„Ca şi viaţa, ca şi lumea, literatura este nesfîrşită“
Interviu cu Liviu ANTONESEI
- 15-10-2009
- Nr. 496
-
Mihail VAKULOVSKI
- Interviu
- 13 Comentarii
Liviu ANTONESEI (n. 1953) este cadru didactic la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi; membru al PEN Clubului Român şi al ASPRO; fondator şi preşedinte al revistei de cultură Timpul. A debutat în 1988, cu Semnele timpului (Junimea). Alte volume: Pharmakon (poezii, Cartea Românească, 1989), Căutarea căutării (poezii, Junimea, 1990), Vremea în schimbare (interviuri, 1995), Apariţia Eonei şi celelalte poeme de dragoste culese din Arborele Gnozei (Axa, 1999), Nautilus. Structuri, momente şi modele în cultura interbelică (Cronica, 1999), Despre dragoste. Anatomia unui sentiment (eseu, Ars Longa, 2000), Check Point Charlie. Şapte povestiri fără a mai socoti şi prefaţa (Editura T, 2003). La Editura Polirom a mai publicat: Jurnal din anii ciumei: 1987-1989. Încercări de sociologie spontană (Paideia, 1995), Fundamentele culturale ale educaţiei (1996), O prostie a lui Platon. Intelectualii şi politica (1997), Managementul universitar (în colaborare, 2000), O introducere în pedagogie (2002), Literatura, ce poveste (2004) şi Polis şi Paideia. Şapte studii despre educaţie, cultură, politici educative (2005). Domnule Liviu Antonesei, dvs. sînteţi unul dintre scriitorii prieteni şi cu teoria literară, şi cu critica literară, şi cu analiza social-politică. Cum se explică faptul că unii scriitorii nu au habar de teoria […]
D-le Vakulovski. Sint niste poezii foarte frumoase, incarcate cu un fel de noastalgie pentru ceva vechi, parca pierdut si apoi regasit. Dar mi se pare foarte buna si publicatia pe care o editati. Este prima oara cind am prilejul s-o vad. O sa dau linkul mai departe. Felicitari.
aici găsiţi ultimele poezii de care vorbeşte în interviu:
http://www.tiuk.reea.net/index.php?option=com_content&view=article&id=383
…ca d-voastra trebuie sa fiti m.vklvsk. am intrat pe liternet.ro, am descarcat cartea aceea, de povestiri, dar am mai gasit un eseu despre dragoste si o reeditare a cartii cu care dl. Antonesei a debutat. Inca o data, multumesc foarte mult!
Stiam ca este si scriitor, am si citit o carte de povestiri, cea de pe liternet.ro, de care aminteste si cel dinaintea mea, dar, cum vad, va trebui sa mai citesc! Mi-a placut interviul!
salut, Matei.
uite o carte de Liviu Antonesei pe care nu trebuie s-o cumperi şi pe care ţi-o recomand cu încredere:
http://editura.liternet.ro/carte/79/Liviu-Antonesei/Check-Point-Charlie.html
Mi-a placut interviul, stiu numele autorului si din articole si ziare, dar nu am citit inca o cartea scrisa de el. Poate e si virsta mea de vina. Dar m-ati facut curios, asa ca o sa-i caut cartile in librarii si la bibliteca.
dar, mai ales, cum scrie Marcel Petraru, foarte viu. Nu stiu daca Alex are dreptate, daca interviurile pot si trebuie sa inlocuiasca comentariile critice, dar oricum se adauga cu succes celor din urma. Nu e rau sa aflam si ce cred autorii despre ceea ce fac. Cred ca politica Observatorului, cu citeva intreviuri in fieacre numar, e foarte buna.
Frumos, de-un farmec negrait de dulce, ca pe-aici, pe la noi…
Bulversat de vestea cu motanul, am uitat sa te felicit pentru interviu – cum ma asteptam, elegant, interesant si mai ales viu! felicitari!
Deci, mestere, ai tradat canisii, de care imi vorbeai atit de pasionat? Te-ai alaturat noua, pisicologilor? Ma mira asta, dar gindidu-ma la cit ai suferit la pierderea lui Tico, pot si intelege. De la Boby al meu catre Marco al tau, calde salutari!
Interviul devine tot mai important, mi se pare mai folositor decat orice cronica; bine, daca e un interviu ca acesta, cu intrebari ca lumea si raspunsuri profesioniste
Continutul te tine in priza fara sa creeze mari emotii.Pacat…,pacatul este cred al celui care \”spune\”intrbari!
Îmi place cum scrie Liviu Antonesei, dar acest interviu mă face să-i caut din nou cărţile, foarte interesant interviu, „Bunicul Americii” cred c-ar fi fost un titlu bun de tot!