AVALON. Stilul Chihaia
- 27-05-2011
- Nr. 576
-
Ovidiu PECICAN
- Rubrici
- 3 Comentarii
Un adevărat eveniment pentru istoriografia română este apariţia celor zece volume de Opera omnia semnate de Pavel Chihaia, la Editura Ex Ponto din Constanţa, în 2010, sub îngrijirea lui Ion Popişteanu. În timp ce primele cinci au relevanţă literară sau mai general culturală, celelalte au fost puse sub genericul de „Cultură medievală“. Acestea din urmă au mai apărut împreună în 1998, dar noua lor versiune a mai suferit cîteva modificări, indicînd în autorul lor un tenace şlefuitor de nestemate produse în atelierul propriu. Prilejul este demn de a fi remarcat, fiind fără precedent. Editarea simultană a tuturor volumelor ce constituie opera de o viaţă a unui istoric care a început prin a fi prozator şi dramaturg se dovedeşte un succes în sine. Spre comparaţie, amintesc că sinteza în zece volume Istoria românilor de Nicolae Iorga, a cărei reeditare critică a debutat încă în anii ’80 ai secolului trecut, nu a fost repusă în circulaţie complet nici pînă acum. La rîndul său, opera lui B.P. Hasdeu îşi continuă, după dispariţia editurii specializate în recuperarea critică a clasicilor culturii noastre, aventura editorială numai datorită tenacităţii şi devotamentului istoricilor literari Ioan Oprişan şi Stancu Ilin. Ediţia din sinteza de istorie românească a lui […]
I-am cautat prin librarii cele 10 volume, unde se gasesc? Ma poate ajuta cineva cu aceasta info? Multumesc!
Eu i-am remarcat mereu rafinamentul scriiturii, dar dupa ce i-am citit Blocada, premiatul roman de tinerete, nu m-am mai mirat. Un nume de reevaluat si frecventat.
Chihaia a fost primul dintre istoricii romani din epoca de ofensiva progresiva a ceausismului nationalist care a deschis cultura romana vechi spre orizonturi occidentale ample, contrariind regimul… Abia l-am gasit prin bibliotecile publice la vremea aia, ca l-au pus urgent deoparte boshimanii… Bine punctat acest portret!