altul dintre noi am avea dreptate in absolut. E vorba pur si simplu de optiuni diferite.
Intr-adevar \”asteptari minimale\”, cam asta e deviza acestor alegeri. Cum s-ar putea altfel avand in vedere candidatii propusi! Trist ca dupa 25 de ani de \”democratie\” si 14 candidati sa nu se poata spune (de catre foarte multi alegatori, sunt sigura): in sfarsit, un candidat care ma reprezinta, care reprezinta Romania, care poate reprezenta o schimbare adevarata, nu aceeasi Marie cu alta palarie! Voi vota raul cel mai mic: Iohannis. Nu e perfect dar e \”pasabil\”, acceptabil in situatia actuala. Monica Macovei e prea legata de epoca Basescu, nu convinge. Trebuia sa ia atitudine si sa se indeparteze mai de mult de Basescu si echipa sa. Ponta e doar un plagiator, ca principiu nici nu merita luat in seama. Ca este de dreapta sau de stanga este absolut irelevant in contextulpolitic romanesc. Ceilalti candidati nu conteaza: fac figuratie si atat.
Sa vedem ce aduce primul tur.
…a strainului ticalos care jupoaie harnica, cinstita, educata si atat de iubitoarea de igiena (risipa de pasta de dintzi, sapun si hartie igienica e proverbiala) populatie mioritica. Parca la legionari si la ceausescu suna mai credibil.
Traiasca presedintele Ponta …