AVALON. Cînd justiţia judecă trecutul
- 03-09-2009
- Nr. 490
-
Ovidiu PECICAN
- Rubrici
- 4 Comentarii
Răfuiala cu trecutul, închiderea cutiei Pandorei pe care prezentul o moşteneşte de la predecesorii săi – părinţi, bunici, străbunici şi strămoşi –, noile starturi istorice nu sînt doar nişte operaţiuni simbolice în viaţa comunităţilor umane. Dimpotrivă, experţii în mituri atrag atenţia asupra importanţei enorme pe care „reînnoirea“ o are în raport cu „învechirea“ şi erodarea timpului, dar şi cu „eterna reîntoarcere“, cu circularitatea temporală, cu alte teme fundamentale ale gîndirii mitice. Părăsirea preistoriei şi a abordărilor specifice omului arhaic nu a însemnat nicidecum pierderea oricărei legături cu vechea identitate a omului sacru şi nici saltul în istorie nu a presupus abandonarea raportării la sacru înţeles ca dimensiune fundamentală, arhetipală, a oamenilor. Aşa după cum practicile religioase din modernitate nu consumă integral raportările individului şi ale colectivităţii la sacru, identificîndu-se pe bună dreptate un scenariu religios şi o dimensiune ritualică pînă şi în politica declarat laică şi atee a stalinismului, la fel, nici despărţirea de trecut nu s-a emancipat integral de tipul de raportări pe care le presupuneau logicile arhaice. În mod concret, separarea Germaniei postbelice de nazism, la nivel oficial, sau cea a României de comunism sînt operaţiuni complexe de desprindere şi autoscopie procedurală, care pot fi observate în mai […]
Rica Popper are perfecta dreptate. Pe istoricii vechi sau noi ii asteapta o reexaminare a istoriei noastre …o cercetare la lupa, grea si indelungata, insa poate fi luata pe felii, nu mai vorbesc de faptul ca multe carti de istorie si de documente , aparute in epoca de aur, nu-i asa, au nevoie si ele insele de o reexaminare la sange, fiind partizane si trunchiate fie din analiza , fie de cenzura si comanda politica… vezi cazul Ardeleanu@Musat s.a.
de acord cu dl. Rică Popper şi cred in nevoia unor cercetari pe fond, de la o etapă la alta, fara maniheisme prosteşti, buni-răi, etc.,
Domnule Boris, apropo de erori de fond: daca democratia a fost mereu in pericol la noi, cum ziceti, de ce reduceti intervalele de asediere a ei numai la anii 38-44 si 47-89? Dar intre 44 si 47, cind rusii plimbau ursul prin tara noastra sub pretextul ca regele Mihai guverneaza, cam cum statea treaba? Dar in timpul crizei economice, cind taranistii au decretat stare de asediu din pricina Lupenilor? Dar in 1907 sau in 1919? Dar azi, cind lumea paralizeaza numai la gindul ca Base sau altul pune gheara pe situatie si n-o mai lasa din mina? Pai daca tot e pe asa, hai sa o zicem pe aia justa. Unde mai pui ca, pentru Monica Lovinescu, de pilda, dictatura regala a fost o simpla jucarea pe linga cea comunista? Si, la drept vorbind, oricite inrudiri si asemanari ar fi, parca nici Antonescu nu a fost la fel cu Legiunea. Treaba grea si complicata, dar nu strica sa o discutam, nu?
O.Pecican face o eroare de fond – România are două moşteniri de cercetat – moştenirea dictaturilor din anii 1938-1944 şi cea a dictaturii din anii 1947-1989, să nu uităm că nazismul nu a ocolit România, iar democraţia în România a fost mereu în pericol, altfel se înţelege că totalitarismul a început în 1945, iar înainte a fost o dulce democraţie, să fim serioşi.